Alegeri Franţa. Macron şi Le Pen, în demonstraţie de forţă la Lyon. Ce propun cei doi candidaţi la Élysée

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emmanuel Macron a făcut o nouă demonstraţie de forţă, sâmbătă, adunând 15.000 de susţinători la Lyon, unde Marine Le Pen, pe care a desemnat-o principala sa adversară, şi-a lansat în acest weekend campania prezidenţială, relatează Reuters.

„Prezenţa dumneavoastră (...) este o demonstraţie a dorinţei, o demonstraţie a entuziasmului“, a spus fostul ministru al Economiei într-o atmosferă electrizantă.

Cu o zi înainte de un miting al lui Jean-Luc Mélenchon, candidatul „France insoumise“, tot la Lyon, şi de învestirea rivalului lor socialist Benoît Hamon la Paris, el a invitat alături de el câteva personalităţi emblematice, notează Reuters, potrivit news.ro.

Fostul ministru al lui Chirac Jean-Paul Delevoye, ales de Emmanuel Macron să prezideze comisia de învestire „En Marche!“, a stat alături de matematicianul Cédric Villani, laureat al medaliei Field, fostul judecător anticorupţie Eric Halphen sau economiştii Philippe Aghion şi Elie Cohen. Fosta organizatoare a Miss France Geneviève de Fontenay şi căpitanul echipei feminine de fotbal din Lyon Wendy Renard au stat la rândul lor alături de arhitectul Roland Castro sau academicienii Erik Orsenna şi Marc Lambron.

Aceste „trei cuvinte (libertate, egalitate, fraternitate,n. red.) vor fi viitorul nostru, pentru că le vom da împreună sensul şi vitalitatea”, a dat asigurări Macron în faţa simpatizanţilor săi.

El a enumerat o serie de propuneri, cunoscute deja. A spus, astfel, că vrea să fie „apărătorul muncii“ şi şi-a apărat voinţa de a depăşi clivajul tradiţional între stânga şi dreapta, invocând mari personalităţi franceze, de la generalul de Gaulle la François Mitterrand, inclusiv pe gaullistul social Philippe Seguin, mentorul actualului candidat al dreptei François Fillon.

El a criticat o stângă care „a crezut prea mult timp că vom putea promite doar egalitatea“, dar şi o dreaptă care „crede prea adesea că libertatea singură poate servi ca busolă“ şi i-a atacat pe rând pe adversarii săi.

Astfel, a spus că se opune venitului universal, propunerea-far a lui Benoît Hamon. „Vrea să promită oricui că poate trăi demn fără să muncească“, a denunţat Macron.

El a făcut trimitere şi la suspiciunile de angajări fictive de care ar fi beneficiat soţia şi cei doi copii ai lui François Fillon, a cărui candidatură este fragilizată, şi a spus că vrea să „restabilească demnitatea vieţii publice“.

Totodată, Emmanuel Macron, 39 de ani, a criticat-o dur pe candidata Frontului Naţional, Marine Le Pen.

Liderii extremei drepte „trădează libertatea şi ne îngustează orizontul, trădează egalitatea decretând că unii sunt mai egali ca alţii, ei trădează fraternitatea deoarece detestă feţele care nu le aseamănă“, a insistat Macron.

Marine Le Pen, pentru un posibil „Frexit“ şi renunţarea la euro

La rândul ei, Marine Le Pen şi-a lansat sâmbătă campania electorală pentru prezidenţiale cu un program de guvernare care conţine 144 de propuneri, printre care renunţarea la moneda euro şi un referendum cu privire la ieşirea din Uniunea Europeană, relatează Agerpres, citând Reuters.

image

Marine Le Pen, la Lyon FOTO AFP

„Scopul acestui program este să îi redăm Franţei libertatea şi să îi redăm vocea poporului său“, a subliniat Le Pen în discursul său.

Printre principalele propuneri din manifestul electoral al lui Le Pen se află şi un posibil „Frexit“. În viziunea Frontului Naţional, tratatul UE ar trebui renegociat, nu ar trebui să mai existe moneda unică, nici uniunea vamală şi nici reguli de contribuţie la bugetul comunitar sau legislaţia europeană să aibă întâietate în faţa legislaţiei locale. Dacă ţările membre UE nu sunt de acord cu aceste propuneri, Marine Le Pen îşi doreşte declanşarea unui referendum cu privire la statutul ţării sale de membru în UE.

Marine Le Pen promite şi scăderea impozitelor pe venit şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii, vrea să scadă vârsta de pensionare la 60 de ani de la 62 în prezent, să dea alocaţii pentru copii indiferent de veniturile părinţilor, să reducă preţul utilităţilor şi să menţină săptămâna de lucru de 53 de ore.

De asemenea, numai cetăţenii francezi ar avea dreptul la educaţie gratuită, iar firmele care angajează străini ar fi nevoite să plătească o taxă de 10 % din salariile lor.

Programul FN mai prevede angajarea a 15.000 de poliţişti şi construcţia unor spaţii de detenţie pentru 40.000 de deţinuţi. Cetăţenii străini care au condamnări, care se află sub supravegherea serviciilor de informaţii pentru legături cu organizaţii islamice radicale ar fi deportaţi, iar moscheile cu astfel de legături ar fi închise.

În ceea ce priveşte imigraţia, FN plănuieşte măsuri care să facă imposibilă legalizarea statutului imigranţilor fără documente şi să reducă cererile de azil politic depuse la consulatele Franţei din străinătate. Imigraţia ar fi redusă la cel mult 10.000 de oameni pe an, iar imigranţii fără documente nu ar ar mai avea acces la sistemul de sănătate.

De asemenea, numărul parlamentarilor francezi ar fi redus la jumătate, iar cetăţenii ar putea declanşa referendumuri dacă reuşesc să strângă 500.000 de semnături.

Sondajele de opinie arată că Le Pen, 48 de ani, ar câştiga primul tur de scrutin prevăzut la 23 aprilie, însă ar pierde al doilea tur la 7 mai în faţa oricărui candidat.

Peste două treimi dintre francezi nu-l mai vor pe Fillon candidat la preşedinţie

Doar 32% dintre francezi vor ca François Fillon, 62 de ani, să rămână în cursa pentru alegerile prezidenţiale, în urma unor dezvăluiri cu privire la angajarea fictivă a soţiei sale, arată un sondaj realizat de Ifop pentru Le Journal du Dimanche (JDD) şi citat de Reuters şi de news.ro.

Din cele 1.007 persoane intervievate vineri şi sâmbătă, 64% estimează, însă, că François Fillon va rămâne, în pofida acuzaţiilor, candidat, iar 35% susţin contrariul.

În ceea ce priveşte un eventual candidat care să-l înlocuiască, ei îl plasează pe preşedintele regiunii Hauts-de-France, Xavier Bertrand, în fruntea preferinţelor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite