Afacerea Rîbolovlev/Bouvier: O anchetă care scutură serios Monaco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un conflict deschis între un oligarh rus şi un negustor de artă elveţian ia amploare şi pune într-o situaţie tot mai delicată Principatul Monaco, intrat în mijlocul unei afaceri cu iz de trafic de influenţă la cel mai înalt nivel.

Instalată în Monaco-Ville încă din secolul XIII, Casa Grimaldi a reuşit, de-a lungul timpului, să-şi gestioneze interesele în cea mai mare discreţie. Un scandal însă pare să-i scape de sub control de aproape un an încoace. Este vorba de cazul Rîbolovlev/Bouvier, care dezvăluie cum miniştri şi oameni ai legii mijlocesc în favoarea banului într-un caz de justiţie.

„Cele mai bune relaţii din lume“

Phillippe Narmino, un bărbat elegant ajuns la 64 de ani, a deţinut în Principatul Monaco un post similar ministrului Justiţiei în România. El a fost nevoit să demisioneze în septembrie anul trecut, în urma deschiderii unui dosar de trafic de influenţă pe numele său. Este suspectat că l-a favorizat pe miliardarul rus Dmitri Rîbolovlev în conflictul său în justiţie cu negustorul de artă elveţian Yves Bouvier. „Cele mai bune relaţii din lume“, a descris Le Monde legătura dintre Narmino şi Rîbolovlev.

Monegascul a fost, la începutul lui 2015, unul dintre invitaţii de seamă ai rusului la castelul său din Gstaad, Elveţia, şi un bun colaborator al avocatei acestuia din urmă, Tetiana Berşeda, numită şi „Ţarina“, în disputa cu Yves Bouvier. Potrivit presei franceze, weekendul petrecut de Narmino la castelul lui Rîbolovlev a coincis cu luarea deciziei de aducere în instanţă a lui Bouvier pentru escrocherie.

După zece ani de afaceri, rusul l-a acuzat pe elveţian de suprafacturarea unor opere de artă de Picasso şi Modigliani, înşelăciunea fiind estimată la aproape un miliard de euro. Tot în acelaşi timp, Bouvier a reclamat comisioane de 50 de milioane de dolari din partea lui Rîbolovlev. Încercând să adune dovezi despre escrocherie, Tatiana Berşeda a înregistrat în secret o conversaţie cu Tania Rappo, o prietenă a negustorului şi bănuită a fi complicea sa. Însă zelul de care a dat dovadă „Ţarina“ s-a întors împotriva ei atunci când a predat telefonul poliţiei. Anchetatorii au descoperit mesaje de gratitudine între Narmino şi Berşeda, dar şi discuţii cu un comisar şi adjunctul său despre arestarea lui Bouvier.

Siguranţa Publică din Monaco a efectuat percheziţii în cascadă, vizându-i în principal pe Narmino şi pe cei doi oameni ai legii, dar şi societatea care administrează patrimoniul lui Rîbolovlev. Elementele adunate în cursul percheziţiilor arată o preocupare în Principat în legătură cu escaladarea cazului Rîbolovlev/Bouvier, relatează Le Journal du dimanche (JDD).

Într-o notă din februarie 2017, pe când erau descoperite cele aproape 9.000 de SMS-uri crezute şterse de către Tetiana Berşeda, un poliţist îşi alertează superiorul asupra sensibilităţii acestui caz, avertizând că există riscul identificării unor personalităţi monegasce aflate în contact cu avocata de origine ucraineană.

Imagine indisponibilă

Tetiana Berşeda FOTO Michael Alesi/ Monaco Matin

O „situaţie explozivă“

Atenţionată, puterea a încercat să înăbuşe scandalul. Indicii în acest sens apar în documente găsite în calculatorul lui Narmino. Într-o notă din 8 septembrie 2017 către prinţul Albert al II-lea, ministrul de Stat Serge Telle, adică premierul din Monaco, prezintă o „situaţie explozivă“, îşi exprimă  îngrijorarea faţă de unele scurgeri către presă susceptibile să „afecteze profund imaginea Principatului“ şi critică totodată unele decizii luate în favoarea negustorului de artă. El propune „răspunsuri adaptate“ în funcţie de situaţie, inclusiv anularea unor investigaţii în curs. În acelaşi timp, Curtea de Apel din Monaco a fost sesizată în vederea anulării examinării telefonului Tetianei Berşeda, potrivit JDD.

Într-o altă notă, din 21 septembrie 2017, adică între demisia şi reţinerea lui Narmino, ministrul de Stat îi scrie Prinţului: „Justiţia şi presa şi-au deturnat atenţia de la cazul iniţial. Cei vizaţi nu mai sunt Yves Bouvier şi Tania Rappo, nici Dmitri Rîbolovlev şi Tetiana Berşeda, ci Principatul şi instituţia sa judiciară, acuzaţi că au fost cumpăraţi de puteri financiare puţin recomandabile“.

Interogat recent, ministrul monegasc de Interne Patrice Cellario a minimizat suspiciunile de favoritism cu un răspuns laconic: „Într-un teritoriu atât de mic precum cel din Monaco, toţi se salută şi, evident, există relaţii de apropiere, dar această apropiere nu înseamnă complicitate“.

Imagine indisponibilă

Phillippe Narmino (dreapta), alături de prinţesa Charlene de Monaco şi prinţul Albert al II-lea FOTO AFP

De altfel, Hervé Temime, un avocat al lui Dmitri Rîbolovlev, a respins ipoteza precum că miliardarul s-ar bucura de favoritism în Principat. Ba dimpotrivă, avocatul susţine că acuzatul are parte de acest tratament.

„Rîbolovlev nu a beneficiat de tratament favorabil, ci cel acuzat că l-a escrocat, adică Yves Bouvier“, a spus Temime, citat de JDD. Avocatul s-a arătat nemulţumit de faptul că ancheta în cazul negustorului se concentrează pe trei tablouri, în condiţiile în care plângerea se referă la 38. „Niciunul dintre activele lui Bouvier nu a fost pus sub sechestru şi, inexplicabil, el nu este anchetat pentru spălare de bani în cazul sumelor primite“, a adăugat Hervé Temime.

La rândul ei, Tetiana Berşeda s-a declarat hotărâtă să caute dreptatea până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Rîbolovlev, un cardiolog care s-a îmbogăţit din potasiu

Născut acum 51 de ani în Perm, un important centru industrial din regiunea economică Ural, Rusia, Dmitri Rîbolovlev s-a instalat în Monaco în 2011. A obţinut o diplomă de cardiolog, dar a preferat să facă afaceri. A făcut avere mai ales în anii 1990, după prăbuşirea Uniunii Sovietice, în industria potasiului, beneficiind de privatizările din timpul mandatelor prezidenţiale ale lui Boris Elţîn. Revista Forbes îl plasează pe locul 242 în clasamentul celor mai bogaţi oameni ai lumii, cu o avere de 5,8 miliarde de euro. Deţine 66,67% din clubul de fotbal AS Monaco, restul aparţinând cu titlu personal prinţului Albert al II-lea. Mai deţine Insula Skorpios, cumpărată în 2013 de la nepoata fostului armator grec Aristotel Onassis, şi o colecţie impresionantă de tablouri evaluată la 2 miliarde de euro.

Imagine indisponibilă

Yves Bouvier FOTO Keystone

Yves Bouvier s-a născut acum 54 de ani, la Geneva, în Elveţia. Este om de afaceri şi negustor de artă, moştenind compania Natural Le Coultre de la tatăl său, Jean-Jacques Bouvier. A vândut-o în 2017.

Cei doi s-au întâlnit pentru prima oară în vara lui 2003, când Rîbolovlev şi fosta sa soţie s-au arătat interesaţi de pictura „La Cirque“, de Marc Chagall. În urma plângerii lui Rîbolovlev, Bouvier a fost reţinut în Monaco la 26 februarie 2015 şi a stat în arest timp de 96 de ore. Dmitri Rîbolovlev şi Tetiana Berşeda riscă la rândul lor până la trei ani de închisoare pentru încălcarea vieţii private prin înregistrarea ilegală a conversaţiei cu Tania Rappo. Anchete în afacerea Rîbolovlev/Bouvier mai au loc în Singapore şi Statele Unite.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite