Ioan Talpeş, fost şef SIE: Pentru Orientul Mijlociu, globalizarea a însemnat o nouă formă a islamului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Talpeş, Foto Eduard Enea
Ioan Talpeş, Foto Eduard Enea

Fostul şef al SIE, Ioan Talpeş, a vorbit, vineri, la Adevărul Live, despre recentele atacuri teroriste din Europa, „Internaţionala teroristă“ şi cum e afectată România de conflictele din Orientul Mijlociu.

Principalele declaraţii ale lui Ioan Talpeş, fost şef al SIE:

Despre atentatele de la Bruxelles şi „Internaţionala teroristă“

Ceea ce se întâmplă acum e pe pilea noastră, nu neapăar a noastrîă ca români, ci a europenilor. Aţi început cu sintagma „Internaţionala teroristă“ . Când accepţi că există aşa ceva, iar eu gândesc faptul că există  aşa ceva, eu mă întreb ce încearcă această Internaţională teroristă. Acum va trebui să ne gândim că trăim într-o lume partajată în cel puţin patru părţi. Această lume are, în toate cele patru segmente, proiecte şi programe caracteristice. 

S-a văzut că supremaţia absolută, discreţionară a Statelor Unite nu găseşte capabilitatea de manifestare. La data aceea (n.r.-după prăbuşirea blocului sovietic) nimeni nu mai mergea pe HUMINT. Vechiul spion. omul de teren. Se mergea mai mult pe tehnologie. Că se poate supraveghea cu sateliţi. 

După desfiinţarea reţelelor de pe teren s-a văzut, odată cu criza irakiană, că treaba nu merge chiar aşa de bine.S-a văzut că sunt lumi paralele. Dacă Europa de Est putea fi atrasă într-o perspectivă a unei alte lumi, una a globalizării şi dezvoltări, cei din Orientul Mijlociu aveau alt sistem. Pentru ei globalizarea a început să apară într-o nouă formă a islamului. Occidentul a venit pe principiliile de dezvoltare a capitalului şi a libertăţilor individului.

Statele care aveau reţele (n.r.-operative) mai dezvoltate în Orient erau statele socialiste sau fost socialiste, dar eu vă spun deschis că am încercat în relaţia cu americanii şi alţi occidentali să discut despre această capabilitate a noastră, de informare. Atunci erau într-o formă de rătăcire. Nu mai era o formă de obiectiv. Nu se mai ştia unde ne ducem. 


Instaurând panică, teroare, producând dezastre cu multe victime. Dar, dincolo de aceasta, demonstrând, iarăşi fără putinţă de tăgadă, existenţa unor probleme extrem de serioase în activitatea serviciilor europene de informaţii, în modul lor de acţiune şi cooperare, dar şi în capacitatea generală a statelor europene de a-şi proteja propriii cetăţeni. Cum este posibil? Care sunt cauzele şi cum s-ar putea crea paveze de protecţie eficace în faţa a ceea ce este deja o ameninţare în plină evoluţie?

Iată câteva dintre temele discuţiei pe care jurnalistul Cristian Unteanu o va avea, în studioul Adevărul LIVE începând cu ora 16.00, împreună cu generalul Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite