Analiză. Ce efecte ar putea avea independenţa Cataloniei INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
catalonia referendum spania independenta foto epa efe

Criza separatistă din regiunea Catalonia riscă să aibă efecte grave asupra economiei Spaniei, una dintre cele mai performate din zona euro în ultimii ani, avertizează Fondul Monetar Internaţional.

„Deşi perspectivele noastre pentru economia spaniolă sunt solide, tensiunile prelungite şi incertitudinile în legătură cu Catalonia ar putea afecta încrederea şi deciziile de investiţii“, a declarat Andrea Schaechter, şeful misiunii instituţiei financiare pentru Spania, la prezentarea raportului anual privind economia spaniolă. 

FMI va publica marţea viitoare noile previziuni de creştere pentru Spania, la reuniunea anuală ce va avea loc la Washington. În iulie, previziunile FMI au fost de 3,1% pentru 2017 şi de 2,4% pentru 2018. 

Schaechter, a remarcat, într-o conferinţă telefonică, „recuperarea de success“ a economiei Spaniei după profunda recesiune şi a subliniat că produsul intern brut a revenit în prima jumătate a anului 2017 la nivelurile anterioare declanşării crizei. 

Printre motivele acestei reveniri susţinute, cu o rată de creştere anuală de peste 3 % în ultimii trei ani (inclusiv 2017), Fondul a menţionat „reformele structurale adoptate, limitarea salariilor şi, în consecinţă, reducerea costurilor pentru creşterea competitivităţii, condiţiile monetare şi externe favorabile şi recenta relaxare fiscal“. 

Totuşi, a remarcat persistenţa unor probleme importante, precum nivelul mare al datoriei, de circa 100 % din PIB, un nivel ridicat al şomajului structural, precum şi îmbătrânirea populaţiei, care contribuie la presiunile fiscale. 

„Şomajul a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii şapte ani, dar, cu o rată de 17,2 %, încă se numără printre cele mai ridicate din Europa, cu semnificative componente privind şomajul în rândul tinerilor şi cel de lungă durată“, se menţionează în raportul FMI. 

Guvernul central spaniol, companii şi agenţii de rating deopotrivă au trimis catalanilor mesaje de intimidare.

Fitch şi S&P, două dintre cele mai mari agenţii de rating din lume, au avertizat că ar putea retrograda calificativul datoriei suverane a Cataloniei deoarece tensiunile politice dintre guvernul local şi cel central „se vor înrăutăţi probabil pe termen scurt“, ceea ce ar putea duce la întreruperea fluxului de lichidităţi de stat către provincia al cărei guvern local vrea separarea de Spania.

Catalonia este una dintre cele mai bogate şi industrializate regiuni ale Spaniei, dar şi una dintre cele mai îndatorate. Pentru că datoriile sale au un calificativ nere­comandat investiţiilor, provincia nu se poate finanţa direct de pe pieţe şi depinde de guvernul central. Retro­gradarea calificativului va înrăutăţi situaţia financiară a Cataloniei.

De teamă că liderii separatişti din Catalonia ar putea declara unilateral independenţa regiunii în zilele următoate, mediul economic este din ce în ce mai agitat, iar patronii incearcă să-şi ia măsuri. Asta şi pentru că preşedintele catalan Carles Puigdemont nu se bucură  de încrederea mediului economic, relatează cotidianul francez L'Express.

infografie catalonia

 Grupul alimentar NaturHouse a plecat deja din Catalonia, iar compania biotehnologică Oryzon îşi face şi ea bagajele. „Independenţa va fi o catastrofă pentru Catalonia, dar şi pentru Spania şi întreaga Europă“, a apreciat José Luis Bonet Ferrer, patronul Freixenet, cel mai important producător spaniol de vinuri spumante.

Banco de Sadabell, a doua bancă a Cataloniei şi a cincea a Spaniei, a decis joi să-şi transfere sediul social din Barcelona la Alicante, în regiunea vecină Valencia.

Consiliul de administraţie al CaixaBank, prima bancă a Cataloniei şi a treia a Spaniei, s-a reunit vineri pentru a decide asupra unei măsuri similare. Cotidianul El Mundo scrie că banca intenţionează să-şi mute sediul social la Palma de Mallorca, în Insulele Baleare.

Băncile se tem că ar putea ajunge în afara zonei euro şi ar pierde astfel accesul la finanţări din partea Băncii Centrale Europene.  

Planeta, cel mai important grup editorial din Spania, ia în calcul mutarea sediului din Barcelona în Sevilia sau Madrid, ca urmare a situaţiei socio-politice din Catalonia, iar un anunţ oficial în acest sens va fi făcut sâmbăta viitoare, înainte de gala de decernare a celui mai mare premiu literar pe care îl oferă de 66 de ani, informează El Pais.

Catalonia este „capitala” editurilor care publică în limba spaniolă: produce 44% dintre cărţile care apar în limba spaniolă (anul trecut au fost lansate 27.078 de titluri) şi atrage circa 51% dintre veniturile sectorului (în 2016 - 1,17 miliarde de euro, faţă de 981 de milioane de euro, din vânzările înregistrate la Madrid).

„Barcelona este capitala industriei editoriale în limba spaniolă şi ar fi bine dacă ar putea continua să fie aşa”, declară Daniel Fernández, preşedinte al Federación de Gremios de Editores de España.

Alte edituri, care au preferat să rămână anonime, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la drepturile de publicare a operelor literare în cazul în care Catalonia va fi independentă.

Guvernul Spaniei a emis un decret care uşurează demersurile companiilor care doresc să îşi mute sediile centrale în afara regiunii Catalonia. Decizia a fost luată după o întrunire a consiliului de administraţie a uneia dintre cele mai mari bănci din Catalonia, Caixabank.

Ce pregăteşte Madridul

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, într-un interviu pentru cotidianul „El Pais“, că o declaraţie de independenţă a Cataloniei nu ar avea niciun efect. El a adăugat că nu exclude să invoce articolul 155 din Constituţie prin care poate destitui guvernul regional şi poate cere noi alegeri. Şefiul Guvernului spaniol a făcut apel la „naţionalismul catalan moderat“ să se îndepărteze de radicali.

Premierul provinciei Catalonia, Carles Puigdemont, urmează să se adreseze marţi parlamentului regional, iar ulterior forul legislativ ar putea discuta declararea independenţei.

Guvernul spaniol le-a cerut vineri separatiştilor catalani, care ameninţă cu declararea unilaterală a independenţei Cataloniei, să-şi dizolve parlamentul şi să convoace alegeri în această comunitate autonomă a Spaniei pentru a depăşi criza dintre Madrid şi Barcelona, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite