Europa

articolul anterior articolul urmator

Agresiunile din  Köln. Cine a greşit şi cine profită

78
13 Jan 2016 19:15:33
Traian Danciu
Poliţie în oraşul german Koln FOTO AFP
Poliţie în oraşul german Koln FOTO AFP

Noaptea  Anului Nou va schimba probabil faţa oraşului Köln pentru mult timp.  Deşi abia cu două zile în urmă a fost publicat primul raport oficial al incidentelor petrecute în noaptea Anului Nou în Köln, „cetăţeni îngrijoraţi“ purced la „restabilirea ordinei” şi „vânează” imigranţi în centrul oraşului. Eu sunt un imigrant în acest oraş,  unde trăiesc de 15 ani.

Tocmai de aceea încerc să înţeleg ce s-a întâmplat cu două săptămâni în urmă şi ce ar fi de făcut. Locuitorii oraşului sunt dezorientaţi, extremiştii de dreapta încurajaţi să refacă „ordinea“,  poliţia, aspru criticată, este preocupată cu propria imagine, iar politica reacţionează în defavoarea tuturor imigranţilor.  

Primul raport oficial al Poliţiei din Köln

Raportul,  prezentat pe 10 ianuarie de Ministerul de Interne al Landului NRW (Renania de Nord-Westfalia), aduce puţină lumina în nebuloasa creată de expunerile unui poliţist la patru zile de la incidente şi prezentat în presă, drept „raport oficial” al unui „înalt funcţionar“ al poliţiei federale. Acesta, dar şi alte speculaţii din presă au contribuit la crearea unei stări de confuzie generală. Deşi raportul prezentat ieri este primul oficial, el nu este şi unul definitiv. Investigaţiile continuă. 

Din recentul raport reiese că poliţia din Köln a subestimat pericolele din noaptea Anului Nou. Ea nu a cerut suplimentarea forţelor de poliţie, deşi avea această opţiune. Tot de aici rezultă că din cele o mie de persoane, aparent bărbaţi imigranţi, aflaţi în permietrul gării centrale din oraş, mai puţin de o sută au participat la comiterea infracţiunilor. Cele peste 500 de plângeri înregistrate până în prezent la poliţie nu sunt, aşa se înţelege din raport, depuse doar de persoane (în marea majoritate femei), care se aflau doar în zonă gării. 237 dintre acestea acuză molestări sexuale, 107 dintre ele molestări sexuale şi tâlhărie. Restul de 279 prevăd delicte de furt şi violenţă fizică.  Dintre acestea multe sunt depuse online de femei care nu locuiesc în oraş şi urmează să mai fie verificate. Concret sunt suspectaţi 19 bărbaţi care nu sunt cetăţeni germani şi nici nu au domiciliul în oraşul Köln sau care se află ilegal în Germania. De asemenea în raport se sublineaza că poliţia nu a fost ”scuipată” sau ”înjurată”, aşa cum se deducea din declaraţiile unor martori citaţi în presă. Raportul contrazice şi speculaţiile potrivit cărora incidentele din Köln au făcut parte dintr-o serie de acţiuni organizate şi coordonate. 

Ministrul de interne al Landului, Ralf Jäger, acuză greşeli grave în coordonarea activităţii forţelor de poliţie din Köln. Atât în gestionarea situaţiei din noaptea de Revelion, cât şi în comunicarea din zilele care au urmat. El sublinează că nu a existat niciun fel de ordin prin care să fie muşamalizată vreo informaţie şi că această impresie a fost creată prin comunicarea deficitară a conducerii poliţiei din Köln.

Raportul contrazice unele speculaţii din presa germană şi internaţională care se bazau pe declaraţiile formulate cu o opt zile în urmă de un ”înalt funcţionar” al poliţiei şi ”vândute” opiniei publice, drept ”raport oficial”. Acel ”raport” făcea din cei 1000 de bărbaţi aparent de origine arabă prezenţi în noaptea dintre ani în zona gării centrale din Köln, ”mai multe mii de delicvenţi”. O expunere plină de exagerări şi dezinformări, spun criticii, pe care nici raportul oficial, publicat cu două zile în urmă, nu le va face uitate prea uşor.

Comunicarea poliţiei a dus la speculaţii periculoase

Tocmai această comunicare deficitară din partea poliţiei a dus la speculaţiile care au încins spiritele în Germania şi din câte se pare în multe alte ţări din Europa. 

Am să încerc să fac o cronologie a celor petrecute în Köln de la incidentele din noaptea dintre ani până astăzi, precum şi o analiză care poate oferi o perespectivă asupra complicatei situaţii create.

Ce s-a petrecut în noaptea dintre ani

E noaptea Anului Nou într-un oraş care este renumit pentru firea veselă şi deschisă a oamenilor, pofta de distracţie, dar şi pentru o oarecare dezordine. O dezordine în toate, de la felul de a petrece, liber, chiar excesiv, arhitecura oraşului reconstruit, în mare, parte după cel de-Al Doilea Razboi Mondial, până la administraţia şi politica locală.

Aşadar, în stilul tipic oraşului, trecerea în Noul An a fost şi ea o mare petrecere pe străzi, în cluburi şi baruri. Cu precădere în apropierea fluviului Rin, care străbate oraşul, sau în jurul faimoasei catedrale gotice, situată în imediata vecinătate a gării centrale, lumea s-a strâns pentru a vedea spectacolul de artificii de la miezul nopţii.

Doar că marea petrecere a fost umbrită de data aceasta de incidente mai mult decât neplăcute. Dezordinea, chiar haosul a pus devreme stăpânire pe zona dintre catedrală şi gara centrală. Câteva grupuri de tineri cu minţile defectate de consumul de alcool şi-au început noaptea aruncând petarde şi îndreptând artificii înspre alte  grupuri strânse în acea zonă. Poliţia e în preajmă, dar intervine abia târziu. Cu puţin înainte de miezul nopţii evacuează totuşi platoul. 

Poliţia pare să fi fost într-alt film

După o vreme zona a fost redată petrecăreţilor, care între timp se liniştiseră. Poliţia şi-a petrecut bineinţeles noaptea în zonă. Şi în Köln este valabilă starea de alertă teroristă, chiar dacă nu la nivelul aceleia din Bruxelles, oraş situat la 2 ore depărtare. Şi totuşi, mai mult sau mai puţin, sub ochii poliţiei s-a întâmplat ceea ce a făcut rapid ocolul lumii: sute de femei au fost atacate şi molestate sexual de către grupuri de tineri proveniţi din ţări arabe sau din Africa de Nord. Cu atât mai ciudat este că în protocolul oficial al poliţiei locale de pe 1 ianuarie se pot citi următoarele: „noaptea a decurs în marea ei parte liniştit, fără evenimente notabile“.

Din declaraţiile unor martori şi a unor victime s-a aflat că grupuri de bărbaţi s-au apropiat de femei, le-au izolat pe fiecare de restul grupei, în cazul în care făceau parte dintr-una, atingându-le necuvenit în zonele intime. Iar în timp ce ele încercau să se debaraseze de mâinile agresorilor, alţii (sau aceiaşi) le-au sustras din buzunare şi poşete telefoanele mobile, portofelele sau alte obiecte de valoare. Un truc al hoţilor de buzunare, care a mai fost urmărit de poliţie şi în trecut, dar nu combinat cu molestarea sexuală şi nici de amploarea aceasta, cum se pare că a fost practicat de Revelion în Köln.

Poliţia, confruntată a două zi cu plângerile femeilor agresate şi văzuându-se în faţă unei grave greşeli, aceea de a nu fi observat (sau luat în serios) ce s-a inamplat şi de a nu fi intervenit, a făcut declaraţii bulversante. Din declaraţiile unor surse ale poliţiei locale din Köln s-a dedus mai întâi informaţia falsă cum că 1.000 de bărbaţi aparent de origine arabă sau nord-africană, prezenţi în acel perimetru, ar fi comis acele atacuri.  

Ziua următoare şeful poliţiei (între timp eliberat din funcţie) din Köln a declarat că informaţia, potrivit căreia 1000 de bărbaţi aparent de origine arabă ar fi autorii atacurilor, este falsă. Iar că cifră de 1000 se referă la totalitatea oamenilor strânşi în acea zonă în jurul orei 00:00. Abia acum se ştie, potrivit raportului preliminar, că dintre cei o mie de bărbaţi prezenţi în zonă, mai puţin de o sută ar fi participat la atacuri. Câţi exact nu se precizează. Concret sunt suspectaţi deocamdată doar 19. Aceştia ar proveni, potrivit poliţiei, din Africa de Nord. 

Inventarea violurilor în masă

Speculatiile însă în acest sens au avut, se pare, un singur sens, unul unic: de a incrimina gratuit imigranţi.

În primele zile ale anului internetul a explodat, cu precădere platformele media şi publicaţiile cu profil extremist sau susţinătoare ale mişcărilor de extremă-dreapta, precum NPD (Partidul Naţional-Democrat), PEGIDA (Patrioţii Europeni împotriva Islamizării Vestului) sau a ceva mai moderatei AfD (Alternativa pentru Germania). Simpatizanţii acestor mişcări se simt acum mai confirmaţi decât niciodată în viziunea lor, cum că bărbatul străin, cel arab în acest caz, vine în Germania doar pentru a distruge frumoasa rasă albă, pentru a viola femeia germană, precum şi în aceea că Germania ar trebui să nu mai primească refugiaţi. Ei vorbesc acum despre „violuri în masă“ şi cer înăsprirea legilor vizavi de imigranţi musulmani şi în general a străinilor din Germania, chiar expulzarea acestora. Ei aici se referă bineînţeles şi la imigranţii proveniţi din Europa de Est, nefăcând mari diferenţe.

Violuri în masă nu au avut loc! Nici pe departe. Deocamdată, din cele peste 500 de plângeri, doar două acuză infracţiunea de viol. Ele sunt însă în stadiul de verificare, nefiind clar nici cine ar fi autorii, nici locul în care ele ar fi avut loc. Cert esta că victimele atacurilor nu au fost doar femei germane, ci chiar şi unele de origine nord-africană.

Opinie personală „vândută“ ca „raport oficial“

În lipsa informaţiilor oficiale în presă s-au vehiculat doar informaţii provenite de la surse îndoielnice din poliţie sau de la anumiţi martori. Aşadar majoritatea publicaţilor s-au aruncat asupra imigranţilor. Un exemplu ar fi declaraţiile unui angajat al unei frime de pază de la intrarea unui hotel din faţa gării, luate de bune şi citate de mai toată presa germană. Agentul de pază vrea să fi văzut în noaptea Anului Nou mii de imigranţi nord-africani şi arabi violenţi, care înjurau poliţia, care se băteau între ei şi agresau trecători paşnici. Cu două zile în urmă proprietarul hotelului declara că mărturia agentului ar fi falsă şi că acesta îi este cunoscut ca fiind xenofob cu tendinţe extremiste.

Un raport  al unui poliţist, publicat la 4 zile după incindente, pare a fi nodul gordian al problemei disputate în presa din întreaga lume. Acest raport, semnat de un „înalt functionar“ al poliţiei federale pe data de 04.01. 2016,  a încercat să justifice în cel mai grobian mod eşecul poliţiei din noaptea cu pricina şi din ziua următoare. Acest raport ia apărarea unei poliţii nevinovate, „suprasolicitate“, devenită la rândul ei victimă a acelor grupări criminale. El evită să sublinieze că vorbeşte despre infractori care au acţionat în fata unei gări centrale dintr-un oraş german cu peste un milion de locuitori – un loc supravegheat de numeroase camere de luat vederi şi păzit oricum permanent de poliţie.  

Detalii prea picante pentru a mai putea fi şi relevante

Textul cuprinde detalii, care de altfel nu şi-ar găsi locul într-un raport oficial al poliţiei. Detalii prin care „înaltul functionar“ a încins prejudecăţile populaţiei vizavi de imigranţi şi refugiaţi. Acestea nu doar satisfac o mare parte din prejudecăţile şi reţinerile pe care o tot mai mare parte dintre oameni le au oricum vizavi de refugiaţi şi musulmani, de imigranţi în general, el incită în mod perfid chiar şi la ură vizavi de aceste categorii.

Pentru a înţelege cât de cât dimensiunea implicaţilor acelei nopţi dintre ani, amintesc că raportul a apărut abia după 4 zile de la incidente şi în contextul în care primul raport, de pe 01.01.2016, atesta că  „majoritatea petrecerilor şi evenimentelor de Revelion din centrul oraşului au decurs liniştit”!

După 4 zile, situaţia pare să fi fost cu totul alta:

O identificare, din păcate, – în special a autorilor atacurilor sexuale – nu a mai fost posibilă, deoarece trupele noastre de intervenţie nu au reuşit să stăpânească toate evenimentele, atacurile, infracţiunile. Pentru asta au avut loc prea multe în acelaşi timp. Nu a putut fi ajutată fiecare victimă în parte, ceea ce i-a frustrat pe poliţişti. Temporar nu a fost posibil să fie înregistrate nici cel puţin toate plângerile“, cita ediţia online a revistei ”Spiegel” din „raport”. Mai departe sunt descrise situaţii „concrete“ din noaptea cu pricina:

Poliţiştii au fost împiedicaţi prin lanţuri de oameni să ajungă la cei care strigau după ajutor“. Sau: „martorii au fost ameninţaţi, dacă numeau infractori“. Raportul mai susţine că ar fi existat situaţii în care imigranţii îşi rupeau dreptul de şedere în Gemania în faţa poliţiştilor, spunând: „nu-mi puteţi face nimic, mâine îmi scot unul nou“. „Ce fel de documente erau acestea şi dacă erau reale nu se deduce din raport“, comentează „Spiegel Online“. Se deduce însă că în jurul gării se adunaseră „cateva mii de bărbaţi cu aspect de imigranţi“. Aici amintesc că şeful poliţiei locale vorbea de 1.000 de oameni în total. Unul dintre acele ”mii de bărbaţi” ar fi spus poliţiştilor „cu un rânjet pe faţă“: „eu sunt sirian, trebuie să mă trataţi prieteneşte! Doamna Merkel m-a invitat aici“. Apoi autorul raportului mai susţine că nici „infractorii cunoscuţi politiţiei (deci recidivişti) nu au putut fi reţinuţi din lipsă de capacităţi“.

„Raportul este o încercare de justificare a esecului poliţiei“

Greu de înţeles, ce relevanţă au amănuntele, precum „cu rânjetul pe faţă“ sau „Merkel m-a invitat aici“ şi altele cuprinse în acest raport, pentru a descrie pericolul la care a fost expusă poliţia. Ele se citesc mai degrabă ca nişte parole bine-plasate ale dreptei extremiste.

Un cunoscut jurnalist al televiziunii publice germane, Georg Restle, a criticat dur acest raport într-un comentar transmis în timpul ştirilor televiziunii ARD.  

Raportul unui poliţist federal, publicat astăzi, pare să confirme cele mai urâte temeri şi prejudecăti – în timp ce el aruncă şi mai multe intrebări în loc de-a furniza răspunsuri la cele existenţe. De ce se scrie un asemenea raport abia 4 zile mai târziu şi este redirecţionat nemijlocit presei? Un raport care pe alocuri exagerează fără măsură şi vorbeşte dintrodată despre mai multe mii de bărbati tineri imigranţi?“, se intreba jurnalistul german. 

Chiar nu a putut fi scos din circuit niciun singur agresor, deoarece în Köln erau toate celule ocupate? Asta să credem? Sau că Poliţia în monutura ei specială nu a reuşit să pătrundă nici pană la victime, la agresori sau la martori, fiind impiedicată de  tinerii care se aflau în acel perimetru? Asta chiar nu este de crezut“, se intreba şi concluziona comentatorul. 

Raportul acestui poliţist pare a fi, pentru mine, o nereusită încercare de a justifica omiterea acordării de ajutor; un delict comis tocmai de cei care – de fapt – sunt responsabili de siguranta noastra“, spunea Georg Restle în seara de 5 ianuarie la ştirile ARD. 

Mulţi politicieni, din toate lagărele politice, mai puţin din zona de extremă-dreapta, atenţionează la pericolul de a incrimina toţi imigranţii. Ei apelează la populaţie să ţină cont că au fost acte individuale de violenţă pentru care nu trebuie judecate comunităţile de imigranţi sau musulmanii din Germania. Şi o mare parte din populaţia oraşului se opune acestei generalizări. În seara zilei de 05.01. 2016 în faţa gării centrale din Köln s-au strâns mii de oameni care au prostestat împotrivă sexismului, dar totodată şi împotriva rasismnului. Amintind astfel că cei care agresează femei, din indiferent care motiv, trebuie pedepsiţi exact pentru asta, la fel ca şi cei care fură, şi nicidecum pentru că provin dintr-o altă ţara sau că aparţin unei alte rase sau religii!

Interese personale şi dispute politice

Colegi jurnalişti, care urmăresc cu atenţie activitătile poliţiei din Köln, speculează că în fond în interiorul instituţiei se dă o luptă pentru putere. Unii vor ca şeful poliţiei să fie schimbat (ceea ce s-a şi întâmplat între timp), acesta fiind considerat prea „moale“ şi politic prea „social“, alţii vor chiar schimbarea Ministrului de Interne al Landului Renania de Nord-Westfalia, un social-democrat, considerat de conservatori drept mult prea „liberal“. Aceste lupte interne ar putea explica şi ele rapoartele contradictorii, atitudinile greu de înţeles ale diferitelor surse din poliţie vizavi de evenimentele din noaptea de Revelion. „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ susţinea, deja de la începutul discuţiei despre rolul forţelor de ordine în noaptea de Anul Nou, că poliţiei din Köln i s-a pus la dispoziţie ajutoare ale poliţiei dintr-un oraş învecinat, pe care aceasta însă nu le-a solicitat. Raportul oficial, publicat cu două zile în urmă, confirmă aceast aspect.

Apel la resentimente rasiste şi islamofobe

Dar indiferent care ar fi motivele pentru aceste încrengături şi contradicţii rezultatul este unul fatal, deoarece opozanţii germani şi europeni ai politicii Angelei Merkel în gestionarea crizei refugiaţilor încearcă să profite, instrumentalizând incidentele din noaptea Anului Nou. Aceştia activează resentimentele rasiste şi islamofobe, care par a fi adânc înrădăcinate în minţile multor germani şi europeni. De suferit vor avea în cele din urmă, după ce vor fi pedepsiţi, pe bună dreptate, cei care au umilit şi jefuit femei, sutele de mii de refugiaţi care caută adăpost în Germania şi în Europa şi, din cîte se conturează de pe acum, toţi imigranţii din Germania.

Deoarece politica germană a reacţionat rapid, anunţând înăsprirea reglementările ce privesc imigranţii, în defavoarea tuturor. Iar populaţia germană reacţioneză şi ea într-o mai mare măsură negativ vizavi de imigranţi, nu în cele din urmă întărâtată şi de raporturi, precum cel semnat de „înaltul funcţionar”, care manipuleză în numele unor interese netransparente. 

Urmările le vom putea simţi cu toţii

Urmările unor asemenea speculaţii şi ale acestor incriminări generale a imigranţilor devin deja vizbile. Duminică seara, pe străzile oraşului Köln, au fost atacaţi şi răniţi imigranţi. Autorii atacurilor par a se fi înţeles via Facebook să „vâneze imigranţi în centrul orasului“. Pentru Karnavalul, care se va desfăşura în prima parte a lunii februarie în multe localităţi situate pe malul Rinului şi în Köln, unde acesta este cel mai de amploare  eveniment al anului, s-a anunţat deja înfiinţarea (inoficială şi ilegală) de „miliţii civile de protecţie“ - aşadar grupuri de cetăţeni care patrulează în oraşe cu scopul de a apăra cetăţenii de imigranţi. Această „măsură” ar fi o întoarcere la unul dintre cele mai urâte capitole al istoriei.

Urmările le-ar putea simţi însă şi românii, nu doar cei care trăiesc, ca imigranţi, sau lucrează deja în Germania, ci toţi, deoarece între timp aproape 60% din nemţi doresc reintroducerea controalelor la graniţa Germaniei. Iar dacă acesta nu va fi decât primul pas înspre izolare, bucuria celor care acum aclamă politica unui Viktor Orban, va fi una în propria defavoare. Angela Merkel refuză să ia o asemenea măsură, dar presiunea creşte şi asupra ei. Va fi important pentru toată Europa cum va fi dispusă să colaboreze pentru găsirea de soluţii reale la „criza refugiaţilor”. A ne ascunde după garduri nu este soluţia, mai degrabă disponibilitatea de a accepta că nu există pădure fără uscături şi că integrarea implică un efort major, dar necesar şi că ea este realizabilă. Să lăsăm cu toţii prejudecăţile la o parte şi să nu ne lăsăm antrenaţi în jocul celor care vor să distrugă Europa, fie că ei sunt adepţii Statului Islamic, fie că sunt extremişti de dreapta europeni, care acum îşi freacă mâinile cu satisfacţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

78 Comentarii

Stefanescu Marian
13.01.2016, 19:46:29

Nemții și-au găsit beleaua.Și-au căutat-o cu lumânarea.Dar dacă erau acolo țigani de-ai noștri,vă închipuiți cum urla coana Europa?Dar parcă mă bucură necazul nemților.

+8 (10 voturi)
Stan Toma
13.01.2016, 20:43:57

Cred ca maine apare stirea cum ca emigrantii au fost atacati si violati de autoritati in seara de anul nou . Pe cine sa mai crezi cand atatea zile a fost prezentata o alta „realitate„?

+17 (23 voturi)
Iliescu Danut-ilie
13.01.2016, 20:55:31

Incepe sa se contureze varianta oficiala, cea care ne-o prezinta aici un celebru jurnalist de care n-a auzit nici dracu. Sa rezumam. Incidente(nu altceva) provocate de grupuri de baieti (veniti de pe marte sau de unde?) constind in simple jocuri de artificii duse un pic(dar nu prea mult) peste limita obisnuita, la care adaugam exagerari relativ la agresiunile sexuale. Iar ca nu cumva sa se gaseasca romani slabi de minte care sa nu inghita portia servita si sa simpatizeze(doamne fereste!) cu nemtii care ar dori altceva pentru tara lor, ni se spune ca toate astea ar putea duce la greutati pentru straini de a intra in germania, neomitind sa-i aminteasca pe est-europeni, adica pe noi, ca doar pentru noi scrie omuletul asta. Astia chiar cred ce spun sau doar ne cred pe noi, astia care le citim balivernele, o hoarda de handicapati mintal?

+20 (22 voturi)
Anthony Santana
13.01.2016, 20:57:22

Daca acest articol este scris de un imigrant roman,atunci nu este inca bine informat.Mahomedanii invadatori si teroristi sint cancerul lumii contemporane.

+18 (18 voturi)
Iliescu Danut-ilie
13.01.2016, 20:59:10

AS@ Fii convins ca este bine informat. Poate ai vrut sa spui ca nu este bine intentionat, ceea ce este cu totul si cu totul altceva.

+23 (23 voturi)

Vezi toate comentariile (78)

Modifică Setările