Anchetarea tragediei din Ucraina, compromisă înainte să înceapă? Ce provocări îi aşteaptă pe experţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii delegaţiei OSCE au ajuns în Ucraina FOTO Reuters
Membrii delegaţiei OSCE au ajuns în Ucraina FOTO Reuters

Experţii care urmează să ancheteze cauzele prăbuşirii aeronavei Boeing 777 a companiei Malaysia Airlines se confruntă cu o serie de provocări serioase, începând cu accesul în zona tragediei până la obţinerea probelor esenţiale: cutiile negre ale avionului.

Membrii delegaţiei Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care investighează cauzele prăbuşirii aeronavei Boeing 777, au ajuns în regiunea Doneţk, după ce au purtat negocieri cu separatiştii pentru a li se permite accesul în zonă. Discuţiile cu proruşii au fost, însă, doar primele probleme.

„The Wall Street Journal“ prezintă, în ediţia online de vineri, o analiză amplă a factorilor care vor influenţa anchetarea tragediei din Ucraina. În primul rând, arată jurnaliştii, zona este una controlată de rebeli, nu de Guvernul de la Kiev şi nu se ştie în ce măsură vor fi aceştia dispuşi să coopereze până la capăt cu autorităţile ucrainene.

În al doilea rând, oficialii ucraineni susţin că rebelii ar fi confiscat deja mai multe probe şi îi suspectează că vor îngreuna derularea investigaţiei.

Experţii trebuie să examineze mai întâi rămăşiţele materiale ale avionului, iar acestea sunt împrăştiate pe o rază de 15 kilometri, în mijlocul unei zone de conflict. Înainte de începerea anchetei, serviciile secrete din Statele Unite au stabilit că aeronava a fost lovită de o rachetă sol-aer, însă originea atacului a rămas necunoscută, potrivit oficialilor americani.

In funcţie de ce vor descoperi la locul tragediei, experţii trebuie să decidă şi dacă vor aplica procedurile obişnuite în cazul anchetării unui atentat sau în cazul investigaţiei unui accident.

Un alt factor important este gradul de contaminare a probelor, se arată în analiză. Mai multe înregistrări video arată că zona a fost déjà împânzită de civili, de presă şi de rebeli, iar oficialii ucraineni au declarat că, probabil, rebelii au intrat în posesia cutiilor negre ale aeronavei şi le transferă la Moscova.

In acest context, dar şi pentru că anchetarea incidentelor aviatice, în sine, este una complicată, dinamica geopolitică din regiune şi evoluţia conflictului sunt obstacole serioase în tentativa experţilor de a înţelege ce s-a petrecut, de fapt, în cazul zborului MH17.

Potrivit tratatelor internaţionale şi convenţiilor în domeniul aviatic, Ucraina este responsabilă de anchetarea evenimentului, întrucât acesta s-a produs între graniţele sale. Oficialii ucraineni au dreptul de a cere asistenţă din alte părţi, inclusiv din partea Statelor Unite ale Americii şi, în cazuri extreme, un guvern poate preda probele.

Pe de altă parte, zona în care s-a prăbuşit aeronava companiei Malaysia Airlines este în afara controlului unui guvern recunoscut la nivel internaţional, iar ambele părţi implicate au interesul de a influenţa rezultatul anchetei.

De asemenea, chiar dacă anchetatorii intră în posesia cutiilor negre, vor avea multe alte întrebări la care trebuie să răspundă. De pildă, dacă într-adevăr aeronava Boeing 777 a companiei Malaysia Airlines a fost o ţintă clar stabilită dinainte.

Citeşte şi:

Avion doborât în Ucraina. Comandantul SBU: „Prioritatea noastră este să aflăm care comandant rus a dat ordin ca avionul să fie atacat”

VIDEO Avion doborât în Ucraina. Mărturia unei femei care a ratat „cursa morţii“

      

Ministerul român de Externe: Pe lista pasagerilor avionului prăbuşit în Ucraina nu se aflau români

Presa din Rusia: Ucrainenii au vrut să doboare avionul lui Putin, dar au greşit ţinta şi au nimerit în avionul de linie Malaysia Airlines

Mulţi dintre pasagerii avionului malaysian mergeau la o conferinţă despre SIDA, în Australia

MH17. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden: Avionul prăbuşit în estul Ucrainei a fost aruncat în aer în timpul zborului

 FOTO VIDEO Avion malaysian cu 298 de pasageri, doborât lângă Doneţk. Nu există supravieţuitori

Ministerul Afacerilor Externe dispune activarea celulei de criză la nivelul instituţiei, în urma „catastrofei aviatice” din Ucraina

Reacţiile liderilor politici după tragedia aviatică din Ucraina

Avion doborât în Ucraina. Putin: Tragedia nu ar fi avut loc dacă Kievul nu demara ofensiva asupra separatiştilor

Malaysia Airlines MH17 zbura pe culoarul aerian L980, unul dintre cele mai aglomerate "drumuri" spre Asia

29 iunie: rebelii din Doneţk se lăudau pe Twitter că au pus mâna pe un lansator de rachete Buk. Tweet-ul a fost şters azi

Ruşii, fără milă pe timpul războiului rece: cum au doborât un avion sud-coreean cu 269 de pasageri

Senatorul John McCain: „Dacă Rusia a doborât avionul MH17, atunci trebuie să existe repercusiuni incredibile“

FOTO Malaysia Airlines MH17 doborât în Ucraina: olandezul care şi-a anticipat moartea pe Facebook

VIDEO Istoria se repetă: Boeing doborât în Ucraina. Americanii au făcut la fel cu un Airbus cu 290 de civili. SUA le-a dat criminalilor medalii pentru curaj

Malaysia Airlines MH17, doborât peste Ucraina: cine este vinovat?

„Blestemul“ Malaysian Airlines: de ce e în pragul falimentului şi ce şanse sunt să pici cu avionul în ziua de astăzi

Cum arată şi ce poate face sistemul sol-aer Buk, care ar fi provocat prăbuşirea avionului Malaysia Airlines în Ucraina

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite