Europa

articolul anterior articolul urmator

Agresiunile de la Koln, o pedepsire a Europei

21
11 Jan 2016 12:46:16
Roxana Dumitrache
La trecerea dintre ani, în oraşul german Koln au avut loc mai multe tipuri de agresiuni la adresa femeilor, fiind înregistrat şi un caz de viol  FOTO captura focus.de
La trecerea dintre ani, în oraşul german Koln au avut loc mai multe tipuri de agresiuni la adresa femeilor, fiind înregistrat şi un caz de viol  FOTO captura focus.de

Asaltul sexual colectiv de la Koln e unul dintre cele mai grele teste pentru Europa care, după criza economică, asistă la o criză identitară şi de responsabilitate, în definitiv. E o alegere morală, dar şi de bună guvernare: alegi să rămâi consistent politicii asimilaţioniste şi integrării imigranţilor sau alegi să îţi protejezi cetăţenii şi cetăţenele reconfigurându-ţi discursul despre toleranţă, umanism, solidaritate.

E o alegere de conştiinţă europeană: ţi-ai deschis graniţele către imigranţi, le-ai oferit condiţii de bună convieţuire, dar securitatea şi, iată, integritatea corporală a cetăţenelor tale este periclitată.

Aş vrea, însă, sa nuanţez, pentru că până acum discursul public mi s-a parut că nu conţine relativizări şi e periculos de tranşant într-una dintre cele direcţii: anti-refugiaţi, pro-refugiaţi. În primul rând, încă nu este limpede dacă atacatorii din Koln fac parte dintre cei 48.000 de refugiaţi care au ajuns anul trecut pe teritoriul Germaniei sau sunt imigranţi care trăiesc deja de ceva vreme, o generaţie sau două chiar, sunt asimilaţi de societatea germană şi beneficiază de politicile asistenţiale ale statului, de educaţie, sănătate şamd. În oricare dintre situaţii, faptele sunt egal condamnabile, însă diferenţierea va cristaliza cumva tipul de reacţie al statului german şi al Uniunii Europene, ab extenso.

Ca feministă, ma voi poziţiona întotdeauna în apărarea femeilor, iar în cazul asaltului sexual din noaptea de Anul Nou, orice alt tip de poziţionare e inadecvată, anti-umanistă şi profund greşită. Oricine declară ca femeile - victime au meritat să fie abuzate, tâlhărite şi umilite pentru că fie nu erau îmbrăcate adecvat, fie nu aveau ce să caute la o anumita oră într-un anumit spaţiu e un agresor latent şi e la fel de periculos ca un făptuitor. Mai mult, reacţia aproape talibană a Henriettei Reker, prima femeie primar din istoria Koln-ului, care a ales sa recomande femeilor germane să păstreze Eine Armlänge Abstand, deci o distanţă de un braţ faţă de un străin e una dintre cele mai scanadaloase, nesolidare şi imature declaraţii politice şi singurul gest onorabil ar fi o demisie. Nu e nicio diferenţă între declaraţia ei şi vreo cuvântare de-a lui Erdogan, de pildă. În virtutea acestei retorici, ne putem întreba de ce nu le-a recomandat nemţoaicelor purtarea burkai sau eventual, să nu iasă pe strazi deloc. E cu atât mai grav că vine din partea unei femei, deşi nu e neapărat contraintuitiv; de multe ori cei mai aprigi misogini sunt femeile. Dincolo de consternarea pe care o astfel e atitudine o generează, ce surprinde mai mult e că nu e un caz izolat. Ca femeie, în cazul unui abuz, fie el viol, fie violenţă (în spaţiul privat sau public), te lovesti de o teamă absurdă: teama de a nu fi crezută. Ba mai mult, chiar în cazul unor agresiuni ca violul, te aştepţi să fii tot tu culpabilizată, să ţi se analizeze minuţios lungimea fustei sau privirea „galeşă“. E un adevăr cumplit şi femeile îl ştiu, dar nu îl mărturisesc de teama de a nu fi acuzate de mania persecuţiei: nu suntem întodeauna în siguranţă în spaţiul public.

Eu citesc agresiunea din Koln decodificând nu doar o veritabilă „ciocnire de civilizaţii“, cât şi o pedepsire a Europei. Să nu uitam că violul (în cazul Koln, s-a înregistrat şi un viol şi există suspiciuni că nu a fost singurul) este folosit ca tortură şi, în context de război, ca o formă de reglare a puterii în afara frontului convenţional.

Nu există niciun atentat mai profund anihilator într-un război (convenţional sau nu) decât să siluieşti sau să atentezi la femeile inamicului.

Am avut, datorită cercetărilor mele, acces la un grup de sprijin din Kosovo la care lau parte şi acum femei musulmane bosniece violate în timpul războiului de către soldaţi sârbi. A existat chiar un ordin militar care legifera violul asupra musulmanelor bosniece. Există, oricât de departe ar fi de experienţele noastre imediate, femei care trăiesc împreună cea mai dureroasă formă de recuperare colectivă şi de reîntregire emoţională în urma unui război. Mă urmăresc obsesiv cuvintele uneia dintre ele, care a povestit la adăpost de răul trecut, ca într-un gineceu al feminităţii, alături de femei vctime şi de alte femei non-victime, venite într-o vizită comodă - ca mine, de pildă - că ar fi ales moartea „de o sută de ori“ în locul abuzului. Ce s-a întâmplat, deci, la Koln, în seara de Anul Nou, nu e mai puţin grav.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

x cogito ergo sum
11.01.2016, 15:18:41

Aia prinsi si dovediti ca au agresat femei nemtoaice ar trebui castrati apoi trimisi in tarile de origine cu fuduliile legate de gat ca amintire din Europa .Pentru a le arata posibililor doritori de agresiuni ce patesc daca nu-si pot stapani impulsurile sexuale .

+15 (15 voturi)
Adrian Fidi
11.01.2016, 16:06:10

cine si-o cauta cu lumanarea , o face prin fapte mai ales , verbal ( pe cat de toxic , pe atat de tolerat ) iar cu cat tinuta e mai provocatoare cu atat mai probabil ca fata / femeia sa fie violata totusi "argumentul" ca tinuta ( sau timpul ) ar fi justificare pentru abuz n-are PiC de Logica iar "solutia" cu distanta e total inutila 'ca nu-i e lene babuinului sa faca 2 pasi "cei mai aprigi misogini sunt femeile" si Evreii care lucrau cu Nazisti erau mai "rai" ca Nazistii

+3 (3 voturi)
marius cristian
11.01.2016, 16:44:23

Doamne Ajuta , in sfarsit ies doamnele feministe la atac , si iau pozitie impotriva agresorilor musulmani si talibanilor europeni..... Da' pana acuma oare pe unde or fi fost? Si ce si-au inchipuit , ca barbarii musulmani care au invadat Europa au ceva in comun cu mentalitatea si civilizatia europeana? Ca pot fi educati si integrati? Se spune ca o greseala recunoscuta este pe jumatate iertata...

+6 (8 voturi)
ungurulbulan
11.01.2016, 18:12:57

marius cristian@ Greu dar se mai trezesc oamenii,am recitit articolul D-nei Roxana din 26 august "Romanio aveai chef de niste refugiati"mare diferenta.

+6 (6 voturi)
Alexa Alexandru
11.01.2016, 18:14:48

Ce s-a intamplat la Koln se intampla in fiecare zi in vest. Am fost ieri, duminica, la Liege cu nevasta-mea si o prietena de a ei care avea un copil de un an in carucior. Cosmar. Plin de salbatici musulmani pe strazi, prin piete,.. Ma infioram cand vedeam pe aceste animale salivand in urma noastra, incercand sa se apropie de ele, sa le fure gentile, sa le pipae. Erau in transa, vedeau femei tinere, frumoase, blonde. Se inghionteau intre ei, radeau ca prostii, se incurajau. Daca nevasta-mea si prietena ei cu copilul erau singure atunci erau victime sigure de jaf si alte grozavii.

+9 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările