Europa

articolul anterior articolul urmator

Adunarea parlamentară NATO. Noi direcţii ale Organizaţiei în era post Trump

20
18 Jan 2021 19:29:54
Adrian Costea

Mulţumesc domnului consilier parlamentar, Andrei Dîrlău, pentru ajutorul dat publicării acestui articol. Întâlnirea on-line din data de 14 ianuarie a fost atent analizată de către acesta. Drept urmare cititorii se pot edifica cu privire la cele mai noi orientări ale NATO, enunţate de către vorbitorii Adunării Parlamentare.

Ce este Adunarea Parlamentară a NATO?

Adunarea Parlamentară NATO a fost fondată în 1955, ca organism consultativ interparlamentar pentru NATO , independent de NATO. Conform Tratatului Nord-Atlantic (Tratatul de  la Washington din 1949), NATO s-a creat ca o alianţă politică transatlantică a unor democraţii. AP NATO face recomandări către NATO, cu mai mare libertate decât dacă ar fi un organism din cadrul NATO. AP cooperează strâns cu NATO. AP are 269 parlamentari din parlamentele tuturor celor 30 de state aliate, membre NATO, inclusiv din Macedonia de Nord, cel mai recent stat membru.

Membrii AP discută liber, franc, AP oferă o platformă de discuţii pentru aceste chestiuni, mai liberă decât o pot face guvernanţii şi diplomaţii în funcţie. Darko Stancic.

 

Participanţi: 40 Parlamentari din 16 ţări membre NATO şi partenere

Vorbitori:

Gerry Connolly, Preşedintele AP NATO, congresman american, Partidul Democrat

Ruxandra Popa, secretar general al AP NATO (româncă stabilită în Franţa)

James Mackey, Director, Direcţia Politică de Securitate şi Parteneriate, NATO

Darko Stancic, Director Adjunct, şeful serviciului Europa şi Asia Centrală, DCAF (Centrul pentru

Guvernanţa  Sectorului de Securitate, Geneva, Elveţia) 

Venirea unei noi administraţii în SUA ne va influenţa; anticipăm deplasări în politica internaţională, schimbări de ton, dar nu de substanţă, James Mackey.

Direcţii strategice, enunţate de vorbitori

  1. NATO are o perspectivă globală, dar nu este o organizaţie globală, ci una regională, nord-atlantică. Nu Aliaţii doresc ca ea să devină globală; dar provocările de securitate sunt efectiv globale: apărarea cibernetică, ascensiunea globală a Chinei (cu impact din Africa până în zona arctică) etc. au impact asupra securităţii aliaţilor. Această perspectivă globală, politică şi militară, trebuie menţinută puternică.
  2. AGENDA NATO 2030, provocări majore: Rusia, China, Orientul Mijlociu, Afghanistan.
  3. Aliaţii trebuie să-şi dezvolte toţi capacităţi superioare la standarde NATO, să-şi asume roluri specializate. Este util ca aliaţii de mărime medie să aibă / să dezvolte capabilităţi şi echipamente la standarde NATO cu interoperabilitate.
  4. Cu Rusia există un consens că securitatea şi stabilitatea în Europa nu pot exista fără aceasta. Dar o Rusie care respectă statul de drept, normele şi documentele de bază ale ONU, OSCE, şi nu intervine în statele vecine ei, care-şi asumă obligaţii şi angajamente.
  5. Ascensiunea Chinei- adaptarea politicilor şi capabilităţilor NATO la această realitate. Este nevoie de un dialog „cu substanţă”, un parteneriat atent.
  6. Menţinerea parteneriatului transatlantic, în detrimentul unei orientări a SUA spre zona Pacificului. 50% din comerţul SUA este cu Europa, mai mult decât cu China. SUA au puternice interese economice trans-atlantice, legătură esenţială comercială şi de bunăstare economică. 
  7. Rolul României- de hub regional la Marea Neagră. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

UnuldinVancouverCanada
18.01.2021, 19:54:57

NATO trebuie sa ramana inamicul nr 1 al rusilor... cum este leul pt hiene...

+9 (9 voturi)
An Analog Guy In A Digital World
19.01.2021, 02:58:52

Dupa o compunere de clasa a doua, tovarasul senator AUR vine si publica o copiuta. Ultima oara m-a atacat pe motiv ca am ceva cu Sosoaca, despre care am afirmat ca numai doamna nu poate fi. Acum o sa sara in sus ca ma iau de el. Nici o problema: cata vreme AUR e in Parlament iar acest copchil cu cas la gura este senator, da, am sa ma iau de el de fiecare data cand am motiv sa scot in evidenta calitatea proasta a parlamentarilor AUR, colegii cu care dumnealui se mandreste, semn ca nu intelege ce face, ce-i bine si ce-i rau, ori pe ce lume traieste cu adevarat. Se ne auzim cu bine!

+9 (13 voturi)
teo mike
18.01.2021, 22:42:17

Cred ca NATO si-a indeplinit misiunea timp de 70 de ani si a asigurat pacea si linistea in Europa. Din pacate, europenii considera Alianta ceva desuet, pentru care nu mai are rost sa plateasca, atata timp cat liderii europeni doresc o independenta militara, politica si economica fata de SUA. Impresia este ca ei se afla in aceasta alianta oarecum fortati de imprejurari. Aici NATO trebuie sa stie foarte clar pe ce state se mai poate baza in viitor si trebuie sa clarifice care mai sunt interesele unor state UE, deoarece nu toate statele UE consideră China sau Rusia un dușman. In general, pentru statele estice, NATO și SUA sunt vitale, insa nu la fel consideră Franta sau Germania. Arhitectura de securitate a lumii se schimba, dar se pune problema daca Europa va rezista fara suportul NATO.

-7 (9 voturi)
şalău şîgubăţ
19.01.2021, 00:55:06

NATO is obsolete in a historic sense since it was founded in response to the former USSR's global influence and perceived global threat when founded back in 1949 at the height of the Cold War. Such premise ceased to exist in 1991 when the ex-USSR was dissolved as a state entity. Nevertheless NATO took advantage of the new situation and continued its efforts to expand as an organization by using Muslim terrorism, so-called Russian expansionism or any other unilaterally declared source of menace as an excuse to reshaping geopolitics to its own liking and political-economic interests. So the only rationale for its continued existence is to keep an ever changing World in check while trying to stifle particularly China as well as India or any other emerging economic power. Russia is another story. They would love to be accepted as a NATO member equal in stature with Germany or alike but of course no such courtesy will ever be extended to them and that is a major mistake because it only accentuates their isolation and/or pushes them to seek alliances with China to counter the West's predominance.

+9 (13 voturi)
şalău şîgubăţ
19.01.2021, 01:02:44

...and to slowly drift into authoritarian neofascism with serious consequences as demonstrated in their quest to destabilize American and European politics with varying degrees of success as recently seen in their interference in the US presidential elections of 2016, the Brexit vote, presidential elections of France in 2017 and much more.

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările