Angela Merkel: „Nu am fost niciodată naivă în relaţiile cu Putin“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel la discuţia din Berliner Ensemble
Angela Merkel la discuţia din Berliner Ensemble

S-ar fi putut împiedica invazia rusă în Ucraina? Această întrebare o preocupă frecvent pe Angela Merkel. A fost politica ei faţă de Rusia prea înţelegătoare? Privind retrospectiv, ea nu consideră că a făcut greşeli.

Relaxare în casa ei din Brandenburg, concediu în Italia, cinci săptămâni de "aerisire" la Marea Baltică - Angela Merkel a făcut în ultima jumătate de an exact ceea ce i-a promis succesorului ei când i-a predat Cancelaria Federală: să facă o pauză şi să nu accepte nicio invitaţie din partea nimănui. "Apoi vom vedea pe unde îmi voi face apariţia", spunea ea în 2021.

image

În aprilie Angela Merkel a fost în vacanţă la Roma

Acum, fosta cancelară şi-a făcut reapariţia. În somptuoasa sală neobarocă a Berliner Ensemble, poleită cu aur şi tapiţată cu catifea roşie, în faţa a 700 de spectatori şi reprezentanţi ai presei, ea a răspuns unor întrebări puse de publicistul şi ziaristul Alexander Osang.

Războiul o preocupă pe Merkel

În invitaţie se anunţa că Merkel va lua poziţie faţă de "chestiunile majore ale prezentului". Şi bineînţeles că principala chestiune este acum războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina şi urmările sale. Nimic nu poate fi mai palpitant într-o discuţie cu ea decât întrebarea dacă, privind retrospectiv, crede că a comis greşeli în timpul mandatului său.

Situaţia din Ucraina îmi dă bătăi de cap, a spus Merkel. Şi după încheierea mandatului ea rămâne un om care gândeşte politic şi de aceea situaţia o apasă. "Bineînţeles că mi-am închipuit altfel perioada de după încheierea mandatului. Data de 24 februarie este pur şi simplu o cezură." Războiul de agresiune al Rusiei este "o invazie brutală, care încalcă dreptul internaţional, pentru care nu există nicio scuză."

image

Angela Merkel şi Alexander Osang, în dialog pe scena Berliner Ensemble

Privind retrospectiv la cei 16 ani de mandat ai ei, Merkel se întreabă: "Oare ce am omis?" S-ar fi putut "face mai mult pentru a evita această tragedie, fiindcă eu o văd deja de acum ca pe o mare tragedie?"

Mai multă duritate faţă de Putin?

În 2014, după anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea, atitudinea faţă de preşedintele Putin ar fi putut să fie mai dură, a recunoscut Merkel. Dar nu se poate spune că atunci nu s-a făcut nimic, a subliniat ea, făcând referire la excluderea Rusiei din G8, grupul principalelor ţări industrializate. Pe atunci şi NATO a luat decizia ca fiecare ţară membră să aloce 2 la sută din PIB pentru Apărare.

image

Iunie 2007 la summit-ul G8: pe atunci lumea părea încă în regulă

Merkel şi-a apărat şi decizia din 2008, când s-a opus primirii în NATO a Georgiei şi Ucrainei. "Ucraina era pe atunci o ţară stăpânită de oligarhi, care nu putea fi admisă, pur şi simplu, în NATO", a declarat ea. În plus, era clar deja pe atunci că Putin nu va accepta integrarea în Alianţă a celor două foste republici sovietice, fiind şi atunci pregătit "să facă un rău imens în Ucraina".

Transformare prin comerţ

Merkel a spus că priveşte adesea retrospectiv, dar că nu are ce să-şi reproşeze. "Dacă diplomaţia nu are succes, aceasta nu înseamnă că a fost greşită. Deci nu văd că ar trebui acum să spun: asta a fost greşit şi de aceea îmi voi cere scuze." Din fericire ea a făcut o sumedenie de încercări "şi e o mare tristeţe că nu a reuşit."

image

Rusia şi Ucraina: Multă vreme Zelenski, Merkel, Macron şi Putin au purtat negocieri în aşa-numitul Format de la Minsk. Dar fără succes.

În timpul mandatului lui Merkel domnea convingerea că Europa este într-o situaţie mai bună în parteneriat cu Rusia şi de aceea se evita o confruntare cu Kremlinul. Merkel, membră a CDU, şi social-democraţii care i-au fost multă vreme parteneri de guvernare au mizat pe cooperare economică cu Rusia, strâns legată de schimburi politice şi culturale. La acestea s-a adăugat faptul că gazele, petrolul şi cărbunele din Rusia se puteau achiziţiona la un preţ foarte convenabil, ceea ce a fost un mare avantaj pentru economia germană.

Raporturile personale cu Putin

L-a subestimat Merkel pe preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin? Setea sa de putere, potenţialul său de agresivitate? Nu ar fi trebuit să fie un avertisment pentru ea faptul că Putin şi-a luat cu el la o întâlnire cu Merkel, care a avut loc la Soci în 2007, câinele de talie mare, deşi ştia că oaspetei îi este foarte mare frică de câini de când a fost muşcată de unul?

image

Merkel, Putin şi câinele

În cursul acelei întâlniri de la Soci, Putin i-a spus că destrămarea URSS a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului 20. "Eu i-am răspuns: pentru mine a fost cel mai mare noroc al vieţii mele, fiindcă astfel am avut ocazia să fac în libertate ceea ce mă bucură şi-mi face plăcere." În acel moment a fost clar că "există o mare disensiune şi această disensiune a luat proporţii ulterior." Niciodată nu a reuşit încheierea cu adevărat a războiului rece cu Rusia, estimează Merkel.

Cum se poate coexista cu Rusia?

Fosta cancelară germană a ţinut să sublinieze că nu a fost niciodată naivă. "Ura lui Putin, duşmănia lui Putin este îndreptată împotriva modelului democratic vestic". Ea a adresat mereu următorul avertisment: "Ştiţi că el vrea să distrugă Europa, vrea să distrugă Uniunea Europeană, fiindcă o vede ca pe o anticameră a NATO."

image

Afiş la intrarea în Berliner Ensemble

Ea nu împărtăşeşte această părere a lui Putin, dar recunoaşte că nu a reuşit în cei 16 ani de mandat să creeze o arhitectură de securitate în Europa, capabilă să împiedice războiul. "La asta trebuie să medităm", a subliniat ea. Este şi în interesul Germaniei identificarea unui "modus vivendi" cu Rusia, astfel încât cele două ţări să poată coexista.

Merkel se bucură de noua ei etapă de viaţă

Fosta cancelară s-a declarat de asemenea convinsă că descurajarea militară este singurul limbaj pe înţelesul lui Putin. De aceea se bucură că armata germană se reînarmează. "Mă bucur foarte mult că ne decidem şi noi să cumpărăm drone înarmate, după ce întreaga lume deţine aşa ceva", a conchis ea.

Discuţia din Berliner Ensemble, consacrată mai ales războiului din Ucraina, a durat o oră şi jumătate. Merkel a părut relaxată şi cu cugetul împăcat. Consideră că decizia ei de a nu mai candida în 2021 a fost corectă. "Am făcut politică vreme de 30 de ani şi am avut mereu întâlniri şi obligaţii peste obligaţii. Acum sunt foarte bucuroasă, mă descurc foarte bine cu această nouă etapă din viaţa mea şi pot fi foarte fericită."

Sabine Kinkartz - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite