Europa

articolul anterior articolul urmator

Angela Merkel se împotriveşte suspendării brevetelor în cazul vaccinurilor anti-COVID-19

6
7 May 2021 15:41:20
Autor: Ion Gaidau
Angela Merkel în Bundestag FOTO EPA-EFE
Angela Merkel în Bundestag FOTO EPA-EFE

Cancelarul german Angela Merkel se opune suspendării drepturilor de proprietate intelectuală în cazul serurilor anti-COVID-19, deoarece o astfel de măsură ar avea „consecinţe grave” pentru producţia de vaccinuri la nivel mondial, informează Bloomberg.

În opinia cancelarului german, factorii limitativi ai aprovizionării cu vaccinuri anti-COVID-19 sunt „capacităţile de producţie şi standardele înalte de calitate, nu brevetele”.

„Protecţia proprietăţii intelectuale este o sursă de inovaţie şi trebuie să rămână aşa în viitor”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Merkel.

Reacţia Guvernului german vine după ce administraţia Biden a propus suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor anti-COVID-19.

Washingtonul, susţinut în acest demers de circa 100 de ţări, printre care India şi Africa de Sud, consideră că în prezent este nevoie de orice măsură pentru combaterea pandemiei, inclusiv suspendarea brevetelor.

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a salutat poziţia adoptată de administraţia Biden, scriind cu majuscule: „MOMENT MONUMENTAL ÎN LUPTA CONTRA # COVID19” care reflectă „înţelepciunea şi conducerea morală a Statelor Unite”.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala, a declarat că instituţia pe care o conduce şi statele sale membre „salută cu căldură” mişcarea SUA. „Trebuie să răspundem urgent împotriva COVID-19, deoarece lumea urmăreşte ce se întâmplă, iar oamenii mor”, a reacţionat Okonjo-Iweala.

Joi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat dispusă să discute propunerea SUA.

UE este pregătită să discute orice propuneri care abordează criza „într-un mod eficient şi pragmatic”, a dat asigurări şefa Executivului european într-o intervenţie susţinută la Florenţa, Italia.

„De aceea suntem pregătiţi să discutăm modul în care propunerea SUA pentru o derogare privind protecţia proprietăţii intelectuale pentru vaccinurile COVID-19 ar putea contribui la atingerea acestui obiectiv”, a adăugat ea.

Companiile farmaceutice, în special cele care folosesc tehnologia inovatoare ARN mesager, sunt sceptice în legătură cu această propunere, afirmând că nu brevetele limitează aprovizionarea cu vaccinuri anti-COVID, ci lipsa unei industrii ARNm.

Federaţia Internaţională a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice subliniază că o derogare ar încuraja producători noi care nu au cunoştinţe esenţiale şi mecanisme eficiente de supraveghere. Propunerea SUA ar putea avea efectul opus, şi anume perturbarea unui lanţ de aprovizionare suprasolicitat şi fragil. În locul suspendării brevetelor, producătorii îndeamnă ţările bogate să împartă vaccinurile mai generos cu lumea în curs de dezvoltare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

m wakki
7.05.2021, 15:44:04

cotoroanța asta se împotrivește la orice este bun sau necesar

+3 (7 voturi)
mikael vas
8.05.2021, 09:10:25

corect , ca dovada nimeni nu spune ca acerut scumpirea benzinei si a dmotorinei ca si masura ecologica .... apara interesele multinationalelor , pai un vaccin facut la Cantacuzino n-o sa optina licenta ca nu e multinationala de asta se opune , in italia sunt companii italiene care lucreaza la vaccinuri si care la fel nu vor obtine licenta, iar fabricarea nu se poate face oriunde ca de : nu ai licenta ...

Adrian Panaitescu
7.05.2021, 16:17:05

Inca o data se dovedeste lucida. Peste 5-6 ani cand China va pune pe piata pesta umana cu 99% mortalitate o sa va zica Pfizer si Moderna : mergeti la chinezi sa va dea, noi nu ridicam un deget, ne-am invatat minte ce inseamna sa faci afaceri cu borfasii de politicieni.

-9 (13 voturi)
Tomescu Tom
7.05.2021, 19:02:30

Drepturile clienților de a contribui la bunăstarea BIGPHARMA .. trebuie respectate .. :))) Că vorba aia .. nu mai există bolnavi/ pacienți .. există doar clienți ! Cu cât e o molimă mai ucigătoare , cu atât unii dintre semenii noștri vor fi mai fericiți ... Iar dreptul la viață costă scump al naibii ....

-10 (10 voturi)
Tomescu Tom
7.05.2021, 19:07:50

Dacă ne mai pocnește o pandemie din asta .. companiile farmaceutice vor putea cumpăra cu banu' jos toată planeta ... :))) La 15% din valoare ..

-11 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările