Angela Merkel a început negocierile de formare a unui guvern de coaliţie. Primul scandal în noul  Parlament din cauza naţionaliştilor din AfD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat oficial sâmbătă că au loc negocieri cu Partidul Liber Democrat (FDP) şi cu Verzii pentru formarea unui guvern de coaliţie.

 Cancelarul s-a întâlnit duminică, la Berlin, cu principalii lideri ai partidului său creştin-democrat (CDU), printre care ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble, şi cu alţii său bavarezi CSU, conduşi de Horst Seehofer.

Obiectivul este de a pune capăt disensiunilor între cele două mişcări-surori, în special asupra politicii migratorii generoase a Angelei Merkel, şi de a găsi un acord privind un program comun pentru următorii patru ani.

Sarcina se anunţă complicată şi este puţin probabil să se obţină un acord duminică.

CSU, aripa bavareză a CDU, care reprezintă partea cea mai conservatoare a acestei familii politice, sprijinită de aripa dreaptă a CDU, consideră că Merkel şi politica sa de centru sunt la originea rezultatului dezamăgitor de la alegeri: o victorie, însă cu cel mai slab scor de după 1949 (32,9%).

Fragilizată încă de la începutul acestui al patrulea mandat, Angela Merkel se vede nevoită să încerce să formeze o coaliţie majoritară în parlament cu liberalii şi ecologiştii, două formaţiuni pe care aproape totul le separă. 

Coaliţia „Jamaica“ formată din CDU/CSU, Liberali şi Verzi, umită astfel întrucât culorile simbolizând cele trei partide, negru, galben şi verde, corespund cu cele de pe drapelul jamaican, este de altfel singura opţiune a cancelarei, după ce fostul său partener de guvernare, SPD (Partidul Social-Democrat) a trecut în opoziţie în urma alegerilor legislative din septembrie, cu un rezultat istoric de numai 20,5% din voturi, iar scorul de 33% obţinut de conservatorii lui Merkel, CDU, Uniunea Creştin-Democrată, şi aliata sa bavareză Uniunea Creştin Socială, nu le permite să guverneze singuri. 

Primul scandal în noul Bundestag

Înaintea şedinţei de constituire a noului Bundestag a izbucnit deja o primă ceartă între deputaţii Alternativei pentru Germania (AfD), naţionalist şi reprezentanţii celorlalte partide din parlamentul federal.

După ce grupurile parlamentare şi-au desemnat preşedinţii şi s-a decis că viitorul preşedinte al Bundestag-ului va fi creştin-democratul Wolfgang Schäuble, ministru în cabinetul Angelei Merkel, urmau să fie aleşi vicepreşedinţii.

Potrivit reglementărilor în vigoare, fiecare formaţiune parlamentară are dreptul la un post de vicepreşedinte al Bundestag-ului. Acesta conduce, uneori, şedinţele parlamentare şi are obligaţia de a interveni şi să vegheze asupra respectării protocolului şi agendei organizatorice.

Partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD) l-a desemnat acum pe deputatul Albrecht Glaser pentru funcţia de vicepreşedinte al parlamentului, notează europa liberă. Reprezentanţii celorlalte partide din parlament au anunţat că nu îl vor vota pe Glaser. Ei şi-au motivat decizia prin faptul că Albrecht Glaser a ţinut în primăvara aceasta o cuvântare, în care a atacat religia musulmană. La adunarea de partid a AfD-iştilor din localitatea Oestrich-Winkel, Glaser a susţinut că islamul este „o construcţie” care nu cunoaşte libertatea religioasă. Acolo unde islamul deţine puterea, libertatea religioasă este suprimată în faşă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite