Europa

articolul anterior articolul urmator

Alianţa transatlantică, pusă la încercare. Merkel, Macron şi Juncker avertizează că Europa nu mai poate conta pe SUA

54
10 May 2018 16:41:37
Autor: Viorica Marin
Emmanuel Macron, Jean-Claude Juncker şi Angela Merkel
Emmanuel Macron, Jean-Claude Juncker şi Angela Merkel

Declaraţii îngrijorătoare despre cooperarea transatlantică au fost făcute în ultimele zile după decizia preşedintelui SUA Donald Trump de a se retrage din acordul nuclear iranian. Cancelarul Germaniei, preşedintele Franţei şi şeful Comisiei Europene au spus că Europa nu mai poate conta pe SUA pentru a o proteja.

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat joi că Europa nu mai poate conta pe SUA pentru a o „proteja“ în toate circumstanţele şi, în consecinţă, trebuie „să-şi ia destinul în mâinile proprii“, relatează France Presse.
 
„Timpul în care se putea conta pur şi simplu pe SUA pentru a ne proteja s-a încheiat“, a declarat Angela Merkel în cadrul unei ceremonii în prezenţa preşedintelui francez Emmanuel Macron. „Europa trebuie să-şi ia destinul în propriile mâini, este provocarea noastră pentru viitor“, a adăugat ea în cadrul unei ceremonii la Aachen (Renania de Nord-Westfalia, la graniţa cu Belgia şi Olanda), cu ocazia acordării unui premiu preşedintelui francez Emmanuel Macron.
 
Şefului statului francez i-a fost acordat premiul Carol cel Mare (Karlspreis) al oraşului Aachen pentru „viziunea sa asupra unei noi Europe şi pentru relansarea proiectului european“.
 
După tirurile iraniene asupra părţii Platoului Golan ocupată de Israel, la care a urmat imediat o reacţie israeliană, cancelarul german a apreciat că este de acum o chestiune de „război şi pace“ în Orientul Mijlociu. „Escaladarea din ultimele ore ne arată că, fără îndoială, este o problemă de război şi de pace“ în Orientul Mijlociu, a afirmat ea.
 
Situaţia este „extrem de complicată“, a adăugat cancelarul german, care a chemat toate părţile la „reţinere“. Într-un comunicat comun, cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Emmanuel Macron au lansat un apel la „ponderare“ şi „detensionare în regiune“.
 
La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că Statele Unite, sub conducerea lui Donald Trump, renunţă la o scenă internaţională multilaterală şi la cooperarea amicală “cu o ferocitate care nu poate decât să ne surprindă”.
 
Acesta a declarat, în parlamentul regional flamand, a declarat că Washingtonul „nu mai vrea să coopereze cu alte părţi ale lumii”, potrivit agenţiei The Associated Press.
 
„La acest stadiu, trebuie să înlocuim Statele Unite care, ca actor internaţional, şi-au pierdut din vigoare şi, din această cauză, pe termen lung, din influenţă”, a spus el.
 
Şi şeful statului francez Emmanuel Macron l-a atacat implicit pe Donald Trump, fără a-i pomeni numele, însă, că încearcă să "decidă" conduita europenilor.
 
"Dacă acceptăm ca alte mari puteri, inclusiv aliaţi, inclusiv prieteni în orele cele mai grele ale istoriei noastre, să se pună în situaţia de a decide pentru diplomaţia noastră, securitatea noastră, uneori făcându-ne să ne asumăm cele mai rele riscuri, atunci nu mai suntem suverani", a spus Macron, după ce a primit premiul european Charlemagne.
 
"Am ales să construim pacea şi stabilitatea în Orientul Apropiat şi Mijlociu (...) Alte puteri, la fel de suverane ca noi, au decis să nu îşi respecte propriul cuvânt. Ar trebui să renunţăm pentru asta la propriile noastre alegeri?", s-a întrebat el.
 
Cuvinte care îl vizează direct pe preşedintele american, cu care Emmanuel Macron a afişat o mare înţelegere la nivel personal în timpul recentei vizite la Washington. 
 
Declaraţiile vin după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul, spre nemulţumirea partenerilor săi europeni, în special Franţa şi Germania.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

54 Comentarii

rozen Yosef
10.05.2018, 16:57:57

Cu alte cuvinte, cum spune romanul: 'Scapa cine poate'...!

+1 (5 voturi)
Ionel Marcu
10.05.2018, 17:19:46

Că tot voiau ei sa creeze acea forță de intervenție rapidă a UE ! Acum e clar, e absolut necesară și chiar mai puternică decât o gândiseră în faza de proiect!

+5 (9 voturi)
leuldinpanjshir99
10.05.2018, 17:08:08

Si se apuca sa cheltuiasca pentru Aparare minim cate 2% din PIB? Isi fac armata europeana comuna?

+3 (3 voturi)
ovidiu preda
10.05.2018, 17:11:27

Las' ca va protejeaza rusii....oare cum ar arata lumea cu un razboi comercial transatlantic si transpacific.....sa nu mai fie rute comerciale, nici avioane....asa fiecare continent pe cont propriu

0 (6 voturi)
, new_age
10.05.2018, 17:24:21

Superb ,se desfiinteaza NATO. Visul lui Putin devine realitate si noi tot ultimii care vom iesi ,sau paote ca nu si iesim din UE ,cum o dam tot e bine. De undeva ne eliberam.

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (54)

Modifică Setările