Europa

articolul anterior articolul urmator

Alegeri CDU în Germania. Cine sunt candidaţii la preşedinţia Uniunii Creştin-Democrate

1
15 Jan 2021 09:01:39
Autor: Cristina Ene
Congresul CDU are loc online pe 15 şi 16 ianuarie FOTO EPA-EFE
Congresul CDU are loc online pe 15 şi 16 ianuarie FOTO EPA-EFE

Trei candidaţi luptă pentru preşedinţia Uniunii Creştin- Democrate (CDU) în alegerile din partid, amânate de mai multe ori, care au loc la Congresul online de pe 15 şi 16 ianuarie. Cel mai probabil câştigătorul cursei va fi şi viitorul cancelar al Germaniei.

Aleasă în 2005, Angela Merkel nu candidează pentru un nou mandat de cancelar în septembrie şi întrebarea care se pune este dacă partidul, pe care l-a dus într-o direcţie de „mijloc”, după cum a numit-o chiar ea, o va menţine sau se va întoarce la o poziţie mai conservatoare.
 
Aripa conservatoare a partidului şi-a micşorat rândurile, reorientându-şi voturile spre populiştii AfD.
 
Cursa este strânsă, principalul candidat, Friedrich Merz, conduce în sondaje la distanţă mică de ceilalţi doi, Armin Laschet şi Norbert Röttgen.

 

Friedrich Merz

 
Potrivit unui sondaj efectuat de Infratest dimap este favorit, cu 29% intenţii de vot.
 
Susţinut de facţiunile conservatoare şi ale oamenilor de afaceri din partid, nu a reuşit să convingă, însă, membrii-femei.Merz promite transformarea partidului într-unul ceva mai conservator, recâştigând o parte din electoratul care s-a reorientat spre AfD.
 
Fost preşedinte al BlackRock, este bine conectat în elita de afaceri a Germaniei şi este expert în probleme economice.
 
Dacă devine preşedintele partidului, el va favoriza o coaliţie cu liberalii în alegerile din septembrie, dar care ,actualmente, nu poate obţine majoritate. El este în relaţii proaste cu Verzii, or alegerea sa ar însemna o continuare a Marii Coaliţii dintre CDU şi Partidul Social-Democrat (SPD).
 

Armin Laschet

 
Este politicianul care militează pentru continuitate, promiţând să păstreze cursul actual al partidului şi direcţia lui Merkel, ca şi orientarea de centru.
 
Politician experimentat, este premierul statului Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat dintre statele federale ale Germaniei.
 
El doreşte modernizarea Germaniei şi transformarea CDU într-un partid mai tânăr cu o reprezentare mai mare din partea femeilor. Îl are ca partener pe Jens Spahn, ministrul german al sănătăţii şi unul dintre cei mai tineri politicieni din ţară.
 
Dacă câştigă, cel mai probabil CDU va forma o coaliţie cu Partidul Ecologic sau o aşa- numită „Coaliţie Jamaica” din care ar face parte şi liberalii.
 

Norbert Röttgen

 
Şansele sale sunt mici, dar ar putea câştiga teren într-o cursă strânsă cu Lachet. De profesie avocat, este preşedintele comisiei pentru relaţii externe din Parlament. El doreşte de asemenea o modernizare a CDU, dar cu un mai mare accent pe mediu, care ar atrage mai mult electorat tânăr. 
 
E aşteptat astfel să intre într-o coaliţie cu Verzii în caz că iese câştigător.

Alegerile din CDU au loc în contextul demisiei preşedintei Annegret Kramp-Karrenbauer, aleasă în 2018, care a demisionat în luna februarie a acestui an după scandalul alegerii premierului landului Turingia cu susţinere din partea AfD (Alternativa Dreptei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Lucifer
15.01.2021, 11:25:36

CDU ar face bine să devină mai conservator. "Progresismul" actual al Angelei Merkel a dat o lovitură puternică coeziunii ţărilor europene din UE. Este adevărat că victoria din SUA a progresistului Biden a dat aripi "progresiştilor" europeni, dar Europa nu este SUA. Germania trebuie să spună mai precis cine este şi ce vrea. Politica "progresistă" a Angelei Merkel de a crea împreună cu Macron o Federaţie Europeană condusă de ele, un fel de neo-imperiu germano-francez, trebuie să înceteze fiindcă asta va duce la disoluţia actualei UE.

-6 (6 voturi)
Modifică Setările