ANALIZĂ Şansele economiei turce de a deveni un star puse sub semnul întrebării?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taksim este cartierul din zona europeană a Istanbulului în care tinerii turci se adună să îşi petreacă timpul liber, la fel cum Centrul Vechi focalizează energia tinerilor din Bucureşti. Firesc, acelaşi loc era propice pentru a-şi exprima, în ultima perioadă, punctul de vedere. Dacă facem zoom out, la fel de firesc, cel mai mare şi dezvoltat oraş al Turciei, Istanbulul, este cel în care tinerii turci au ales să se exprime.

Istanbulul are acest statut în primul rând datorită infuziei extraordinare de capital străin din ultimii ani, beneficiind de cele mai multe investiţii străine dintre toate oraşele Turciei. Numai în 2011, numărul proiectelor de investiţii străine a crescut cu 70% în Istanbul. Pe fondul unui oraş deja foarte bine conectat economic şi cultural cu Europa, cu infrastructură dezvoltată şi forţă de muncă educată, Istanbulul a devenit un hub economic în toată puterea cuvântului, atrăgând mai mult de 50% din totalul proiectelor derulate de investitorii străini în Turcia între 2007 şi 2012. 

Turcia, în general, aproape şi-a triplat PIB-ul per capita în ultimii 10 ani, ceea ce spune foarte multe despre dinamismul mediului economic al ţării şi despre interesul şi încrederea investitorilor străini în economia turcă. Unii investitori şi analişti chiar spun că Turcia ar trebui introdusă în acronimul select al ţărilor BRIC, datorită atractivităţii perspectivelor ei economice. Turcia este a 18-a economie a lumii ca PIB, HSBC estimând cu câteva luni în urmă că Turcia va ajunge a 12-a economie a lumii până în 2050.  

La fel de important, mediul economic din Turcia a devenit din ce în ce mai sofisticat în ultimii ani. Referindu-mă tot la investiţiile străine, este remarcabil faptul că mai mult de o treime din aceste investiţii în ultimii 5 ani (2007-2012) au fost în sectoare bazate pe cunoaştere, ca tehnologia informaţiei, telecomunicaţii şi servicii financiare. În contrast cu tendinţa mondială, Turcia a avut o performanţă remarcabilă la capitolul investiţii străine în 2011, acestea crescând cu 76% faţă de 2010 (conform World Investment Report, iulie 2012). Totuşi, în 2012 investiţiile străine directe au scăzut, dar cu un procent mai mic decât economiile europene (-22,1% în Turcia, versus -36,1%). 

De unde acest interes extraordinar pentru Turcia? În primul rând, Turcia are o piaţă internă de 74,6 milioane de consumatori, cu un PIB pe cap de locuitor estimat la 11.489 USD în 2013 şi o locaţie geografică foarte avantajoasă (făcând joncţiunea între Europa, Asia şi Orientul Mijlociu), care o face un potenţial centru de operaţiuni pentru companiile multinaţionale care activează în regiune, cu acces la o piaţă regională de 1,5 miliarde de consumatori. Dar nu doar locaţia şi piaţa internă au contat. În ultimii ani, statul şi economia au trecut prin reforme structurale: reforma bancară, privatizări, liberalizarea statutului investiţiilor străine. Trebuie notat de asemenea şi faptul că Turcia a încheiat un program cu FMI-ul şi a început negocierile pentru a deveni membru UE. Tot la capitolul avantaje competitive ar trebui adăugate şi populaţia tânără (cu o mediană de 28 de ani), cultura antreprenorială existentă în Turcia, infrastructura din ce în ce mai dezvoltată şi costul cu forţa de muncă destul de scăzut. În 2009, costul mediu orar cu forţa de muncă în Turcia era de 2,98 USD, faţă de 5,23 USD în Brazilia şi 13,19 USD în Cehia.

image

Foto

image

Discuţiile dinaintea fenomenelor care induc volatilitate în aceste zile erau despre necesitatea îndepărtării unor bariere pentru investiţii. Focusul strategic era pe îmbunătăţirea sistemului de educaţie, impulsionarea inovaţiei şi eficientizarea administraţiei publice şi de stimulare a dezvoltării unor centre economice altele decât cele tradiţionale, cum este Istanbulul.

Se discută despre micşorarea deficitului de cont curent şi a inflaţiei, unde deja s-au luat măsuri în ultimii ani. Inflaţia a fost adusă de la 25%, la începutul anilor 2000, la o medie de 8,9% în 2012. De asemenea, deficitul de cont curent a fost adus la 2,1% din PIB în anul 2012.

Tot înainte de volatilitatea pieţelor indusă de evenimentele ultimelor zile, investitorii străini vedeau Turcia ca pe economia unde trebuie să investească sau să se extindă. Conform Ernst & Young 2013 Turkey Atractiveness Survey realizat la finalul anului 2012, mai mult de jumătate dintre respondenţi plănuiau să mărească investiţiile în Turcia. Mai mult, 80% dintre ei se aşteptau ca Turcia să devină o destinaţie şi mai atractivă pentru investiţii până în 2015, iar 44% dintre ei se aşteptau ca Turcia să devină un hub economic regional şi global în următorii 10 ani.

De asemenea, investiţiile deja realizate sunt un dat care va continua să hrănească economia turcă. Să luăm doar exemplul industriei auto: Turcia este al cincilea cel mai mare producător de vehicule comerciale uşoare. Să nu uităm din această ecuaţie apetitul existent pentru pieţele emergente din partea investitorilor la nivel mondial şi, mai ales, apetitul pentru piaţa turcă. La sfârşitul lui decembrie, doar 2,1% dintre respondenţii chestionarului la care au răspuns 201 lideri de business din 29 de ţări considerau că atractivitatea economică a Turciei se va deteriora semnificativ în următorii trei ani. Încrederea investitorilor în economia Turciei era în top, depăşită doar de Brazilia. 80,4% dintre respondenţi credeau că atractivitatea investiţiilor în Turcia va creşte.

Acesta era tabloul până acum câteva zile. Turcia era recunoscută ca o economie cu potenţial foarte ridicat, cu o creştere economică ce ar fi trebuit să depăşească 5% pe termen mediu (conform Ernst & Young Rapid-Growth Markets Forecast, aprilie 2013).

S-a schimbat ceva fundamental în ultimele zile? Sunt şansele de dezvoltare şi de impunere a Turciei ca un star al economiei mondiale puse sub semnul întrebării, la fel ca şi infuzia de capital străin căreia i se datorează în mare măsură dezvoltarea sa economică? Fundamentele economiei sunt bune, măsurile luate în ultimii zece ani rămân, la fel ca şi realitatea faptului că Turcia a fost una dintre economiile care a trecut cel mai uşor prin perioada dificilă economic la nivel mondial din ultimii 3-4 ani. Decidenţii au demonstrat viziune, impunând stabilitate şi întărind clasa mijlocie. Cu siguranţă, miza prosperităţii economice a Turciei este prea mare pentru ca volatilitatea de acum să nu fie depăşită. Toţi indicatorii şi realităţile despre care am discutat nu au fost întâmplătoare, ci au fost efectele unei strategii care probabil va continua şi va continua să construiască încredere.

Investiţii străine directe în Turcia        

(miliarde USD)

image

Sursa: Golbal Investment Trends Monitor, UNCTAD, ianuarie 2013


Autor: Elena Badea, Director Marketing „Ernst & Young” România


CITEŞTE TOATE ARTICOLELE DESPRE PROTESTELE DIN TURCIA

VIDEO FOTO Cine este femeia în rochie roşie care a devenit simbolul protestelor din Turcia?

Imaginea unei femei cu păr cârlionţat brunet, îmbrăcată într-o rochie roşie de vară, a fost surprinsă de fotografi în timp ce era atacată cu gaz lacrimogen de către un poliţist turc, deşi tânăra nu reprezenta nicio ameninţare. Ulterior, fotografia a devenit o imagine virală, iar mesajul ei a fost considerat un laitmotiv pentru protestele femeilor din Turcia.

FOTO Mesajul emoţionant al unuia dintre protestatarii morţi din Turcia: „Dacă nu pot să salvez ţara, voi muri pentru acest scop”

Prin tot Istanbulul sunt lipite afişe cu cei trei turci care şi-au pierdut viaţa în timpul protestelor sângeroase care au răvăşit Turcia în ultimele şase zile.

Piaţa Taksim din Istanbul, echivalentul Pieţei Tahrir din Cairo?

Devenită acum epicentrul manifestaţiilor declanşate de planurile de construcţie pentru un nou centru comercial, Piaţa Taksim din Istanbul poate fi comparată, într-o oarecare măsură, cu Piaţa Tahrir din Cairo, Egipt, locul devenit cunoscut în întreaga lume drept simbolul rezistenţei democraţiei în faţa regimului opresiv condus de fostul preşedinte Hosni Mubarak, arată CNN.

Mărturii din Istanbul: „Ne vrem libertatea înapoi. Nu mai există democraţie în Turcia”

Cu ajutorul unui român, care face naveta între Constanţa şi Istanbul, şi a unei protestatare turce am reuşit să ne facem o imagine mai clară despre ce se întâmplă cu adevărat în cel mai mare oraş turc. În unele zone domneşte liniştea şi turiştii vizitează nestingheriţi Biserica Sfânta Sofia, însă în alte părţi forţele de ordine aruncă cu gaze lacrimogene, iar oamenii, ca să se apere, smulg pavele şi îşi construiesc baricade.

INFOGRAFII Cine pierde bani din cauza protestelor din Turcia. Mizele economice ale conflictului dintre Erdogan şi popor

Mizele economice ale protestelor violente din Turcia implică în conflict puteri mondiale precum Germania, Franţa, Japonia, Mareaa Britanie şi China.

Analiză „Stratfor“: cauzele crizei politice din Turcia şi pericolele externe care pândesc ţara slăbită de proteste

Amplificarea din ultimele zile a protestelor anti-guvernamentale din Turcia a scos la iveală o serie de greşeli guvernanţilor. Dar, pe măsură ce partidul premierului Erdogan, AKP (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării) începe să scadă în popularitate, rămâne totuşi o forţă de temut în politica turcă, notează Stratfor.

VIDEO Dan Petre, la Adevărul Live: „Frustrarea turcilor este că nu sunt întrebaţi”

Ce a provocat, dincolo de aparenţe, revoltele de stradă din Turcia şi care sunt consecinţele previzibile ale conflictului reprezintă subiectul dezbaterii moderate de jurnaliştii Adevărul Ioana Lupea şi Dan Marinescu, la “Adevărul Live”, cu fostul secretar de stat în MAE roman, Dan Petre.

VIDEO A cincea zi de proteste în Turcia: se agravează situaţia pentru Erdogan. Sunt deja doi morţi în urma violenţelor

Un tânăr în vârstă de 22 de ani a murit luni la spital după ce a fost împuşcat în timpul unei manifestaţii din sudul Turciei, a anunţat televiziunea privată NTV, citată de AFP. Este vorba de al doilea deces legat de puternicele manifestaţii care zguduie ţara de aproape o săptămână pentru a protesta faţă de partidul guvernamental islamo-consevator Justiţie şi Dezvoltare (AKP).

VIDEO Mii de protestatari au ocupat din nou Piaţa Taksim din Istanbul, după confruntări cu forţele de ordine. Va sări armata în sprijinul protestatarilor?

Mii de manifestanţi au ocupat din nou, luni după-amiază, Piaţa Taksim din Istanbul, forţele de ordine intervenind cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Multe voci se întreabă, în caz că situaţia va degerera, dacă armata va interveni şi de partea cui.

Prima victorie a pieţei în faţa lui Erdogan

Premierul Recep Tayyip Erdogan a dat înapoi duminică şi a anunţat că nu va mai construi un mall în Piaţa Taksim, însă acest gest nu a pus capăt protestelor naţionale.

Pe cine se sprijină „regimul Erdogan“

Contestată acum în stradă de segmentul liberal al societăţii turce, timp de aproape un deceniiu guvernarea premierului Tayyp Recep Erdogan s-a bazat pe largi victorii electorale, obţinute mai ales în zonele rurale, conservatoare, dar şi în cele urbane, antreprenoriale.

EDITORIAL Proteste în Turcia: de ce ţine MAE cu poliţia turcă?

Ministerul român de Externe pur şi simplu cauţionează o intervenţie poliţienească larg criticată drept excesivă. Cel puţin aşa se exprimă.

VIDEO Miza electorală a protestelor din Turcia: premierul Erdogan le numeşte extremiste, preşedintele Gul le aprobă pe cele calme

Preşedintele Abdullah Gul şi premierul Tayyip Erdogan au viziuni diferite când vine vorba de protestele ce au cuprins cele mai importante oraşe din Turcia.

Context Politic: Piaţa Taksim vs. Piaţa Universităţii (începuturi)

Notă: majoritatea textelor preluate mai jos sunt de vineri seara / sâmbătă dimineaţa. Deja atunci manifestaţiile din Turcia erau cu un ordin de mărime faţă de ce am avut noi în România şi la fel erau şi represiunile. Sâmbătă seara, conform unor rapoarte, vorbeam deja de două ordine de mărime peste ce am avut în România, adică sute de mii de oameni.

Donaţii pentru democraţie: protestatarii turci strâng bani pentru o pagină de reclamă în New York Times

Protestatarii din Turcia au creat o campanie pe site-ul de crowdfunding Indiegogo pentru a strânge banii necesari cumpărării unei pagini de publicitate în ziarele „New York Times“ sau „Washington Post“.

Povestea controversată a „dictatorului” turc: cum a ajuns un vânzător de covrigi din mahalalele Istanbulului să fie „Papa Erdogan”

Atunci când Recep Tayyip Erdogan vindea simiţi şi limonadă pe străzile vechiului Istanbul, Turcia era prinsă într-un vârtej de lovituri de stat date cu ajutorul armatei. Ţara tânjea la marginea Europei, iar turcii tradiţionalişti erau consideraţi pătura inferioară a societăţii. În 2011, ţara condusă de politicianul condamnat la închisoare pentru declaraţiile extremiste avea una dintre cele mai mari rate mondiale de creştere economică.

Cum au apărut protestele în Turcia după decenii de linişte politică şi prosperitate

Chiar şi în acest moment, mii de turci continuă să protesteze faţă de guvern şi de acţiunile sale profund nedemocratice. Televiziunile locale transmit imagini cu atacurile brutale ale poliţiei împotriva demonstranţilor paşnici care au ajuns să-şi verse năduful în Piaţa Taksim din Istanbul.

Lira turcească şi bursa de la Istanbul  cad victime în protestele violente. Se transformă economia Turciei din poveste de succes în coşmar?

Cursul de schimb al monedei naţionale a Turciei şi acţiunile companiilor autohtone au fost afectate negativ de incidentele violente care s-au amplificat în ultimele zile, reflectând îngrijorarea pieţelor internaţionale faţă de problemele din Turcia.

Erdogan: Serviciile secrete turce investighează posibila implicare a ţărilor străine în protestele din piaţa Taksim

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la calm luni, după un sfârşit de săptămână marcat de proteste violente, cerând oamenilor să nu se lase provocaţi de manifestaţii organizate, în opinia sa, de „elemente extremiste”, transmite Reuters. Erdogan a spus că serviciile secrete turce investighează posibila implicare a unor ţări străine în organizarea protestelor din ultima săptămână.

FOTO VIDEO Protestele din Turcia, în imagini

Protestele din Turcia, declanşate sâmbătă în Piaţa Taksim din centrul Istanbulului, s-au extins în peste 60 de oraşe. Mai bine de 1.700 de oameni au fost reţinuţi de forţele de ordine în primele trei zile de manifestaţii, iscate pe fondul unui protest ecologist susţinut faţă de construirea unui mall în Piaţa Taksim.

Erdogan retrage proiectul construirii unui mall în piaţa Taksim, cel care a scos în stradă zeci de mii de turci

Protestele violente din toată ţara l-au făcut pe premierul turc Recep Tayyip Erdogan să dea înapoi în ceea ce priveşte mall-ul care urma să fie construit în cazarma ce va înlocui piaţa Taksim din Istanbul. Erdogan, care este tot mai des criticat pentru „islamizarea” ţării, a anunţat că va construi o moschee în simbolica piaţă, scrie pe prima pagină de luni a cotidianului turc „Hurriyet”.

FOTO Cum arăta Piaţa Taksim din Istanbul, după o noapte de proteste: saci de gunoi pe post de baricade şi oameni dormind pe străzi

Zeci de mii de oameni au luat cu asalt bulevardele celor mai importante oraşe din Turcia şi s-au bătut cu poliţia începând cu noaptea de duminică şi până în zorii zilei de luni. Au fost cele mai dure confruntări după patru zile de proteste.

VIDEO Noapte de foc în Istanbul: cele mai violente confruntări dintre protestatari şi forţele de ordine de până acum

Mai mulţi protestatari turci s-au luptat cu poliţiştii din Istanbul încă de la primele ore ale zilei de luni. Unele dintre sediile locale ale Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării, condus de premierul Recep Tayyip  Erdogan, au fost incendiate duminică noapte, marcând intrarea în cea de-a patra zi de proteste violente.

VIDEO Proteste în Turcia: care sunt planurile ascunse ale lui Erdogan, de cine îi este frică şi cine sunt manifestanţii

Protestele care au avut loc pe Bulevardul Istikal, centrul vibrant al Istanbului, acolo unde sunt cele mai importante magazine si locurile de distracţie ale turcilor, nu înseamnă chiar ceva nou.

VIDEO Cum arăta proiectul imobiliar din Piaţa Taksim şi de ce vrea Erdogan să construiască acolo o moschee

Piaţa Taksim este una dintre emblemele oraşului Istanbul. Aici este locul in care locuitorii se adună fie la petrecerile de Revelion, fie ori de câte ori doresc să îşi ceară drepturile.

VIDEO De ce au dat foc turcii Istanbulului

O manifestaţie ecologistă, declanşată în urmă cu o săptămână la Istanbul, s-a transformat într-o mişcare anti-guvernamentală de proporţii ce s-a extins în aproape toată ţara.

EDITORIAL: Suleyman contra premierului Erdogan

„Ei spun că masacrăm copacii. Noi am plantat aproximativ două miliarde de copaci“, spune premierul Erdogan (citat de CNN) în timp ce nu înţelege – sau se face că nu înţelege – de ce au ieşit oamenii furioşi în centrul oraşului Istanbul. Oamenii îşi cer drepturile, iar politicianul le răspunde „veniţi să-mi număraţi copacii!“. Este un tip de discurs arogant care cred că vă sună cunoscut, scrie Liviu Iolu, jurnalist, pe blogul său de pe adevarul.ro.

VIDEO „Suleyman Magnificul“, în mijlocul protestatarilor din Turcia

Printre manifestanţi, jurnaliştii l-au surprins pe actorul Halit Ergenc, care-l  interpretează pe sultanul Suleyman, în serialul „Suleyman Magnificul”.

Cenzura mass-media din Turcia creează dezinformare şi confuzie printre cetăţeni

Protestele din Turcia au trecut la un alt nivel odată cu încălcarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor, în timp ce administraţia premierului Recep Erdogan abuzează de putere. Mare parte din turci sunt privaţi de informaţii, mass-media şi reţelele sociale fiind cenzurate, ceea ce a creat confuzie în rîndul cetăţenilor.

Mărturii din infern. Moldoveancă aflată în Istanbul: „Gazele lacrimogene au fost împrăştiate în cantităţi mari“

Gazele lacromigene, furtunurile cu apă şi scandările au pus stăpânire pe Istanbul. La scurt timp, protestele au cuprins şi alte oraşe, ca Ankara, Izmir, Bodrum. Moldovenii care se află în aceste zile în Turcia spun că au simţit gazul lacrimogen care a fost împrăştiat în cantităţi mari.

FOTO VIDEO Cum s-a transformat protestul ecologist din Turcia într-unul antiguvernamental violent

Zeci de răniţi şi aproape o mie de persoane arestate. Acesta este bilanţul a două zile de confruntări violente cu poliţia în numeroase oraşe ale Turciei, unde o manifestaţie împotriva planurilor de renunţare la un parc din Istanbul s-a transformat într-o mişcare antiguvernamentală de proporţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite