Această primă vizită în Ucraina a noii şefe a diplomaţiei germane intervine în toiul unei crize politice, în contextul în care europenii şi americanii suspectează Kremlinul de faptul că vrea să lanseze o ofensivă militară împotriva aliatului lor ucrainean, un război care ar putea destabiliza Europa.
„Noi vom face totul pentru a garanta securitatea Ucrainei, vom face totul pentru a garanta securitatea Europei”, a subliniat şefa diplomaţiei germane într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.
„Suntem pregătiţi să angajăm un dialog serios cu Rusia”, a adăugat ea, cu scopul de a încerca să dezamorseze situaţia actuală, „extrem de periculoasă”.
Dmitro Kuleba a anunţat că a abordat spinosul dosar al livrării de armament Ucrainei, în contextul în care Kievul a acuzat în decembrie Germania de faptul că împiedică livrări de armament defensiv în cadrul cooperării cu NATO.
„Dialogul nostru în acest subiect cu Germania va continua”, a subliniat el.
„Ştim de unde şi ce arme putem obţine. Ştim foarte bine cum să le folosim pentru a ne apăra teritoriul. Acţionăm în acest sens zilnic, iar rezultatele nu sunt rele”, a subliniat Kuleba.
Tensiunile au continuat să crească în ultimele săptămâni între Rusia şi Occident, care acuză Moscova de faptul că a comasat zeci de mii de militari în vederea unui atac în Ucraina.
Moscova dezminte orice veleitate belicoasă şi denunţă, la rândul său, o consolidare a NATO la frontiera rusă şi un plan de aderare al Ucrainei şi Georgiei la NATO, pe care le consideră că fac parte din sfera sa de influenţă.
Rusia cere garanţii de securitate în vederea unei dezescaladări, şi mai ales ca NATO să se angajeze să nu se mai extindă, o revendicare catalogată drept inacceptabilă de către rivalii săi.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov urmează să o primească, pentru prima oară, pe omoloaga sa germană.
„Va avea loc un schimb aprofundat cu privire la probleme internaţionale de actualitate, mai înainte de orice cu privire la realizarea unor propuneri ruse cu privire la garanţii de securitate”, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus de Externe.
Serghei Lavrov a anunţat, într-o conferinţă de presă, că aşteaptă - săptămâna aceasta - „răspunsuri concrete” din partea Statelor Unite cu privire la acest subiect.
„Partea rusă este în măsură să-şi apere interesele”, a subliniat el, în contextul în care Occidentul, inclusiv Annalena Baerbock, luni, avertizează că orice ofensivă împotriva Ucrainei va avea consecinţe economice şi geopolitice dure pentru Rusia.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
9 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Si CUM anume va garanta concret Germania securitatea Ukrainei ? In afara de blocarea conductei Nord Stream II, Germania NU are nici un instrument eficient impotriva Rusiei.
Sunte destule măsuri economice și diplomatice pe care Germania le poate lua împotriva obraznicilor ruși, și de aia Rusia sta în cumpănă. Putinica pune în cumpănă dacă se merita , pentru ca atacarea Ucrainei înseamnă pasirea pe un drum fără de întoarcere pentru Kremlin, înseamnă începutul sfarsitului.
Toata lunmea s-a convins ca aceste garantii sunt doar vorbe goale. Nici europenii si nici SUA nu sunt gata sa inceapa un conflict cu Rusiei de dragul Ucrainei. Ma tem ca n-ar face-o nici de dragul Romaniei, dar aici sansele totusi sunt putin mai mari ca zero.
ratacitule, si care ar cam fi după mintuca ta , toată lumea?Tu și cu Kremlinul, e toată Lumea?
Germania poate face viață grea invadatorilor dacă vinde arme Ucrainei. NATO nu va interveni cu soldați într-un conflict , doar poate asigura armament Ucrainei, pentru a le da și lor o șansă sa se apere.
Vezi toate comentariile (9)