Alegeri prezidenţiale Polonia. Victorie la limită pentru conservatorul Andrzej Duda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrzej Duda proclamându-si victoria în alegerile prezidenţiale alături de soţia şi fiica sa FOTO EPA-EFE
Andrzej Duda proclamându-si victoria în alegerile prezidenţiale alături de soţia şi fiica sa FOTO EPA-EFE

La capătul unui scrutin prezidenţial marcat de o participare crescută, naţional-conservatorii din Lege şi Justiţie (PiS) îşi păstrează puterile depline.

Confruntarea dintre cele două Polonii, rurală şi conservatoare pe de o parte, liberală şi citadină de cealaltă parte, a atins un punct critic cu al doilea tur al  alegerilor prezidenţiale, care a avut loc duminică.

La închiderea secţiilor de votare, şeful statului în exerciţiu, conservatorul Andrzej Duda, în vârstă de 48 de ani, s-a proclamat învingător şi l-a invitat pe contracandidatul său, primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, de aceeaşi vârstă, să vină la Palatul Prezidenţial şi să-i strângă mâna în semn de recunoaştere a înfrângerii.

„Mulţumesc, dar nu înainte de anunţarea rezultatelor oficiale”, a răspuns candidatul Platformei Civice către cel al PiS.

O noapte intensă

Noaptea de duminică spre luni a fost trăită intens în ambele tabere. „Sper să mă trezesc mâine într-o Polonie normală”, a declarat pentru AFP Filip, un militant în vârstă de 19 ani, în momentul părăsirii sediului din Varşovia al Platformei Civice. „Speranţa renaşte, în condiţiile în care de cinci ani încoace tendinţa spre autoritarism pare imposibil de oprit”, a adăugat el înfăşurat în steagul Uniunii Europene.

Luni dimineaţă, după 24 de ore de suspans, Andrzej Duda a fost declarat câştigător la limită, cu 51,21 %, faţă de 48,79 % pentru Rafal Trzaskowski. Prin urmare, Duda va continua alţi patru ani la preşedinţia Poloniei, iar PiS, aflat la putere din 2015, va putea să continue implementarea programului său conservator şi atât de criticat de UE, mai ales pe tema justiţiei, până cel puţin la alegerile parlamentare din toamna anului 2023.

Scrutinul de duminică a fost marcat de o participare foarte crescută pentru Polonia, care s-a ridicat la 67,9%. Ori primul tur consemnase cea mai importantă prezenţă la vot din ultimii 25 de ani, cu 64,5%.

„Să câştig alegerile prezidenţiale cu o prezenţă la vot de 70% este ceva incredibil. Sunt impresionat”, a declarat Andrzej Duda de la Pultusk, un oraş de circa 20.000 de locuitori situat la 70 de kilometri nord de capitala Varşovia.

O Polonie divizată

Însă politologii atrag atenţia că Polonia rămâne fracturată, cu un preşedinte victorios la limită şi o opoziţie care ar putea avea o nouă figură-cheie.

„Preşedintele Duda este reales, dar nu este o victorie solidă”, a declarat pentru AFP Stanislaw Mocek, preşedintele Collegium Civitas. „Rezultatul puternic obţinut în alegeri îi dă posibilitatea lui Rafal Trzaskowski să devină o figură-cheie a opoziţiei liberale”, a subliniat pentru postul de televiziune TVN24 Andrzej Rychard.

Dacă Trzaskowski propune restabilirea legăturilor între Varşovia şi Bruxelles, tensionate de aproape cinci ani din cauza reformelor implementate de PiS, Duda se prezintă drept un eurosceptic şi nu intenţionează să renunţe la reformele cu caracter suveranist şi populist. Dacă Trzaskowski a încercat să câştige unificând un electorat disparat,  Duda a învins mizând pe continuitate, mai ales în privinţa ajutoarelor sociale acordate agricultorilor, şomerilor şi pensionarilor. De asemenea, Andrzej Duda este considerat un aliat-cheie al preşedintelui american Donald Trump.

Înainte de alegeri, oponenţii lui Duda şi-au exprimat teama că un al doilea mandat prezidenţial al său ar putea încuraja PiS să anihileze libertăţile mass-media, ale instanţelor şi administraţiilor locale, făcând regimul conservator din Polonia din ce în ce mai autocrat.

În ceea ce priveşte PiS, realegerea lui Duda era crucială, deoarece nu deţine o majoritate parlamentară necesară să respingă un veto prezidenţial. Un preşedinte dintr-un partid de opoziţie se putea folosi de veto pentru a bloca legislaţia. Totuşi, rezultatul important obţinut de opoziţie ar putea da curaj contestarilor.

„Polonia iese divizată în două din aceste alegeri. Va fi greu de calmat această situaţie şi de refăcut legăturile între cele două tabere”, apreciază profesorul Kazimierz Kik, de la Universitatea din Kielce, în sudul Poloniei.

„Polonia se trezeşte în faţa unui câmp trist de bătălie cu două tabere învinse, pentru că nimeni nu poate striga victorie”, conchide el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite