Europa

articolul anterior

Antieuropenii care se pretind europeni

98
9 Jul 2020 20:02:32
Dacian Cioloş
Viktor Orban FOTO AFP
Viktor Orban FOTO AFP

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, omologul său sloven, Janez Janša, şi preşedintele sârb, Alexander Vučić, au cerut ieri Europei să fie „lăsaţi în pace“, pentru că nu doresc să fie deranjaţi de nimic ce ţine de „marxismul cultural“ al Uniunii Europene.

Cei trei au revendicat dreptul la moştenirea Europei Centrale - lucru destul de ridicol din partea unui lider sârb - şi, de asemenea, dreptul exclusiv de a interpreta valorile creştine după bunul plac.
 
Ignoranţa şi aroganţa lor mă şochează. Ei iau cuvântul în numele unei întregi părţi a Europei, neţinând cont de o realitate: pentru Europa Centrală istorică, însăşi marca naţionalismului îngust cultivat de Viktor Orbán şi de către alţi lideri asemenea lui ar readuce amintiri dureroase din trecut.
 
Să fie clar: ceea ce s-a întâmplat ieri a fost o alăturare a politicienilor de extremă dreaptă care împărtăşesc aceleaşi gânduri într-o epocă post-adevăr şi populistă, pozând în mod fals ca eliberatori ai identităţii naţionale şi furnizori de soliditate şi protecţie. Totuşi, să nu uităm că ei sunt încă membri ai Partidului Popular European, aceeaşi familie politică din care face parte şi puternica şi proeuropeana Angela Merkel.
 
Pentru Orbán, Janša şi Vučić, este clar: statul de drept, principiile fondatoare ale democraţiei, libertatea de exprimare, drepturile individuale şi protecţia minorităţilor fac parte dintr-un aşa-numit „marxism cultural” – o manevră menită să distragă atenţia de la înăsprirea controlului asupra societăţilor lor. Sunt sigur că cetăţenii maghiari, sloveni şi sârbi sunt mult mai deschişi la minte şi mândri să fie europeni.
 
Dacă Orbán, Janša şi Vučić ar fi într-adevăr „lăsaţi în pace“, aşa cum ne tot spun că-şi doresc, ar folosi rapid banii care le permit să îşi menţină controlul puterii - o putere alimentată de naţionalism, de o atitudine sfidătoare faţă de Europa şi de frică. Iar dacă Ungaria şi Slovenia ar obţine din vistieria UE mai mulţi bani decât suma cu care contribuie, acest lucru ar însemna că, pratic, Europa le finanţează propaganda anti-UE, minciunile şi ura. Sunt beneficiari clari ai fondurilor UE, dar îndrăznesc să numească Europa „marxistă”, ştiind foarte bine conotaţiile negative pe care le are acest termen în partea lor din Europa. Limbajul pe care îl folosesc nu este întâmplător. Este calculat cu scopul de a stârni neîncredere şi frică.
 
Orbán, în special, deşi din păcate nu este singur, aşa cum am văzut ieri, este rupt de realitate, singurul său scop fiind să rămână la putere. Acest model pare să funcţioneze. Nu putem permite ca fondurile UE să ajungă în buzunarele autocraţilor antidemocraţie şi anti-UE.
 
Aceasta nu este o dezbatere între valorile estice şi cele occidentale, ci între valorile europene şi cele antieuropene. Uniunea Europeană are o istorie dureroasă a regimurilor şi dictaturilor totalitare. Nu putem întoarce spatele istoriei.
 
Grupul Renew Europe, din care fac parte şi europarlamentarii USR PLUS, va lupta fără încetare pentru a preveni acest lucru, dar nu ar trebui să luptăm singuri. Atâta timp cât Partidul Popular European va continua să tacă, nu va contribui decât la întoarcerea la un trecut întunecat şi dureros.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

98 Comentarii

Cristina Ene
9.07.2020, 20:09:43

Comentariu considerat abuziv.

Comati Dac
9.07.2020, 20:26:48

Pe la Griguț(a se citi Bivolaru) când mai treci ca enoriaș, nu de alta dar poate ți s-a făcut sete, marionetă mică a globaliștilor ce ești tu... Cum trecuși tu de la dreapta la stânga spre extreme. Îți mai aduci aminte imediat după revoluție ce idealuri aveai? Aaa, stai că alea îs blamate și nu se fac părăluțe când o arzi naționalist. Mai bine un progresist ovaționat și plin de bani, funcții, putere, decât un naționalist obscur porcăit de toată presa stângistă, normal. Dar caracterul flăcău? Demnitatea? Moralitatea? Păi astea nu sunt compatibile cu un om politic de succes...

-7 (35 voturi)
Alexa Alexandru
9.07.2020, 20:35:28

Ciolos bate campii in numele neomarxismului.

+10 (48 voturi)
HH Dragos
9.07.2020, 21:07:09

Ciocoflendere, să te ferească Dzeu să ai parte de adevărata extremă drepata. Te joci cu cuvintele, că e la modă să demolezi tot ce fată niște leftiști obosiți. Și oricine are opinii diferite, e catalogat ca fascist, extremă dreapra. Da, Orban are multe derapaje provind în special sugrumarea puterii judecatoresti. Dar asta nu însemnă că nu are dreptate cu a se opune tâmpeniilor pe care vestul le consideră "dreptul minorităților", dar care de fapt sunt deviații cimportamentale.

+5 (37 voturi)
Iosif66
9.07.2020, 22:11:41

Nimeni nu se mira ca cei de la Usr evita sa asocieze numele cu "plus"-ul lui Ciolos,este un politician marunt si asa va ramane.Este absurd sa zici ca este baiatul lui Soros,dar este absolut corect sa zici ca este soldatul lui.

+2 (28 voturi)

Vezi toate comentariile (98)