Europa

articolul anterior articolul urmator

Ambasadorul britanic în Iran a revenit la Londra, în contextul tensiunilor diplomatice dintre cele două state

1
15 Jan 2020 17:01:42
Autor: Ştefana Radu
Ambasadorul britanic in Iran a revenit la Londra FOTO BBC
Ambasadorul britanic in Iran a revenit la Londra FOTO BBC

Ambasadorul britanic în Iran, Rob Macaire, a revenit la Londra, miercuri, la câteva zile după ce a fost arestat pentru scurt timp de autorităţile de la Teheran şi acuzat că ar fi participat la proteste ilegale, potrivit presei britanice.

Diplomatul a fost numit „persona non grata” de autoritatea judiciară iraniană, care a cerut expulzarea lui Macaire după ce acesta a fost reţinut temporar de poliţie, pentru că a participat la o adunare de comemorare a victimelor avionului ucrainean doborât de rachetele iraniene.
 
Potrivit Ministerului de Externe de la Londra, deplasarea ambasadorului Rob Macaire în Marea Britanie „a fost planificată cu ceva vreme înainte”, iar diplomatul intenţionează să revină la Teheran.

„Este cât se poate de normal ca ambasadorii noştri să revină la Londra pentru întâlniri aici”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Extern.
 
În Iran, agenţia oficială IRNA, preluată de Xinhua, a relatat că ambasadorul britanic a părăsit ţara, cu notificare prealabilă.
 
Marţi, purtătorul de cuvânt al autorităţii judiciare iraniene, Gholamhossein Esmaili, a declarat că ambasadorul britanic ar trebui expulzat din cauza presupusei participări a acestuia la proteste antiguvernamentale.
 
Ayatollahul iranian Ahmad Alamolhoda, un important cleric adept al liniei dure, a declarat că expulzarea ambasadorului britanic ar fi „cel mai bun lucru care i se poate întâmpla acestuia”, având în vedere că, în caz contrar, susţinători loiali ai generalului Qassem Soleimani l-ar putea „tăia în bucăţi”, potrivit Agerpres.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Smeritu Pahomie
16.01.2020, 01:47:31

...sa-l trimeata mai bine pe Printul Harry ca tot vrea job ....poate mai detensioneaza atmosfera acolo.....

+1 (1 vot)