Angela Merkel şi Francois Hollande îl îndeamnă pe Putin să reia negocierile cu Ucraina pe tema gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, l-au îndemnat joi pe Vladimir Putin, în timpul unei convorbiri telefonice, să reia negocierile cu autorităţile de la Kiev asupra modalităţilor prin care Ucraina ar putea beneficia din nou de livrarea gazelor ruseşti, relatează AFP.

Săptămâna aceasta, compania de stat Gazprom a decis să sisteze livrările de gaze naturale către Ucraina, după ce oficialii de la Kiev nu au reuşit să plătească datoria de 1,95 miliarde de dolari.

Ultimele negocieri dintre Ucraina şi Rusia au eşuat, după ce autorităţile de la Kiev au anunţat că suma maximă pe care sunt dispuse să o plătească pentru o mie de metri cubi de gaze este de 326 de dolari. Federaţia Rusă a precizat că ultima sa oferta este de 385 de dolari pentru mia de metru cubi.

Convorbirea telefonică dintre cei trei lideri a fost anunţată joi seară de către Preşedintia franceză. Totodată, în cadrul discuţiei, Hollande şi Merkel au subliniat încă o dată importanţa pe care o joacă Federaţia Rusă în detensionarea conflictului din estul Ucrainei.

„Este important ca Rusia să contribuie la încetarea luptelor din estul Ucrainei, cu scopul de a stabiliza situaţia şi de a crea premisele necesare unei detensionări reale a conflictului”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei franceze.

De asemenea, cei doi lideri europeni i-au cerut lui Vladimir Putin să depună toate eforturile pentru a opri acţiunile grupurilor armate din Ucraina.

De cealaltă parte, Kremlinul a anunţat că Vladimir Putin s-a declarat preocupat de faptul că oficialii ucraineni continuă operaţiunile în sud-estul ţării. „Preşedintele rus şi-a exprimat speranţa că asigurările date de Kiev în privinţa stopării violenţelor vor fi puse în aplicare cât mai repede”, a anunţat, joi seară, Preşedinţia rusă.

De curând, şeful NATO a precizat că deţine informaţii potrivit cărora noi trupe ruse sunt concetrate la graniţa cu Ucraina. „Da, vă pot confirma că deţinem informaţii cu privire la o nouă acumulare de trupe ruse la graniţa cu Ucraina. Vorbim de câteva mii de soldaţi”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, în cadrul unei conferinţe în Marea Britanie.


Citeşte şi:

INFOGRAFII Cum îi ajută Comisia Europeană pe ruşi să trimită gaze în UE

Europenii sunt solidari cu ucrainenii, dar până când asta le pune în pericol propriile importuri de gaze ruseşti. Ruşii caută noi rute independente de Ucraina prin care poate trimite gaze în UE, iar Comisia Europeană s-a anunţat dispusă să renunţe la câteva legi pentru a-i ajuta.

Nicolescu: O problemă în alimentarea cu gaze a populaţiei din România e exclusă. Sperăm să se soluţioneze rapid disputa dintre Rusia şi Ucraina pe tema gazelor

Populaţia României nu va fi afectată de sistarea livrărilor de gaze ruseşti spre Ucraina, întrucât există suficiente gaze înmagazinate în depozitele subterane, iar producţia depăşeşte consumul, a declarat într-un comunicat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

Gazprom a sistat livrarea de gaze către Ucraina

Federaţia Rusă a decis să întrerupă livrarea de gaze către Ucraina, după ce anunţat că va lua această măsură în cazul în care Kievul nu plăteşte datoria de 1,95 miliarde de dolari până la ora 6.00 GMT (ora 9.00 a României).

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite