Europa

articolul anterior articolul urmator

Alegeri de infarct în Germania: Egalitate între socialişti şi conservatori în exit-poll-uri

27
26 Sep 2021 19:27:50
Autor: Ion Gaidau
Tineri social-democraţi aplăudând în momentul aflării datelor exit-pollu-urilor FOTO EPA-EFE
Tineri social-democraţi aplăudând în momentul aflării datelor exit-pollu-urilor FOTO EPA-EFE

Conservatorii şi social-democraţii sunt declaraţi aproape la egalitate de exit-poll-urile anunţate la capătul celui mai incert scrutin legislativ federal din istoria Germaniei.

Germanii au votat duminică în alegerile legislative care marchează sfârşitul erei Merkel. Este un scrutin extrem de important nu doar pentru germani, ci şi pentru restul europenilor, în condiţiile în care Germania este prima economie şi cea mai importantă voce din Uniunea Europeană (UE). Există temeri că retragerea Angelei Merkel de pe scena politică ar fi putea fi urmată un eventual vid de putere în cadrul UE, care caută reînnoirea în timp ce s-ar putea trezi să lupte pentru supravieţuirea sa. Aşa cum se anticipa, niciun partid nu a obţinut majoritatea absolută în noul Bundestag. Ba mai mult, un exit-poll anunţă acelaşi procentaj în dreptul conservatorilor şi social-democraţilor.

Citeşte şi: Alegerile legislative din Germania: SPD revendică victoria şi formarea viitorului Guvern german

 

SPD ar putea câştiga după 19 ani

După o ascensiune neaşteptată, dar constantă, Partidul Social Democrat (SPD) ar fi la egalitate la voturi cu CDU-CSU. Ambele formaţiuni politice ar fi obţinut 25% din voturi, potrivit exit-poll-ului realizat de ARD, cel mai important post televiziune german, în condiţiile în care existau aşteptări ca SPD să obţină prima victorie după 19 ani şi cinci alegeri legislative. Conform ARD, alte patru formaţiuni politice au intrat în noul Bundestag, şi anume Partidul Ecologist, cu 15% voturi, partidul de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), cu 11% voturi, Partidul Liber Democrat (FDP), cu 11% voturi, stânga radicală Die Linke, cu 5% voturi. Pragul necesar pentru accederea în Bundestag este de 5%. ZDF, al doilea post de televiziune al Germaniei, indică o victorie la limită pentru SPD, cu 26%, faţă de 24% pentru CDU-CSU. Verzii ar fi obţinut 14,5 %, FDP 12 %, AfD 10 % şi Die Linke 5 %.

Noul Bundestag - 709 membri - se va reuni pe 26 octombrie. Prima sesiune este destinată de regulă alegerii preşedintelui acestui forul legislativ federal german şi a adjuncţilor acestuia.

Negocieri lungi şi dure vor fi necesare pentru formarea primului guvern post-Merkel, riscând să dureze câteva luni şi chiar să paralizeze Europa până în primul trimestru al anului 2022, notează AFP.

Numele viitorului cancelar german ar trebui să-i preocupe în mare măsură şi pe europeni, nu doar pe germani. Merkel a fost asociată mereu unui leadership stabil în vremuri instabile, conducând într-o perioadă marcată de trei mari crize de tipuri diferite: marea recesiune din 2007-2008, valul de migranţi din vara anului 2015 şi pandemia de COVID-19. Se aşteaptă ca noul cancelar al Germaniei să ofere continuitate în privinţa leadershipului. Însă numele său va depinde de coaliţia guvernamentală care urmează să se formeze la Berlin. Majoritatea analiştilor politici mizează pe o coaliţie alcătuită din trei partide.

Posibile coaliţii

SPD a pornit cu şansa a doua, dar a crescut în doar câteva luni pe fondul înmulţirii gafelor succesorului desemnat de conservatori pentru Merkel, Armin Laschet, 60 de ani, şi datorită popularităţii tot mai mari a candidatului lor, Olaf Scholz, 63 de ani, ministru de Finanţe şi vicecancelar în actualul guvern german. De altfel, Laschet a comis-o din nou, de această dată în timpul votului. Liderul conservator nu şi-a împăturit corect buletinul de vot, iar camerele de filmat şi aparatele de fotografiat ale jurnaliştilor au surprins în imagini opţiunile sale. Dacă vor câştiga, social-democraţii (roşii) ar putea forma coaliţia numită Semaforul împreună cu liberalii şi verzii. O astfel de coaliţie s-ar bucura de o mare majoritate parlamentară, dar s-ar putea confrunta cu diferenţe politice însemnate între cele două partide de centru-stânga (SPD şi verzii) şi liberalii, mai ales în sectoare precum taxele şi deficitul bugetar.

Alte trei posibile variante de coalizare sunt trioul SPD, CDU/CSU şi Verzii, unificarea tuturor forţelor de stânga sau continuarea marii coaliţii actuale cu SPD în frunte. Nici coaliţia Jamaica, după culorile steagului acestei ţări, în care negru e pentru creştin-democraţi, galben pentru liberali şi verde pentru ecologişti, nu este exclusă dacă consevatorii îi depăşesc pe social-democraţi după numărarea buletinelor de vot.

Merkel poate deveni cel mai longeviv cancelar german

La 67 de ani, Angela Merkel se pregăteşte să părăsească scena politică. Femeia care a guvernat Germania în ultimii 16 ani poate îndeplini începând de luni doar afacerile curente până la instalarea succesorului său. Însă nu este exclus ca liderul conservator să rămână la conducere până la sfârşitul anului în curs, situaţie în care ar urma să devină cel mai longeviv cancelar din istoria Germaniei, depăşindu-l pe mentorul său Helmut Kohl, cancelar timp de 5.870 de zile. Acest lucru s-ar putea întâmpla la 17 decembrie.

Spre deosebire de predecesorii săi, creştin-democratul Helmut Kohl (1982-98) şi social-democratul Gerhard Schröder (1998-2005), care au rămas în memorie prin prisma politicilor interne, Merkel s-a remarcat în domeniul politicii externe. Kohl a condus reunificarea Germaniei, în timp ce Schröder a reformat statul bunăstării sociale. Moştenirea lui Merkel are însă o amploare internaţională, conchide profesorul de ştiinţe politice Matt Qvortrup într-o analiză publicată în The Conversation.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Maximilian Musat
26.09.2021, 19:34:31

Preocupati de circul national Catu-Orban am pierdut din vedere un eveniment ce este cu mult mai important decat cacealmaua liberala,alegerea partidului ce va da cancelarul Germaniei,tara care este cel mai mare partener economic al Romaniei !...nemtii spun ca banii se fac in liniste,Catu are alte vederi...

-17 (23 voturi)
Camelia Sorescu
26.09.2021, 20:11:26

Stimate domn, vorbiți din vise sau închipuiri. Singurele parteneriate dintre Germania și România sunt cel al lucratului la Sparanghel și al importului de hârburi second hand care ne distrug aerul, liniștea și în care se suie tot zevzecii bețivi și drogați și ne omoară pe străzi. Trecem printr-o pandemie chipurile atât de letală încât în mijlocul ei, Angela Merkel l-a sunat pe Klaus Iohannis pentru a-i cere muncitori care să vină să îi culeagă buruiana pe care posteriorul nemțesc nu mai catadicsește să o poată smulge. În plin lockdown și măsuri de restricții s-au îmbulzit mii de oameni pe aeroport pentru a pleca în Germania, țara natală a domnului Klaus Iohannis, care ne tratează ca pe niște sclavi de plantație. Și cum stăpânul trebuie să își arate supremația, nu doar că ne adună ca pe vite pe aeroport pentru a culege buruienile unora care nici măcar nu se sinchisesc să se aplece, dar ne-a mai și plantat în mijlocul Sibiului în urmă cu două săptămâni statuia Baronului Bruckenthal, criminalul de români, respectiv cel care i-a ucis pe Horia, Cloșca și Crișan.

-18 (86 voturi)
Camelia Sorescu
26.09.2021, 20:16:16

Am uitat să menționez faptul că dacă Marseșalul Antonescu nu se alia cu Germania Nazistă în al doilea război mondial, noi eram rași de pe fața pământului, în momentul de față nemaistând de vorbă. Despre care parteneriate vorbiți? În afara de atributul criminalității îl mai avem și pe cel al pedofiliei, ieșind recent la suprafață faptul că în Berlin, în urmă cu 30 de ani (când noi muream la București în numele democrației), statul german a dat în mod intenționat copii orfan în plasament unor cupluri de pedofili. https://www.hotnews.ro/stiri-international-24928033-experimentul-kentler-berlinul-plasat-copii-fara-adapost-ingrijirea-unor-pedofili-timp-30-ani.htm Acesta este eveniment pentru dumneavoastră, stimate domn? Ce fel de principii strâmbe și educație precum și cultură stricată aveți, de sunteți în stare să spuneți așa ceva?

-21 (85 voturi)
Ce ar spune Isus
26.09.2021, 20:21:45

De la antivaccin la neonazism nu e decat un pas, si Septa Unella confirma acest lucru. Simpatizanta a nazistului Antonescu si evident alergica la sparanghel (sau nu si-l permite?) Septa UInella transeaza situatia si ne umple cu minciuni despre munca, Johannis, aeropoarte, plantatii, Merkel, Horea, Closca si Crisan, pedofilie si sparanghel. E pe ascendenta maniacala astazi si posteaza cu frenezie. Evident, nu putea lipsi din discutie un baron mort de cateva sute de ani.

+9 (75 voturi)
Camelia Sorescu
26.09.2021, 20:26:41

Ce ar spune Isus stimate domn, invocarea unei realități istorice nu este sinonimă cu simpatizarea cuiva. Stați fie prost la capitolul înțelege și comunicare, fie aveți posibilități atât de limitate în a mă combate încât ați decăzut atât de mult încât susțineți o contradicție care derivă din faptul că în comentariile mele critic Germania. Invocarea unui eveniment istoric nu reprezintă câtuși de puțin aprobarea sau dezaprobarea sa. Polemicile stimate domn, sunt bazate pe argumente. Din păcate le confundați pe ultimele cu simpatiile.

-22 (84 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările