Angela Merkel va forma un comitet pentru a se ocupa de problema „migraţiei sărăciei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german Angela Merkel va forma un comitet pentru a se ocupa de dezbaterea aprinsă asupra aşa-numitei „migraţii a sărăciei“, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Cancelariei, Georg Streiter.

Merkel a discutat la telefon cu Sigmar Gabriel, vicecancelar şi lider al partenerului ei de coaliţie, Partidul Social Democrat din Germania (SPD). Ei au convenit să creeze un comitet în timpul unei întâlniri a cabinetului miercurea viitoare pentru a aborda problema, a declarat Streiter presei germane.

În interiorul coaliţiei de guvernare din Germania are loc o dezbatere furtunoasă după apelurile de a înăspri legile de protecţie socială în timp ce pieţele europene ale muncii s-au deschis pentru români şi bulgari.

Restricţiile de pe piaţa forţei de muncă din Uniunea Europeană impuse cetăţenilor bulgari şi români au fost ridicate miercuri, alimentând îngrijorarea în rândul unor politicieni germani asupra unui posibil aflux de „imigranţi ai sărăciei“ din Europa de Est, scrie Xinhua, preluată de agerpres.ro.

Uniunea Creştin-Socială (CSU) din Germania, aliatul bavarez al CDU şi unul dintre cele trei partide de coaliţie, a elaborat propuneri pentru a face mai dificilă pentru "noii veniţi săraci" să pretindă beneficii de stat, potrivit mass-media.
    
Partidul conservator propune ca alţi cetăţeni din UE să nu fie eligibili pentru ajutoare sociale în primele trei luni de la sosirea în Germania. Sancţiuni mai dure pentru fraudarea acestor norme, inclusiv deportarea şi refuzul unei viitoare reintrări în ţară, sunt de asemenea incluse în propuneri.

Iniţiativa CSU, programată să fie discutată la o întâlnire de partid la începutul lunii ianuarie, a provocat critici în partea aliaţilor. Membrii SPD şi ai partidelor de opoziţie au criticat propunerile ca periculos de populiste.

Merkel a fost criticată pentru "tăcerea" păstrată în ultimele zile. „CSU şi SPD au o dezbatere. Cancelarul acţionează ca şi cum ea nu ar aborda problema", a declarat Cem Ozdemir, lider al partidului Verzilor de opoziţie.

Germania, cea mai mare economie a Europei, suferă, potrivit relatărilor, de lipsă de mână de lucru calificată. Dar sistemul ei de securitate socială relativ generos suscită temeri legate de "turismul pentru beneficii" sociale din ţările europene mai sărace.

Poziţia dură a CSU nu este nouă. Hans-Peter Friedrich, fost ministru de interne în ultimul guvern Merkel, a avertizat de multe ori contra unui "val de imigranţi ai sărăciei" şi a promis măsuri mai dure, inclusiv expulzări şi interdicţii de călătorie.

Vicecancelarul german îndeamnă la o dezbatere obiectivă pe tema imigranţilor români şi bulgari

 Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a îndemnat sâmbătă la o dezbatere obiectivă cu privire la migrarea bulgarilor şi românilor, încercând să calmeze o polemică izbucnită după deschiderea totală a pieţei muncii germane cetăţenilor celor două ţări, relatează AFP.

"Cred că nu trebuie să intensificăm artificial această problemă. Dar nu trebuie nici s-o minimalizăm", a declarat social-democratul Sigmar Gabriel într-un interviu acordat sâmbătă Bild, cel mai citit ziar german.

Reacţionând împotriva unor atacuri recente din partea unor conservatori bavarezi - cel mai mic dintre cele trei partide care formează coaliţia guvernamentală condusă de către Angela Merkel - contra unor imigranţi "profitori", Gabriel a declarat că "nu avem nevoie de o discriminare brutală împotriva bulgarilor şi românilor, dar nu trebuie nici să ignorăm problemele anumitor oraşe germane mari cu imigraţia celor săraci".

"De ceea ce nu avem într-adevăr nevoie sunt declaraţii în scop electoral. Nu aşa se rezolvă problemele cu imigraţia", a subliniat el. Două rânduri de alegeri sunt într-adevăr decisive pentru partidul conservator bavarez (CSU) anul acesta, în această regiune bogată din sudul Germaniei, şi anume alegerile municipale din martie şi cele europene din mai.

Guvernul cancelarului conservator Angela Merkel, care se va reuni în prima şedinţă din 2014 miercuri, va aborda o eventuală aplicare a unor măsuri mai dure împotriva unor presupuse abuzuri comise de către imigranţi la încasarea unor prestaţii sociale.

Merkel şi Gabriel au vorbit vineri dimineaţa la telefon despre acest subiect, a anunţat Georg Streiter, un adjunct al purtătorului de cuvânt al Guvernului, într-o conferinţă de presă la Berlin.
 


citeşte şi:

Toate tunurile pe români şi bulgari: parlamentarii germani cer amprentarea imigranţilor din aceste state care ajung în Germania

Isteria privind „hoardele” de imigranţi români şi bulgari care vor lua cu asalt statele bogate din Vestul Europei pentru a profita de ajutoarele sociale generoase a ajuns într-o nouă fază. Parlamentari din coaliţia Angelei Merkel, aflată la guvernare, cer amprentarea imigranţilor din aceste două ţări care vin în Germania doar cu astfel de scopuri. Membrii Bundestagului nu au precizat însă şi cum îi vor recunoaşte pe aceşti imigranţi.

Tensiuni şi în coaliţia germană de teama invaziei românilor şi bulgarilor. Ministrul german de Externe apără libertatea de circulaţie şi de muncă în UE

Deschiderea pieţei muncii de la 1 ianuarie penteru români şi bulgari a creat tensiuni şi în coaliţia de guvernământ din Germania, informează BBC.Aliaţii conservatori din Bavaria ai cancelarului german Angela Merkel spun este nevoie de măsuri suplimentare pentru a preveni „turismul pentru ajutoare sociale“ în UE.

Nouă ţări UE ridică restricţiile pentru muncitorii români, de la 1 ianuarie 2014

Restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari sunt ridicate în toate ţările UE, de la 1 ianuarie 2014, pe fondul temerilor că va exista un val de imigranţi din România şi Bulgaria care vor „abuza” de beneficiile sistemelor sociale din ţări precum Marea Britanie sau Germania.

Marea Britanie, în aşteptarea „invaziei” care nu a avut loc

Victor, un român în vârstă de 30 de ani, a sosit miercuri, în Marea Britanie, cu o cursă aeriană care a pornit din Târgu-Mureş cu destinaţia Aeropotul Luton. El urmează să se angajeze la o spălătorie auto din Londra, fiind doar unul dintre românii care se duc să muncească în Regatul Unit, deci va plăti taxe şi impozite. Economia va avea de profitat, este de părere Herbert Brücker, specialist la Institutul pentru Piaţa Muncii din Germania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite