Europa

articolul anterior articolul urmator

Alegerile europarlamentare din Franţa

17
25 May 2019 11:07:21
Ciprian Apetrei

Pentru alegerile europarlamentare, în Franţa sunt un număr record de candidaţi, 2516 pentru 79  de locuri. 34 de liste, prin localităţile mai mici nu încap pe panourile de afişaj. Un amestec aiuritor de oferte.

Comuniştii care îşi asumă acest nume au trei liste diferite. Li se alătura cei "vopsiţi" de la Franţa nesupusa şi alte liste de extremă stângă. Vestele  galbene au două liste care se pretind de-ale lor lor, dar nu au o largă recunoaştere. Mai sunt răspândiţi şi revendicaţi de cel puţin alte 6 liste foarte diferite ca mesaj.

Cea mai originală platformă este cea care propune ca esperanto să devină limba oficială a Uniunii europene. Marea majoritate sunt eurosceptici şi mulţi propun direct ieşirea din UE. Toţi sunt ecologişti, într-o măsură mai mare sau mai mică. 

Toate platformele vorbesc despre criza identitară a Franţei, mai mult sau mai puţin  inteligibil. Unii propun oprirea înlocuirii populaţiei europene cu cea africană, alţii se bucură sincer de migraţie. Soluţia cea mai surprinzătoare este revenirea la regalitate. Un manifest foarte elegant, care pune accentul pe revenirea la educaţia clasică franceza, bazată pe cultul istoriei şi al eroilor, nu pe dispreţul republican faţă de ea. 

Participă la luptă şi Partidul piraţilor, dar şi cel animalist. Partidul tinerilor, dar şi şi un mic partid musulman. Titlul cel mai apetisant de lista este Netru şi activ. 

Preşedintele susţine o listă a optimismului european, ironic botezată Renaşterea. Este ceea ce a propus la prezidenţiale şi exact ceea ce i se reproşează că nu a făcut. 
Europa, sursa de nefericire pentru Franţa ? aceasta este întrebarea principală. Sunt majoritari cei care spun da, nu sunt prea convingători cei care spun nu.  
Echivalentul PNL-ului, Republicanii, au pe primul loc pe lista un tânăr profesor agrégé de filosofie, foarte elegant în discurs. Proeuropean, care susţine că dreapta trebuie să readucă proiectul UE la sensul său iniţial.  

Pe primul loc în sondaje este partidul lui Marie Le Pen, susţinută de Salvini şi care vrea să facă o schimbare naţionalistă în interiorul UE. Ar fi a doua oară când câştiga alegerile europarlamentare. Nu mai sunt demult un partid de nişă. Acum au şi ei dizidenţii lor, care sunt şi mai identitari decât ei, Patrioţii, adepţi ai Frexit şi coloraţi cu veste galbene. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Lucifer
25.05.2019, 11:16:56

Varză-numele tău este Franţa! Rău a mai ajuns Lumina Lumii. Sic transit gloria Mundi....

0 (4 voturi)
savu cristian
25.05.2019, 14:11:07

Varza dar daca iese Le Pen scoate Franta din UE ceea ce nu ar fi rau deloc. UE este o constructie artificiala germana.

-3 (5 voturi)
Andrei Adrian
25.05.2019, 14:57:19

Cele doua postari de mai sus imi creeaza in minte imaginea celor doi amanti surprinsi in fapt care se inghesuie sa iasa pe geamul de la baie. Cam la fel se vede si atitudinea postacilor notorii de pe diverse forumuri, Adevarul inclus. Ciprian, spune cititorilor avant la lettre, tu cum votezi? Votezi pe lista romaneasca sau pe cea franceza? Uite, ca sa nu fiu rau, ti-o arat pe-a mea, si te provoc sa mi-o arati pe a ta: Am si cetatenia franceza, dar voi vota romaneste desi sunt pe punctul de a nu-mi mai reface documentele de identitate romanesti (nu ma simt deloc sustinut de statul roman, mai degraba exploatat). Voi vota USR+ si desigur 2 DA. Daca as fi votat in Paris, as fi votat les republicains.

0 (6 voturi)
Lucifer
25.05.2019, 19:53:51

Dacă votezi USR în România, mai bine votează pe Macron în Franţa, că tot aia e....

0 (4 voturi)
L--- Lara
25.05.2019, 18:43:01

Sa nu exageram cu partidele/formatiunile care sunt pe lista de la europarlamentare: totdeauna a existat un numar de asemenea formatiuni care fac figuratie, militeaza pentru o cauza sau alta si gasesc momentul de a se face auziti. Lupta s-a dat si se da intre partidele mari. Cat despre ce scrie ca ar face si ar drege aceste formatiuni, evident ca sunt multe exagerari, multe propuneri nu au nimic de-a face cu calitatea de europarlamentar: politicienii se bazeaza pe ignoranta multor dintre alegatori care habar nu au care este rolul si mai ales limitele unui europarlamentar. Din pacate, ca orice campanie electorala, si aceasta este murdarita de "fausses informations, vieilles polémiques, rumeurs…". In loc sa se uite si sa se informeze ce sunt si ce propun candidatii respectivi , foarte multi votanti casca ochii si gura la tot felul de fake news, incapabili sa discearna adevarul de minciuna, exagerarile de faptele reale.

+1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările