Europa

articolul anterior articolul urmator

Adeverinţele electronice verzi, varianta mai soft a paşaportului de vaccinare

4
30 Apr 2021 19:48:58
Adrian Costea
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În baza obligaţiei de consultare a parlamentelor naţionale, chestiunea adeverinţelor electronice verzi a ajuns şi pe masa Comisiei Permanente pentru Politică Externă a Senatului României.

În cadrul şedinţei din data de 27.04.2021 au fost analizate şi dezbătute două propuneri de regulament ale Parlamentului European pentru adeverinţele electronice verzi, atât pentru circulaţia în interiorul Uniunii Europene, cât şi pentru cetăţenii din statele terţe.

Aşadar, iminenţa introducerii mult discutatului paşaport de vaccinare s-a transformat într-o realitate atent cosmetizată de către funcţionarii europeni.

Aceste propuneri de regulament, elaborate fără o necesară analiză de impact, ar aduce atingeri dreptului la liberă circulaţie pentru cetăţenii Uniunii Europene. Statul român este dator să adopte o poziţie ceva mai rezervată având în vedere diaspora numeroasă.

La momentul actual, reprezentanţi de la Bruxelles dau asigurări că prezentarea la frontieră a unor adeverinţe care atestă vaccinarea împotriva COVID-19, testarea pentru virusul SARS-COV-2 sau dovada vindecării de boala COVID-19 nu constituie precondiţii de intrare pe teritoriul statului respectiv şi nici nu se substituie documentelor de călătorie. Versiunea oficială livrată opiniei publice este necesitatea uniformizării regimului juridic privind libera circulaţie pe teritoriul Uniunii. Mai mult, introducerea adeverinţelor electronice verzi ar duce la scăderea marjei de refuz a călătoriilor atât pentru cetăţenii Uniunii Europene, cât şi pentru cei proveniţi din statele terţe.

În acest peisaj optimist, plecările în Grecia, destinaţie turistică importantă, sunt condiţionate de completarea unui formular (PLF - Passenger Locator Form) disponibil pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Elene cu minim 24 de ore înainte de check-in (https://travel.gov.gr/#/ ).  În formular se menţionează domiciliul, seria de buletin sau paşaport, adresa hotelului ales pentru şedere. 

Până la instituirea regulamentelor privind introducerea adeverinţelor electronice verzi, este necesară clarificarea a trei aspecte:

  • Orice atingere adusă unor drepturi fundamentale trebuie justificată corespunzător;
  • Datele cu caracter personal din aceste adeverinţe să nu se constituie într-o bază de date europeană privind numărul celor vaccinaţi;
  • Este necesar să se prevină discriminarea împotriva persoanelor nevaccinate (din motive medicale, nu fac parte din categoriile de risc sau pur şi simplu au ales să nu se vaccineze împotriva COVID-19).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Jed Einstein
30.04.2021, 19:51:49

nu stiu daca exista natie care cerseste sa fie jucata in picioare mai mult ca mioritele.

-2 (6 voturi)
Davide Isa
1.05.2021, 09:03:36

Citat: "Până la instituirea regulamentelor privind introducerea adeverinţelor electronice verzi, este necesară clarificarea a trei aspecte: 1. Orice atingere adusă unor drepturi fundamentale trebuie justificată corespunzător; 2. Datele cu caracter personal din aceste adeverinţe să nu se constituie într-o bază de date europeană privind numărul celor vaccinaţi; 3. Este necesar să se prevină discriminarea împotriva persoanelor nevaccinate (din motive medicale, nu fac parte din categoriile de risc sau pur şi simplu au ales să nu se vaccineze împotriva COVID-19)." Perfect de acord, este de bun simt aceasta atitudine.

-4 (4 voturi)
Marius Dumitru
30.04.2021, 20:17:42

Americanii au respins pașaportul „verde” pentru că e de fapt „roșu”, comunistoid. Pe pagina CE cu draftul legii a fost iureș de 12.000 de comentarii critice și ostile acestui document care incalcă drepturile constituționale. UE n-a ințeles lecția Brexit-ului, li s-a urcat puterea la cap și acești europarlamentari in loc să apere drepturile au dat o lovitură de stat impotriva libertății de circulație. Evident, cosmetizată, cum spune autorul, insă in fond autoritarismul se intalează gradual, cu surle și trâmbițe de marketing. Vedeți aici:

-4 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
30.04.2021, 20:18:43

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările