Europa

articolul anterior articolul urmator

Merkel, despre poziţia administraţiei Biden privind proiectul Nord Stream 2: „Noile sancţiuni nu sunt o măsură OK”

34
22 Jan 2021 17:14:07
Autor: Cristina Ene
Foto arhiv[
Foto arhiv[

Noua administraţie de la Washington este la fel de vehementă împotriva gazoductului Nord Stream 2, ce permite transportul gazului rusesc în Germania ocolind Ucraina, anunţând obstacole în relaţia dintre SUA şi Germania, relatează Politico.

Poziţia SUA a fost clarificată în termeni expliciţi de Antony Blinken, nominalizat la funcţia de secretar de stat în noua administraţie Biden. Acesta a semnalat că politica administraţiei Trump, care a impus sancţiuni companiilor implicate în proiect va continua, în timp ce Merkel a subliniat că poziţia sa de bază nu s-a schimbat, în contenxtul afacerii Navalîi, astfel încât „proiectul să nu trebuiască să existe”.
 
„Sunt hotărât să fac tot ce pot pentru a împiedica finalizarea construcţiei”, a spus Blinken în cadrul audierilor din Senat, subliniind că Biden „ne va pune în vedere să apelăm la orice instrumente persuasive disponibile pentru a ne convinge prietenii şi partenerii, inclusiv Germania, să nu meargă înainte cu proiectul”.
 
Joi, cancelarul german Angela Merkel a spus că vrea să discute problema gazoductului şi sancţiunile SUA cu noua echipă a lui Biden, întrucât anumite aspecte legate de cooperarea economică cu Rusia trebuie lămurite. Germania a susţinut proiectul gazoductului de 1.200 kilometri lungime ce leagă Rusia de Germania via Marea Baltică ca un proiect comercial, în timp ce vocile sceptice spun că este o nouă armă geopolitică la dispoziţia Kremlinului.
 
„Vom discuta cu siguranţă despre Nord Stream 2 cu noua administraţie americană, întrucât este privită critic în SUA şi la fel şi în anumite părţi din Europa. Dar mai trebuie să lămurim şi ce fel de relaţii economice cu Rusia în sectorul gazelor sunt acceptabile şi care nu sunt. În plus, nu e ca şi cum nu ar exista deloc relaţii comerciale între SUA şi Rusia în sectorul petrolier, de pildă. Asta înseamnă că e necesar să punem toate aceste lucruri pe masă şi să discutăm dacă nu mai vrem să avem comerţ cu Rusia în sectorul de gaze, ce nivel de dependenţă e tolerabil”.
 
Merkel a reacţionat la noile sancţiuni impuse de SUA în ultima zi de mandat a lui Donald Trump navei ruseşti care lucra la ultimele secţiuni ale conductei, din care mai sunt de construit circa 100 de kilometri: „Consider că aceste sancţiuni extrateritoriale sunt o măsură care nu este OK din punctul meu de vedere”.
    
Totodată, Merkel a atras atenţia asupra faptului că „vor exista opinii diferite în administraţia Biden. Să nu credeţi că de mâine va fi totul numai acord, vor exista şi opinii diferite”.
 
Parlamentul European a solicitat joi „Uniunii Europene şi statelor membre să revizuiască critic cooperarea cu Rusa prin  diferite platfome de politică externă şi proiecte precum Nord Stream 2, pe care UE trebuie să-l oprească imediat”.
 
Kremlinul, supărat pe foc pe sancţiunile americane împotriva Nord Stream 2: „O variantă de război hibrid”
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

Tudor Miclovan
22.01.2021, 17:18:38

Mie imi place poza. Parca sunt coperta de la revista Senilii Veseli sau afisul serialului Mosi si linistiti.

-9 (25 voturi)
Camelia Sorescu
22.01.2021, 17:43:50

Centrul Uniunii Europene este la Berlin iar pupitrul de comandă la Beijing. Europa de Vest este comunistă la fel ca și America. Socialismul european și falimentar deghizate în spatele denumirii de democrație vor ruina societatea care sucomba cu istoria, cultura și educația în mână fără să mai poată face ceva. Cu atât mai mult cu cât acum Comunistul Numărul 1 al Americii, Joe Biden, a început să își intre în rol.

-3 (17 voturi)
m wakki
22.01.2021, 17:50:47

merkel a ajuns la întrebări filosofice, ceea ce înseamnă că nu mai are opțiuni nici un nivel de dependență nu e tolerabil, liebe Dame de asta, trebuie să faci tot ce poți să elimini complet dependența

0 (4 voturi)
Fahrenheit 451
22.01.2021, 18:12:21

Ba da, sunt foarte OK măsurile luate de administrația Biden! Neamțul ipocrit, pe de-o parte impune sancțiuni Federației ruse, iar pe de altă parte îngrașă sistemul Putin ca, să perfecționeze noi arme cu care să amenințe lumea! Sunt alte modalități ptr. a alimenta Europa cu gaz, dar prin gazoductul Nord Stream germanii fac ca europenii să devină și mai dependenți de gazul rusesc, o treime din gazul importat în UE provenind din Rusia! Și cu Navalnâi cum rămâne, că mai ieri, voi nemților, făceați urât la Putin și îi amenințați pe ruși că vă schimbați ,,poziția'' cu privire la gazoductul Nord Stream 2!

+1 (9 voturi)
Chiciura
22.01.2021, 18:18:53

Daca nu se face conducta cel mai probabil Rusia v-a distruge economic UE . UE fara Rusia e paralizata .

-4 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările