Alegeri Franţa. Ultima zi de campanie este bulversată de atacul jihadist de pe Champs Elysées din Paris VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele de interventie in stare de alerta în Paris
Forţele de interventie in stare de alerta în Paris

Trei dintre principalii candidaţi la prezidenţialele din Franţa, centristul Emmanuel Macron, conservatorull Francois Fillon şi lidera extremei drepte Marine Le Pen şi-au anulat mitingurile electorale programate după atentatul de la Paris.

Joi seara, cu trei zile înainte de primul tur al prezidenţialelor, plasate sub supraveghere sporită din cauza ameninţării jihadiste, un poliţist şi-a pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi într-un schimb de focuri pe binecunoscuta arteră Champs Elysées, la Paris, agresorul fiind împuşcat.

Atacul, care a avut loc în jurul orelor 21.00 (19.00 GMT), a fost revendicat aproape imediat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), la originea majorităţii atentatelor care, din 2015, au făcut alţi 238 de morţi în Franţa.

În momentul atacului, cei 11 candidaţi la alegerile prezidenţiale participau la ultima dezbatere televizată şi au denunţat atentatul şi şi-au exprimat sprijinul pentru forţele de ordine.

Incidetul a adus imediat problemele legate de securitate şi migraţie înapoi în centrul discuţiilor din campania electorală.

Conservatorul  Francois Fillon a cerut chiar suspedarea campaniei iar Jean Luc Melenchon i-a răspuns că nu ar trebui să cedeze panicii. Cu totii au fost bulversati de vestea atacului. Centristul Emmanuel Macron a fost primul care a reacţionat : această ameniţare va rămîne în cotidianul anilor viitori, a spus acesta.

"Autorul atacului de pe Champs Elysées din centrul Parisului este Abu Yussef Belgianul şi este unul dintre combatanţii organizaţiei Stat Islamic", a declarat SI într-un comunicat dat publicităţii în cursul nopţii de organul său de propagandă Amaq.

Specialiştii au constatat că toate atacurile din Europa au fost întreprinse de cetăţeni ai ţărilor respective, că nu există un sistem de comunicaţii cu un centru coordonator (punct forte al ISIS în Siria), celulele par a fi bazate pe infractori şi psihopaţi, de persoane cărora nu li se inoculează un sentiment religios, ci unul de răzbunare.

Statul Islamic a revendicat atacul, spunând că agresorul avea numele de cod Belgianul, iar ultimele informaţii relevă faptul că a venit din Belgia. Nu e prima dată când combatanţii ISIS care îşi iau numele după locurile natale sau după zone care au o semnificaţie pentru viaţa lor.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, agresorul împuşcat este un francez de 39 de ani care făcea deja obiectul unei anchete antiteroriste. Rămâne deci să se stabilească dacă este vorba despre aceleaşi individ cu cel numit de SI.

"Identitatea atacantului este cunoscută şi a fost verificată", a declarat în faţa presei, în apropiere de locul atacului, procurorul Parisului, François Molins. Dar a refuzat să o dezvăluie pentru a nu afecta ancheta deschisă de parchetul antiterorist.

Bărbatul era vizat de o anchetă antiteroristă pentru că şi-a manifestat intenţia de a ucide poliţişti şi fusese arestat la 23 februarie, înainte de a fi pus în libertate de justiţie în lipsă de probe suficiente, potrivit unor surse apropiate anchetei.

El a fost condamnat în 2005 la 15 ani de temniţă pentru tentative de asasinare a unui poliţist şi a fratelui acestuia, în regiunea Parisului.

O percheziţie a fost efectuată la domiciliul atacatorului, titular al documentelor de înmatriculare a maşinii utilizate pentru atac. Individul se pare că a acţionat singur în cursul agresiunii şi sunt în curs de desfăşurare investigaţii pentru a stabili "dacă a beneficiat de complicitate", a adăugat François Molins.

Poliţia franceză se afla vineri în căutarea unui al doilea suspect în legătură cu atacul armat sângeros de joi seară de pe bulevardul Champs Elysées din Paris, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Pierre-Henry Brandet, potrivit Reuters.

Într-o declaraţie pentru postul de radio Europe 1 după incidentul armat în care un atacator a fost de asemenea ucis, Brandet a spus că un al doilea bărbat a fost identificat de forţele de securitate belgiene şi semnalat autorităţilor franceze.

Hollande promite vigilenţă absolută

Preşedintele Franţei, François Hollande, a promis într-o alocuţiune televizată de la Palatul Elysee că autorităţile vor fi de "o vigilenţă absolută" pentru alegerile prezidenţiale, al căror prim tur va fi organizat duminică.

Alegerile prezidenţiale, foarte indecise, se vor ţine pentru prima dată în istoria celei de-a V-a Republici sub regimul stării de urgenţă, decretat în urma atentatelor de la 13 noiembrie 2015.

 Mai bine de 50.000 de jandarmi şi poliţişti sunt desfăşuraţi pentru fiecare tur al alegerilor prezidenţiale pentru ca scrutinul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii de securitate. Ei vor asigura paza a 67 de mii de secţii de vot dar şi a sediilor de campanie ale candidaţilor. Ministrul de Interne, Matthias Fekl a evocat un „risc terorist mai ridicat ca niciodată“. Şi nivelul de  protecţie al candidaţilor a fost crescut.
 
Spre exemplu, conservatorul François Fillon este păzit în permanenţă de şase ofiţeri de securitate. Strada pe care se află locuinţa candidatului, în Paris, a fost blocată iar în jurul imobilului a fost instalat un gard electric. I s-a propus chiar să poarte vestă antiglonţ, dar a refuzat. Cu toată această pază, marţi seara, la Lille, maşina de campanie a lui Fillon, a fost furată de unul sau mai mulţi necunoscuţi.

Premierul Bernard Cazeneuve a anunţat vineri că Franţa şi-a mobilizat pe deplin forţele de securitate, inclusiv unităţile de elită, pentru a asigura protecţia cetăţenilor la alegerile prezidenţiale după atacul armat de joi seară din centrul Parisului, în care un poliţist a fost ucis.

 Într-o declaraţie după o reuniune de urgenţă a oficialilor responsabili cu securitatea, Cazeneuve a spus că toate unităţile de elită sunt în alertă maximă pentru alegeri, pentru a sprijini cei până la 50.000 de poliţişti deja pregătiţi special pentru a asigura securitatea în timpul scrutinului.

"Guvernul este pe deplin mobilizat. Nu putem permite ca ceva să împiedice procesul democratic fundamental al ţării noastre. De noi depinde să nu cedăm în faţa fricii, intimidării şi manipulării de care ar profita inamicul nostru", a precizat el într-un comunicat.

Totuşi, aplicaţia SAIP pentru smartphones, pentru telefoane mobile, realizată de guvernul francez pentru a-i alerta pe utilizatori în caz de suspiciune de atentat - sau de alt incident grav - nu a fost operaţională aseară. Mulţi posesori au testa-o aseară, inclusiv în zona Champs-Elysées, şi au găsit pe ecran mesajul liniştitor "Nu există niciun incident" în zonă. Semn că noile tehnologii pot fi şi ele uneori depăşite de evenimentele de pe teren.

Tot pe reţelele de socializare, la doar câteva ore după atac, hashtag-ul #BellesChoses (#LucruriFrumoase) s-a impus. Mii de internauţi au postat fotografii cu imagini idilice din toată lumea pentru a deturna atenţia de la evenimentele dramatice de pe Champs-Elysées.

Marine Le Pen cere restabilirea controalelor la graniţe şi expulzarea străinilor suspecţi de terorism

Candidata extremei drepte la alegerile prezidenţiale din Franţa, Marine Le Pen, a declarat, vineri, că Franţa ar trebui să restabilească imediat controalele la frontieră şi să-i expulzeze pe străinii care se află în atenţia serviciilor de informaţii.

 Reacţionând la atacul comis joi la Paris şi revendicat de Statul Islamic, Le Pen, care are o platformă de campanie dură anti-UE şi anti-imigraţie, a cerut guvernului socialist francez să aplice imediat aceste măsuri care sunt incluse în campania sa.

Le Pen a declarat de asemenea vineri de dimineaţă, la postul RFI, că se temea că ar putea exista tentative de atacuri teroriste până duminică, ţinând cont de faptul că "se ştie că Stat Islamic a trimis cel puţin un terorist" pentru a comite alte atentate şi că nu se ştie unde se află acesta.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa va avea loc duminică, iar al doilea se va desfăşura la 7 mai.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite