Angela Merkel, presată să renunţe la proiectul gazoductului Nord Stream 2 după otrăvirea lui Navalnîi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angela Merkel se confruntă cu o presiune tot mai serioasă în interiorul Germaniei pentru a renunţa la sprijinirea proiectului gazoductului ruso-german Nord Stream 2, ca urmare a otrăvirii liderului opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi.

Partidul Verde din Germania se află în fruntea presiunilor. Liderii acestuia îi cer lui Merkel să utilizeze proiectul pentru a presa Kremlinul să răspundă acuzaţiilor conform cărora ar fi ordonat otrăvirea lui Navalnîi.

„Această tentativă de crimă, realizată prin structurile mafiote ale Kremlinului nu ar trebui doar să ne îngrijoreze, ci să aibă consecinţe reale”, a declarat  Katrin Göring-Eckardt, co-preşedintele Verzilor din Bundestag. „Nord Stream 2 nu mai este un proiect pe care să-l putem urma împreună cu Rusia”, a adăugat liderul Verzilor, un partid aflat în ascensiune, sondajele plasându-l doar în urma partidului lui Merkel, CDU. 

Rusia continuă, însă, să insiste că nu există niciun motiv pentru care puterile occidentale să acuze Kremlinul că ar fi participat la otrăvirea liderului opoziţiei. Pentru a-şi proba afirmaţiile, Moscova spune că analizele pe care Navalnîi le-a făcut în Rusia înainte să fie mutat la Berlin nu au arătat nimic suspicios. 

„Nu există niciun motiv pentru a arăta cu degetul către statul rus şi nu avem nicio aplecare să acceptăm vreo acuzaţie în acest caz”, a declarat Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin. Voci de la vârful statului rus au oferit propriile explicaţii pentru „boala” lui Navalnîi - Serghei Naryshkin, şeful serviciilor de informaţii externe din Rusia, acuză agenţiile de informaţii ale vestului că l-ar fi otrăvit pe acesta cu Noviciok. 

Nu doar Verzii insistă ca Nord Stream 2 să fie trecut pe linie moartă, ci şi voci din partidul lui Merkel. Norbert Röttgen, preşedintele comisiei de politică externă din Bundestag şi unul dintre candidaţii pentru conducerea CDU, a declarat pentru presa germană că finalizarea proiectului ar însemna încurajarea „poiticii iumane şi dispreţuitoare” a liderului de la Kremlin. „După otrăvirea lui Navalnîi avem nevoie de un răspuns puternic la nivel european, un răspuns pe care Putin să-l priceapă”, a declarat acesta. „Uniunea Europeană ar trebui să decidă la unison stoparea construcţiei gazoductului”. 

Este neclar, momentan, dacă Merkel şi-a schimbat în vreo măsură poziţia faţă de acest proiect în faţa acestor presiuni. Ar fi, în orice caz, o schimbare drastică a politicii cancelarului german în condiţiile în care chiar marţea aceasta şi-a reafirmat intenţia de a duce la bun sfârşit proiectul gazoductului. 

Statele Unire, state din estul Europei şi din zona baltică şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorările cu privire la Nord Stream 2 încă de la aprobarea proiectului în 2005 de fostul cancelar german, Gerhard Schröder. Acestea susţin că finalizarea proiectului va creşte drastic influenţa geopolitică a liderului de la Kremlin. 

Proiectul este, oricum, aproape de finalizare. Doar 160 de km din cei 1,220 planificaţi mai trebuie construiţi. Cu toate acestea, construcţia este suspendată din decembrie 2019, când firma elveţiană Allseas, responsabilă cu construcţia ţevilor, şi-a încetat activitatea ca urmare a ameninţărilor Washingtonului cu sancţiuni economice. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite