Europa

articolul anterior articolul urmator

Ambasadorul român în UK, onorat cu cea mai înaltă distincţie a Londrei

4
15 Jun 2014 16:36:10
Autor: Diana Rusu
Dr. Ion Jinga la primirea distincţiei „Freedom of the City of London“
Dr. Ion Jinga la primirea distincţiei „Freedom of the City of London“

Ambasadorul României în Marea Britanie, dr. Ion Jinga, a primit cea mai înaltă distincţie a capitalei britanice, „The Freedom of the City of London”, acordată de 8 secole unor personalităţi ilustre, pentru realizări deosebite în domeniul lor de activitate.

Evenimentul a avut loc în Chamberlain’s Court Room din Guildhall, clădirea istorică ce adăposteşte Primăria Londrei. Ceremonia a fost oficiată de către Paul Double, Remembrancer of the City of London, o funcţie creată în 1571, rolul său tradiţional fiind acela de canal de comunicare între Lordul Mayor şi City of London, pe de o parte, şi Suveran, Casa Regală şi Parlament, pe de altă parte. Remembrancer este, totodată, şeful Ceremonialului şi Protocolului în City.

De obicei, ceremonia de acordare a „Freedom of the City of London“ este condusă de către Chamberlain’s Clerk, iar situaţiile când este oficiată de către Remembrancer sunt rare şi semnifică acordarea unei atenţii speciale persoanei care primeşte titlul de „Freeman”.  

Ceremonia a prilejuit şi organizarea unei expoziţii cu documente, scrisori şi fotografii care atestă legăturile istorice dintre Londra şi România, inclusiv vizitele efectuate la Guildhall de către Regele Ferdinand şi Regina Maria în anul 1927, de Regele Carol al II-lea în 1940 şi de Regele Mihai în 2011.

Printre cei care au primit acest titlu de-a lungul timpului, se numără personalităţi precum Amiralul Nelson, David Lloyd George, Woodrow Wilson, Franklin D. Roosevelt, Dwight D. Eisenhower, Winston Churchill, Margaret Thatcher, Helmuth Kohl, Nelson Mandela, Otto von Habsburg şi Regele Mihai al României. Distincţia a fost acordată, de asemenea, unor muzicieni (Luciano Pavarotti, Placido Domingo), scriitori (J. K. Rowling), personalităţi din domeniul afacerilor (Bil Gates, Sir George Iacobescu).

Dr. Ion Jinga se număra printre cei patru ambasadori străini acreditaţi la Londra distinşi cu acest onor, alături de ambasadorul Kuweitului în anul 2000, ambasadorul Israelului în 2009 şi ambasadorul Germaniei în 2013.

Diplomatul este ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din 2008, după ce a condus misiunea diplomatică a României în Belgia, între 2003 şi 2008, unde a fost numit „Ambasadorul anului“ în 2007. Dr. Jinga s-a implicat activ în combaterea campaniei tabloidelor britanice împotriva migranţilor români din ultimul an, fiind un susţinător al drepturilor fundamentale rezervate cetăţenilor europeni.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Biky
15.06.2014, 16:56:33

Daca i s-a acordat aceasta distinctie,.............inseamna ca o merita din plin!!! ...cinste lui!

+3 (5 voturi)
Iris IRIS
15.06.2014, 18:13:55

Felicitari Excelenta !

+2 (6 voturi)
Florin Trandafir
15.06.2014, 18:40:27

Nu-i rau deloc,chiar este f bine pt diplomatia romaneasca si implicit si pt Romania ! dar trebuie sa recunoastem ca astia sunt doar niste pasi modesti in ceea ce ar trebui sa reprezinte o poltica patriotica competitiva de stat !.....ca doar si pt asta ne platim diplomatii ! La mai multe,de acest gen !

+2 (2 voturi)
Ion Giurca
16.06.2014, 09:06:46

Merita din plin recunoasterea activitatii laborioase desfasurate. Un om deosebit, l-am cunoscut intr-o activitate la ICR din Londra, ii multumesc si pe aceasta cale pentru disponibilitatea de a participa la un eveniment important pentru familia mea.

+1 (1 vot)