Europa

articolul anterior articolul urmator

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, despre situaţia din Republica Moldova: Moscova susţine clar coaliţia. Există o mişcare de a elimina regimurile conduse de oligarhi

10
12 Jun 2019 20:44:47
Autor: Ştefana Radu
Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la Bucureşti FOTO Inquam Photos/George Călin
Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la Bucureşti FOTO Inquam Photos/George Călin

În cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a declarat că Moscova susţine formarea coaliţiei de guvernământ din Republica Moldova şi că această poziţie reflectă politica generală a Rusiei.

Ambasadorul a transmis că Rusia are o poziţie foarte clară şi deschisă cu privire la situaţia tensionată din Republica Moldova, reflectată într-un comunicat oficial de presă, pe care îl redăm integral:

„Moscova consideră binevenită formarea coaliţiei şi a guvernului din Republica Moldova. Suntem dedicaţi colaborării cu guvernul ales democratic al Moldovei, pentru a reface relaţiile mutuale benefice Rusia-Moldova în diferite sfere, în concordanţă cu Tratatul de Prietenie şi Cooperare din 2001.

Aşteptăm cu interes o normalizare rapidă a situaţiei de la Chişinău, în interesul tuturor cetăţenilor moldoveni şi a dezvoltării progresive a ţării. Singura cale posibilă pentru a depăşi criza politică internă din Moldova este un dialog în care să fie implicate toate forţele politice responsabile, în concordanţă cu principiile democratice”.

În ceea ce priveşte politica strategică pe termen lung a Rusiei faţă de Republica Moldova, Valeri Kuzmin a menţionat că aceasta reflectă strategia generală a Rusiei, care recunoaşte nevoia de conciliere şi cooperare. Kuzmin a menţionat că nu trebuie antagonizate „procesele de integrare” care au loc în vestul şi în estul Europei. Ambasadorul rus a ţinut să sublinieze că Bruxellesul nu critică abordarea Rusiei, dar atitudinea din teren dovedeşte o poziţie diametral opusă.

Kuzmin a mai menţionat că coaliţia de guvernământ formată în Republica Modova între socialiştii lui Dodon şi proeuropenii ACUM are atât susţinerea Uniunii Europene, cât şi a Rusiei, iar Washingtonul nu se opune.

„Credem că exită o mişcare generală de eliminare a regimurilor conduse de oligarhi”, a precizat ambasadorul. „Situaţia din Moldova este o şansă de aur pentru Bruxelles de a confirma că nu este împotriva conceptului nostru de complementaritate”.

Diplomatul a precizat că Rusia nu a stabilit o listă de condiţii pentru recunoaşterea Guvernului de la Chişinău, spre deosebire de România. „Aşa cum a spus ministrul de Externe în declaraţia oficială, suntem de acord şi sprijinim formarea acestei coaliţii pentru că ne aduce speranţa pentru stabilitate şi relaţii mai bune. Noi nu stabilim o listă de condiţii ca, de exemplu, ministrul dumneavoastră de Externe, pentru că am văzut o declaraţie recentă, o pagină cu o mulţime de condiţii. [...] Dacă este aşa cum pare, că cineva care a pierdut un partid, care a pierdut alegerile, care a eşuat să facă o coaliţie guvernamentală respinge participarea, atunci nu este un comportament democratic şi nu este o practică democratică", a subliniat ambasadorul rus.

Întrebat de către un reporter ce părere are despre noţiunea de federalizare a Republicii Moldova, expusă de Dodon într-o înregistrare, diplomatul rus a menţionat că modelul nu trebuie exclus, pentru că există multe ţări care au avut succes cu acest tip de administrare teritorială, dând exemplu Germania, SUA, Rusia, Malaysia, India, dar că poporul moldovean este cel care trebuie să-şi aleagă viitorul.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

M Costi
12.06.2019, 20:57:55

"Moscova susţine clar coaliţia...." ! Pai...nu-i logic ? Coalitia ( Guvernul , Parlamentul ) este dominata majoritar de socialistii lui Dodon , mare simpatizant al Rusiei si al lui Putin ! Iar Basescu si alti propagandisti fara multa minte , dar cu alte interese , aburesc romanii de cat de buna este ...Coalitia Socialisti_-ACUM ! Stai si te ...crucesti de cata rea vointa la unii , ignoranta la altii....!

+1 (7 voturi)
Lucifer
12.06.2019, 20:58:43

Occidentalii au făcut pact cu Diavolul rus şi-şi vor da cu pumnii în cap. Putin şi poporul rus nimic bun nu au produs....

+5 (5 voturi)
Constantin Gadea
12.06.2019, 21:15:02

ESTE DREPTUL ROMANIEI SA SE REINTREGEASCA IMEDIAT CU TERITORIILE OCUPATE DE ARMATA LUI STALIN, DUPA INTELEGEREA CU HITLER DIN 1939. ASA CUM S-AU REUNIT CELE DOUA STATE GERMANE, TREBUIA SA SE REUNEASCA SI CELE DOUA TARI ROMANE, DAR ION ILIESCU A DECLARAT IN 1991, LA MOSCOVA, CA NU AVEM PRETENTII TERITORIALE. SA FACA PRESEDINTELE IOHANNIS UN DEMERS LA NATIUNILE UNITE.

+7 (9 voturi)
_wakki m
12.06.2019, 21:34:19

hahahaha putlerică și rusnacii lui vor să elimine regimurile conduse de oligarhi oligarhii și silovikii de la mascva, mai ales ăia in gașca lui putler, o fi vorba și de ei ? ghici ciupercă ce-i

+4 (6 voturi)
Sorin Barbul
13.06.2019, 00:04:57

Corect punctuol de vedere al Rusiei... dar nu foarte credibil.

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (10)