Alţi trei străini riscă pedeapsa cu moartea în Doneţk

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Britanicul John Harding, croatul Vjekoslav Prebeg şi suedezul Mathias Gustafsson FOTO Twitter via Euractiv
Britanicul John Harding, croatul Vjekoslav Prebeg şi suedezul Mathias Gustafsson FOTO Twitter via Euractiv

Luptătorii şi voluntarii străini care ajung pe mâna separatiştilor din Donbas sunt declaraţi direct mercenari, ceea ce creşte riscul de a fi condamnaţi la moarte.

Aşa-numita Curte Supremă din regiunea separatistă prorusă Doneţk a deschis un proces împotriva a cinci luptători străini care s-au angajat de partea Ucrainei în războiul declanşat de Vladimir Putin.

Trei dintre ei, şi anume britanicul John Harding, croatul Vjekoslav Prebeg şi suedezul Mathias Gustafsson, riscă pedeapsa cu moartea.

Potrivit agenţiei de presă RIA Novosti, cei trei sunt acuzaţi de tenativă de „preluare cu forţa a puterii” şi pentru „participare la un conflict armat în calitate de mercenari”.

Harding, Prebeg şi Gustafsson au fost luaţi prizonieri în zona portului Mariupol, oraş de pe malul Mării Azov asediat şi bombardat săptâmâni întregi de către armata rusă.

Alţi doi britanici - Andrew Hill şi Dylan Healy - riscă ani grei de închisoare în teritoriul controlat de separatiştii din Doneţk.

Andrew Hill este acuzat doar de activitate mercenară, în timp ce Dylan Healy este urmărit penal pentru că „a participat la recrutarea de mercenari” pentru susţinerea armatei ucraineni.

Toţi cei cinci acuzaţi au pledat nevinovaţi de acuzaţiile aduse împotriva lor.

„Instanţa” în faţa cărora au fost audiaţi a anunţat reluarea procesului abia la începutul lunii octombrie, fără a oferi vreo explicaţie cu privire la motivele acestei întârzieri.

Dylan Healey a fost arestat împreună cu conaţionalul său Paul Urey, care a murit pe 10 iulie în detenţie. Apropiaţii lor spun că nu se aflau în Ucraina ca mercenari, ci în calitate de lucrători umanitari. Cei doi ar fi fost arestaţi de armata rusă în timp ce evacuau o femeie şi doi copii.

Croaţia şi Marea Britanie contestă acuzaţiile

Ministerul croat de Externe a respins procesul intentat de separatiştii din Doneţk împotriva lui Vjekoslav Prebeg. „Croaţia respinge rechizitoriul şi nu îl consideră fondat şi legal, deoarece contravine dreptului internaţional şi convenţiilor internaţionale privind tratamentul civililor deţinuţi şi prizonierilor de război”, se arată într-un comunicat al MAE de la Zagreb.

Marea Britanie şi Suedia încă nu au reacţionat în acest caz. Însă Marea Britanie a protestat faţă de condamnarea la moarte a altor cetăţeni de-ai săi, la începutul lui iunie. În afară de cei doi britanici – Aiden Aislin şi Shaun Pinner, marocanul Saaudun Brahim riscă de asemenea să fie executat pentru acuzaţia de a fi mercenar în slujba Ucrainei. Aidin, Pinner şi Brahim au făcut apel la decizia pronunţată împotriva lor.

Cei trei sunt acuzaţi că ar fi mercenari, în timp ce familiile lor spun că aceştia făceau parte din armata Ucrainei. Guvernul britanic a precizat de asemenea că Aislin şi Pinner sunt prizonieri de război şi, prin urmare, nu ar trebui să fie urmăriţi penal.

Pedeapsa cu moartea, aplicată din 2025

În pofida faptului că pronunţă pedeapsa cu moartea, separatiştii din Doneţk încă nu o pot aplica din punct de vedere legal.

Aşa-numita Republică Populară Doneţk a inclus pedeapsa cu moartea în legislaţia sa în 2014, dar până în prezent nu specificat o modalitate de punere în aplicare.

Noul cod penal prevede că pedeapsa cu moartea ar trebui să fie aplicată prin împuşcare, iar liderul republicii are ultimul cuvânt în privinţa graţierii. Potrivit noului cod, măsura va fi aplicată începând din anul 2025.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis un ordin Rusiei pentru a se asigura că luptătorii străini ajunşi în captivitate nu riscă pedeapsa cu moartea. Kremlinul a motivat că nu este obligat să respecte deciziile CEDO, din care Rusia s-a retras de când a lansat invazia din Ucraina.

În Rusia, în schimb, un moratoriu asupra pedepsei cu moartea este în vigoare din 1997.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite