Europa

articolul anterior articolul urmator

Ambasada Rusiei la Praga, golită de presupuşi spioni. Peste 120 de diplomaţi s-au întors la Moscova

6
1 Jun 2021 06:44:37
Autor: Anne-Marie Sandu
FOTO Arhiva Adevarul
FOTO Arhiva Adevarul

Zeci de persoane din personalul ambasadei Rusiei la Praga au plecat din ţară cu o cursă charter, luni, încheind ceea ce oficialii cehi spun că este o practică mai veche a Moscovei de a trimite o misiune diplomatică exagerat de mare ca bază pentru activităţi de spionaj, relatează Reuters.

Mai mulţi oficiali din serviciile de informaţii cehe au spus că ambasada rusă a reprezentat o problemă pentru ei de multă vreme şi că ea era un avantaj important al Moscovei în ce priveşte spionajul.

Cehia a expulzat 123 de persoane – diplomaţi ruşi şi familiile lor, luni, pe lângă cei 18 diplomaţi deja expulzaţi în aprilie, atunci când Praga a acuzat Moscova că este responsabilă de o explozie la un depozit de armament, din 2014.
 
Conform unui nou acord, Rusia şi Republica Cehă îşi vor limita angajaţii din ambasade la doar 7 diplomaţi şi 25 de angajaţi de sprijin.
 
Rusia a negat că ar fi avut vreun rol sau vreo responsabilitate în explozia din 2014. Ambasada rusă, de asemenea, nu a oferit nicio explicaţie pentru dimensiunile sale atât de mari într-o ţară de doar 10 milioane de locuitori.
  

Un "artefact” al erei sovietice

Deşi Cehia este, acum, un stat NATO şi UE, imensa ambasadă rusă reprezenta un „artefact” al erei sovietice, atunci când Cehoslovacia era un stat satelit al Moscovei, spune Jiri Schneider, fost adjunct al ministrului de externe ceh. "Ambasada sovietică din Cehoslovacia, cu sutele sale de mii de trupe de ocupaţie, era o ambasadă într-o colonie, a spus Schneider.
 
Agenţia cehă de contrainformaţii arăta în raportul său anual din 2019, că dimensiunea misiunii diplomatice ruse făcea „extrem de dificilă” împiedicarea eforturilor de spionaj ale ruşilor. De exemplu, ambasada beneficia de o flotă imensă de vehicule, care nu puteau fi oprite de poliţie. De asemenea, beneficia de o localizare într-o zonă centrală, iar teritoriul ceh putea fi folosit de agenţi ruşi pentru a spiona şi alte ţări occidentale învecinate.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

gyll
1.06.2021, 07:06:55

Da,ambasadă plasată în inima Europei, mișuna de agenti ai tiranului de la Kremlin. Ar trebui golită total, dezinfectată de puroiul kgb și transformată în muzeu unde să fie expus actualul președinte al Cehiei, iubitor necondiționat de carămb putinist.

+10 (10 voturi)
Asul de trefla
1.06.2021, 07:30:10

7 diplomati si 25 de angajati? Hahahaha! Puteau la fel de bine sa le-inchida dugheana ca nu era nicio paguba. Ar fi fost un sediu KGB mai putin in Europa.

+4 (4 voturi)
mache
1.06.2021, 07:57:40

cred ca ar trebui si Romania sa evacueze ambasada Rusiei la Bucuresti ca e un loc de trista amintire din vremea URSS. Ar trebui sa le dam un apartament cu 2-3 camere. E suficient pentru 1 ambasador si 1 secretara.

-2 (12 voturi)
IonIon Codreanu
1.06.2021, 11:08:46

Ambasadele nu sunt date de țara gazdă, ci sunt cumpărate sau închiriate. Nimic de pomană!

-2 (2 voturi)
ion carutasul
1.06.2021, 11:35:54

Nu despre cladiri se vorbeste ,ci despre personal . In ambasade functionarii diplomatici si auxiliari sunt perceputi ca posibili spioni .Nu sunt din aceasta cauza,statut, prea eficienti .Comentariile laudative sunt exagerate ! Mișu Caraman a cumparat pe fata asa zisele informatii NATO . Multe fiind vandute cu buna stinta . Vorba altui Mișu ,MORUZOV ” Vand ceea ce stiu si cumpar ceea ce nu stiu ” In rest supravegherea vizibila a diplomatilor ,dusul ”la bară” etc . Mai sunt insa autohtonii cumparati ,agentii sub ”steag strain” si eident ”scoaterile definitive ” Despre rusi vorbinm ! Sic (U)

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările