Europa

articolul anterior articolul urmator

Anchetă „Bild“. Cum îşi controlează de la distanţă Statul Islamic simpatizanţii europeni. „Să acţionezi rapid!“

2
25 Jul 2017 17:50:26
Autor: Andreea Romanovschi
Pe 19 decembrie 2016, un camion a intrat în mulţimea adunată la un târg de Crăciun din capitala Germaniei, Berlin. 12 persoane au murit şi 48 au fost rănite. Foto: EPA
Pe 19 decembrie 2016, un camion a intrat în mulţimea adunată la un târg de Crăciun din capitala Germaniei, Berlin. 12 persoane au murit şi 48 au fost rănite. Foto: EPA

Un reporter al tabloidului german „Bild“ a dezvăluit cum îi îndrumă Statul Islamic pe cei care iau legătura cu gruparea jihadistă, declarându-se dornici să comită un atac. Jurnalistul, care şi-a petrecut câteva luni pretinzând că este un potenţial atacator din Europa, în coordonare cu serviciile germane de securitate, a obţinut acces la administratori de prim-rang ai canalelor Statului Islamic, relatează „Newsweek“.

În contextul în care în Germania au avut loc anul trecut la Ansbach, Würzburg şi Berlin atacuri comandate de la distanţă de gruparea jihadistă Statul Islamic, iar autorii acestora au fost în contact cu luptători ai grupării din Irak şi Siria, Björn Stritzel, reporter al cotidianului „Bild“, şi-a propus să afle cum funcţionează acest sistem.
 
Aşă că a pretins vreme de câteva luni că este un potenţial atacator din Europa şi a reuşit să stea de vorbă cu figuri importante ale reţelei jihadiste, inclusiv instructori ISIS. Acum, tabloidul german a început să publice o serie de materiale pe această temă. 
 
În prima parte a acestui serial, jurnalistul dezvăluie cum au reacţionat „oficiali“ ai Statului Islamic (ISIS) atunci când au fost abordaţi de un presupus jihadist european, dispus să acţioneze în numele grupării.
 
Stritzel, care a folosit iniţial aplicaţia de mesagerie Telegram, a întrebat cum ar putea trimite un material video către Amaq, agenţia de ştiri a grupării, care publică, de altfel, şi angajamentele de loialitate după atacurile comise în numele ISIS.
 
Interlocutorul i-a cerut reporterului să folosească o altă aplicaţie de mesagerie criptată, Wickr,  care începe să se contureze drept metoda preferată de comunicare a ISIS, având în vedere că mesajele pot fi setate să se şteargă singure după o anumită perioadă de la expediere.
 
Prin intermediul Wickr, lui Stritzel i-au fost prezentaţi doi instructori ISIS. 
 
„Dacă plănuieşti să faci ceva, îţi sugerez să comunici cu mine aici şi să nu foloseşti Telegram“, i-a spus unul dintre ei, care l-a instruit şi să-şi „distrugă cartela SIM a telefonului“ din raţiuni de securitate.
 
În mesajele care au urmat, instructorul a început să-i ofere sfaturi. „Te rog să ai mare grijă, să îţi iei măsuri de precauţie şi să fii rapid ca să acţionezi“, i-a spus instructorul, scrie „Newsweek“, citând „Bild“. „Cu cât ai nevoie de mai mult timp, cu atât cresc şansele să eşuezi. Allah să-ţi ghideze paşii“, a adăugat el.
 
Schimburile de mesaje, care au fost aduse la cunoştinţa autorităţilor germane în perioada activităţii sub acoperire a reporterului, arată că Statului Islamic este dornic să comită noi atacuri în contextul în care continuă să piardă teritorii în Irak şi în Siria.
 
Totodată, militanţii ISIS vor înregistrări video ale angajamentelor simpatizanţilor pentru a le folosi în scopuri propagandistice. Însă pare că cel mai mult îşi doresc ca potenţialii atacatori să acţioneze rapid.
 
„Nu plănui prea mult. Adică, odată ce ideea de bază există, cel mai important este să-ţi pui credinţa în Allah. Înregistrarea ta video, dacă mi-este trimisă, va ajunge exact acolo unde trebuie. Dacă e deja gata, trimite-o acum, ca să nu-ţi mai faci griji legate de asta mai încolo“, i s-a spus jurnalistului. 
 
Dezvăluirile vin în contextul în care serviciile de securitate europene se tem că, în condiţiile în care gruparea jihadistă pierde teren în Orientul Mijlociu, sute de luptători străini se vor întoarce în ţările lor natale, unde ar putea comite atacuri.
 
Recent s-a aflat că organizaţia internaţională de poliţie Interpol a trimis serviciilor secrete europene o listă cu 173 de jihadişti pregătiţi să atace oricând în Europa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

gyll
25.07.2017, 18:31:29

Da, cât mai repede sa nu se dezmeticească din nebunia în care s-au băgat. Și să se încreadă un Alah,va avea el grija după......ce îi ia dracu. Cum pot prinde asemenea idioțenii, trebuie sa fii cu psihicul dereglat și labil să crezi asemenea idioțenii.

+1 (1 vot)
Quiet Guy
25.07.2017, 19:06:09

Bre, astia nu-s simpatizanti ISIS, nu, ei sunt "refugiati", toti doctori, ingineri, architecti, si care vor sa faca boum-boum in Europa.

+1 (1 vot)
Modifică Setările