Angela Merkel se împotriveşte suspendării brevetelor în cazul vaccinurilor anti-COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel în Bundestag FOTO EPA-EFE
Angela Merkel în Bundestag FOTO EPA-EFE

Cancelarul german Angela Merkel se opune suspendării drepturilor de proprietate intelectuală în cazul serurilor anti-COVID-19, deoarece o astfel de măsură ar avea „consecinţe grave” pentru producţia de vaccinuri la nivel mondial, informează Bloomberg.

În opinia cancelarului german, factorii limitativi ai aprovizionării cu vaccinuri anti-COVID-19 sunt „capacităţile de producţie şi standardele înalte de calitate, nu brevetele”.

„Protecţia proprietăţii intelectuale este o sursă de inovaţie şi trebuie să rămână aşa în viitor”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Merkel.

Reacţia Guvernului german vine după ce administraţia Biden a propus suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor anti-COVID-19.

Washingtonul, susţinut în acest demers de circa 100 de ţări, printre care India şi Africa de Sud, consideră că în prezent este nevoie de orice măsură pentru combaterea pandemiei, inclusiv suspendarea brevetelor.

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat poziţia adoptată de administraţia Biden, scriind cu majuscule: „MOMENT MONUMENTAL ÎN LUPTA CONTRA # COVID19” care reflectă „înţelepciunea şi conducerea morală a Statelor Unite”.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala, a declarat că instituţia pe care o conduce şi statele sale membre „salută cu căldură” mişcarea SUA. „Trebuie să răspundem urgent împotriva COVID-19, deoarece lumea urmăreşte ce se întâmplă, iar oamenii mor”, a reacţionat Okonjo-Iweala.

Joi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat dispusă să discute propunerea SUA.

UE este pregătită să discute orice propuneri care abordează criza „într-un mod eficient şi pragmatic”, a dat asigurări şefa Executivului european într-o intervenţie susţinută la Florenţa, Italia.

„De aceea suntem pregătiţi să discutăm modul în care propunerea SUA pentru o derogare privind protecţia proprietăţii intelectuale pentru vaccinurile COVID-19 ar putea contribui la atingerea acestui obiectiv”, a adăugat ea.

Companiile farmaceutice, în special cele care folosesc tehnologia inovatoare ARN mesager, sunt sceptice în legătură cu această propunere, afirmând că nu brevetele limitează aprovizionarea cu vaccinuri anti-COVID, ci lipsa unei industrii ARNm.

Federaţia Internaţională a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice subliniază că o derogare ar încuraja producători noi care nu au cunoştinţe esenţiale şi mecanisme eficiente de supraveghere. Propunerea SUA ar putea avea efectul opus, şi anume perturbarea unui lanţ de aprovizionare suprasolicitat şi fragil. În locul suspendării brevetelor, producătorii îndeamnă ţările bogate să împartă vaccinurile mai generos cu lumea în curs de dezvoltare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite