Europa

articolul anterior articolul urmator

Ambasada României la Chişinău răspunde atacului murdar al diplomaţiei ruse: „Transformarea memoriei militarilor în temă electorală este o expresie de cinism”

29
26 Oct 2020 20:17:29
Autor: Ion Gaidau
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Ambasada României în Republica Moldova a reacţionat luni la acuzaţiile Ambasadei Federaţiei Ruse referitoare la eroii români, afirmând că transformarea memoriei militarilor căzuţi la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism, transmite news.ro.

„Transformarea memoriei militarilor căzuţi la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtaşi. Nu dorim să ne lăsăm atraşi în polemici lansate provocator în spaţiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova”, anunţă Ambasada României în Republica Moldova, care transmite că nu este surprinsă de reacţia Ambasadei Federaţiei Ruse în Republica Moldova.

Conform reprezentanţei diplomatice, România are o abordare europeană atât din punct de vedere ştiinţific în ceea ce priveşte studiul, înţelegerea şi predarea istoriei, cât şi din punctul de vedere al asumării şi condamnării publice a ororilor trecutului şi este apreciată la nivel european şi internaţional pentru demersurile numeroase şi concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educaţie şi cercetare privind Holocaustul şi comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislaţia română a definiţiei de lucru a antisemitismului, convenită în cadrul Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în timpul preşedinţiei române a acestei organizaţii.

Într-un comunicat, Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova acuză oficialii români de „cinism” pentru că cer păstrarea „memoriei eterne a eroilor”.

În acelaşi comunicat, ambasada rusă îl numeşte pe generalul Ion Antonescu „criminal nazist” şi îl acuză că a ucis mii de persoane, printre care şi locuitori dintre Nistru şi Prut.

„Descendenţii a zeci de mii ucişi şi torturaţi de agresorii Antonescu şi călăul său Alexianu, locuitori din Moldova - moldoveni, ruşi, evrei, găgăuzi şi bulgari - vor uita cu greu crimele ticăloşilor fascişti care şi-au justificat atrocităţile prin „lupta pentru reunificare”. Apropo, execuţiile în masă ale ruşilor şi evreilor din Transnistria pot fi considerate de către administraţia română de ocupaţie o „luptă pentru reunificare”? Sau, poate, „lupta pentru reunificare” este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad? Şi ce zici de complicitatea complicilor nazişti ai lui Antonescu la înfometarea locuitorilor din Leningradul asediat?”, se mai menţionează într-un comunicat citat de Deschide.md.

Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localităţii Mana, raionul Orhei, activităţi dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

Potrivit paginii de Facebook a Ambasadei României la Chişinău, ambasadorul României Daniel Ioniţă a precizat în discursul susţinut cu această ocazie că „generaţia bunicilor noştri a avut parte de război şi foamete, iar ostaşii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea ţării, pentru dreptate şi libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut şi Nistru, care a aparţinut României ca urmare a actului măreţ de la 1 decembrie 1918 şi care a fost ruptă din trupul ţării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

Reacţia ambasadei ruse nu este întâmplătoare, survenind în contextul campaniei electorale de peste Prut şi fiind menită mai ales mobilizării electoratului prorus.

În plus, Rusia duce asiduu o campanie de rescriere a istoriei, arătându-se în acest context deranjată de orice referire la pactul Ribbentrop-Molotov - care a dus direct la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial şi la împărţirea Poloniei între Hitler şi Stalin - şi încercând să schimbe - prin denaturări de fapte şi propagandă - imaginea de agresor în cea de victimă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

moftronix2
26.10.2020, 21:23:34

Văd cu uimire cum Romania își apără cu ardoare pe Criminalii săi de război, autori de Holocaust national și coautori și marelui Holocaust german....Criminali care au împins cu premeditare la moarte sigura o Armata îndobitocita de Rusofobia cultivata de grupurile antisemite din Armata, de intelectualitatea de doi lei, de legionarismul fascist care după crearea lui de politicienii romani a distrus tot sistemul politic....De ce o face, care e rostul exacerbării Rusofobie încuibate in mințile românilor de legionarism? Parțial pentru că foștii comuniști jegosi vot să treacă mai anticomuniști decât e cazul. Parțial pentru că oportuniștii au înflorit la umbrela NATO, ei se dau de ceasul morții pentru a se face utili la Înalta Poartă . Se fac util afișand Rusofobia grobiană, de căței utili pentru America în băgat batul prin gard, în provocarea Rusiei. Ei sunt convinși că încercuirea NATO a Rusiei nu poate avea alt rost decât sugrumarea acesteia....Nu își dau seama că Rusia poate scăpa cum a mai scăpat. Își dă și cămașa de ea, plătește, rusul e obișnuit cu traiul prost. Eu sunt sigur că Rusofobii și revanșarzii naziști o vor lua în bot încă o dată. Ca și în 1940 nici acum nu iși dau seama de unde li se va tăia gatul. Nu sunt un rusofil. Îmi apar copiii și nepoții. Cum NU au făcut intelectualii români în epoca interbelică , atunci când s au comportat mai rău ca oile . Sigur, nu toți. Circa 10 la sută au găsit direcția corectă, antifascismul . Dau numai un nume ilustru dintre ei, Dr. Petru Groza. Pe care în considerare cel mai valoros politician al deceniilor 4 și 5. Restul politicienilor români din interbelic sunt buni pentru lada de gunoi a Istoriei.

-2 (8 voturi)
Online Socrates
26.10.2020, 22:45:12

Dupa ce s-a iscat tot acest tarabaoi cu acuzatii de "rescriere a istoriei", am aflat si eu de episodul Odesa si de ordinul lui Antonescu de ucidere a vreo doua sute de civili ("evrei si comunisti"), pentru fiecare ofiter fascist(sa le spunem totusi pe nume) mort, dupa ce cladirea minata in prealabil a sediului NKVD a sarit i aer . Sirul crimelor s-a tot rostogolit de atunci incat numaral exact al victimelor nu este cunoscut nici pana in ziua de azi. Se stie doar ca e de ordinul a zeci de mii, numai in regiunea Odesa. A fost un adevarad genocid si asta e unul din episoadele "uitate" ale istoriei. Se pare ca acum va iesi la lumina. E bine de stiut.

0 (6 voturi)
dobrita sorin
26.10.2020, 22:10:23

Cinismul sovietic are un nume concret: jigodism.

+5 (7 voturi)
Alex Bun
26.10.2020, 22:21:55

Rușii au acuzat, absolut normal, cultul și glorificarea unui criminal de război și unei agresiuni criminale căreia i-au căzut victime sute de mii de civili nevinovați. Mai ales că se face chiar pe teritoriul îmbibat cu sângele martirilor. Aceasta ar fi atac murdar? Norocul României e că nimeni nu acordă atenție la ce se întâmplă aici, altfel asemenea atitudini ar trebui drastic sancționate de opinia publică internațională și nu numai.

-1 (11 voturi)
Alex Bun
26.10.2020, 22:27:32

În plus, dacă moldovenii nu au demnitatea să-l expulzeze pe acel idolatru de criminali de război, măcar Bucureștiul să conștientizeze că asta cel mai probabil îl va costa scump la un moment dat, dacă nu acum.

-2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (29)

Modifică Setările