VIDEO Guvernatorul Găgăuziei şi Henri Malosse, în exclusivitate la Adevărul Live, despre criza din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din Kiev. FOTO: Reuters
Imagine din Kiev. FOTO: Reuters

Moderatorul Liviu Iolu a dezbătut alături de Henri Malosse, preşedintele Comitetului Economic şi Social European, de liderul găgăuz, Mihail Formuzal, în direct prin Skype, şi de corespondentul de presă la Bruxelles, Cristian Unteanu, măsurile întreprinse de UE pentru dezamorsarea crizei ucrainene şi posibilele sancţiuni.

Henri Malosse: Sunt în Moldova pentru că vedeţi care sunt evenimentele care se desfăşoară aici şi în regiune. Trebuie să facem totul într-un proces absolut legitim pentru apropierea de UE, într-o manieră pacifistă. Sunt alături de guvernatorul Găgăuziei şi discutăm despre Europa.

Cred că perspectivele UE trebuie să fie mai generoase. Să deschidem frontierele. Să susţinem dezvoltarea economică a Moldovei. Noi lucrăm asupra modului în care Moldova se poate apropia de UE, dar dorim să înlesnim şi un dialog cu Federaţia Rusă.

Nu trebuie să prezentăm lucrurile antagonic. Trebuie să fie respectată egalitatea între oameni şi integritatea teritorială. România înţelege foarte bine cum popoare mici trebuie să respectate şi trebuie să respecte frontierele acestora. De aceea sunt aici să discut cu liderul din Găgăuzia. Cred că o deschidere bună duce la rezolvarea multor probleme.

Cristian Unteanu: Am o întrebare. Ţinând cont de criza ucraineană, vorbim din ce în ce mai mult de perspectiva unei rupturi a statului Ucraina. E un scenariu posibil? Cum poate reacţiona UE?

Henri Malosse: Trebuie să refuzăm această perspectivă. E foarte periculoasă. Integritatea teritorială nu e un joc. Trebuie să găsim soluţii pentru restabilirea ordinii în societatea ucraineană.

Cristian Unteanu: Există o problemă mare. S-a început în Ucraina prin dorinţa unei părţi a populaţiei de a urma o anumită cale, şi dorinţa lui Ianukovici de a fi de partea Rusiei. În acelaşi timp, acolo unde populaţia a raspuns da, trebuie să ne apropiem şi de această zonă de discuţie. Moldova a răspuns prin vocea liderilor ei. Cum vedeţi rezolvarea într-o manieră normală politică a acestei crize?

Henri Malosse: Trebuie să răspund eu mai întâi. Nu puneţi bine întrebarea. Puneţi întrebarea cu spiritul Războiului Rece. În Ucraina nu înseamnă că o parte din oameni vrea să se alăture Rusiei şi o parte UE. Ei vor să înceteze cu corupţia. Şi în Găgăuzia oamenii s-au săturat de corupţia oamenilor politici. Refuz total acest spirit de război rece, care instigă la divizare. Moldova e în centrul Europei, trebuie să o tratăm ca atare.

Mihail Formuzal: Suntem foarte interesaţi de relaţiile cu prietenii ucraineni, vrem ca situaţia să se rezolve cât mai repede posibil. Întelegem că persoanele care vor veni la guvernare în Moldova au responsabilitatea de a combate corupţia pentru ca ţara să poată progresa. Găgăuzia vrea ca legea autonomiei să fie realmente respectată de centru. Vrem ca găgăuzii să nu fie discriminaţi, finanţaţi mai puţin, samd. 

Cristian Unteanu: Încă o întrebare pt dl. Formuzal. Cum definiţi suportul pentru acţiunea Moldovei asupra problemei drumului european, care este o opţiune naţională?

Mihail Formuzal: Autorităţile moldovene schimbă vectorii foarte des. Odată te integrezi în est, odată te reorientezi spre vest. Autorităţile nu se preocupă de schimbările interioare, de combaterea corupţiei. Ne nemulţumeşte faptul că sub sloganul integrării UE este o deturnare enormă de fonduri care dispar.

Cristian Unteanu: Cum vedeţi ceea ce se va întâmpla în următoarele zile în Ucraina. Credeţi că se va găsi un loc pentru ca Bruxelles să treacă la o soluţie politică pozitivă, fără a se folosi de arme?

Henri Malosse: Cel mai bun lucru ar fi alegerile legislative, care să permită transformarea măcelului într-o luptă politică normală. Cred că guvernul actual e descalificat după aceste violenţe. Ucraineanul trebuie să aleagă prin vot. Alegerile trebuie organizate cât mai repede pentru ca ura şi violenţă să se canalizeze spre deciziile politice. UE va face tot posibilul în acest sens, pentru facilitarea soluţiei posibile. Aceste acţiuni, crimele, vor fi aduse în faţa instanţelor.

Mihail Formuzal: Am un punct de vedere diferit. Poporul ucrainean crede că guvernul greşeşte că întârzie alegerile, dar ei trebuie să înţeleagă că opoziţia trebuie să demonstreze nişte lucruri. Poliţia trebuie să restabilească ordinea, pentru că aşa stau lucrurile într-un stat normal, care funcţionează după anumite legi, nu putem încuraja haosul.

Henri Malosse: Sper că UE nu îşi va revizui strategia cu o politică brutală, ci cu o politică generoasă. Aş propune un sistem comercial care să nu îndepărteze Rusia. Sunt foarte sever în ceea ce priveşte atitudinea Rusiei faţă de situaţia din Ucraina. Fac propaganda, prezintă o singură faţetă. Rusia exercită presiuni teribile asupra Ucraina- blochează frontierele, comite şantaje. Nu putem în secolul 21 să ne comportăm ca nişte gansteri. Rusia exact asta face.

Mihail Formuzal: Atunci când marile popoare se luptă, popoarele mici ajung să sufere. Dar suntem mulţumiţi că ne putem dezvolta relaţiile atât cu Rusia, cât şi cu Uniunea Europeană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite