Europa

articolul anterior articolul urmator

Antisemitismul - ajunge!

30
29 Mar 2018 21:37:01
Deutsche Welle
„Antisemitismul structural, de fiecare zi, a devenit obişnuinţă.“ - Michel Friedman
„Antisemitismul structural, de fiecare zi, a devenit obişnuinţă.“ - Michel Friedman

Uciderea supravieţuitoarei Holocaustului Mireille Knoll la Paris a şocat Europa. Dar fapta nu ar trebui să mai surprindă pe nimeni, căci antisemitismul este omniprezent pe continentul nostru, crede Michel Friedman.

Ajunge!

Nu remarcă nimeni cât de departe suntem de începuturi, când doream cu toţii să combatem aceste fenomene? Demult deja antisemitismul european a revenit, ura faţă de evrei este din nou la ea acasă în Europa!

Exemplele nu lipsesc: Paris, unde o femeie care a supravieţuit Holocaustului a fost ucisă bestial doar pentru că era de credinţă iudaică. Marea Britanie, unde Partidul Laburist este zguduit de scandaluri antisemite, iar preşedintele formaţiunii nu ia nicio măsură. Ungaria, unde premierul Orbán îl atacă pe George Soros invocând o presupusă conspiraţie evreiască. Polonia, care încearcă disperată să se disculpe de orice răspundere pentru delicte antisemite comise pe teritoriul ei înaintea, în timpul şi după Holocaust, până în ziua de azi. Austria, unde extrema dreaptă îşi face de cap în guvern, iar cancelarul Kurz permite acest lucru din cauza unor calcule de strategie politică. Antisemitismul este, se pare, din nou legitim şi legalizat prin voturile cetăţenilor.

Frankreich Mord an Mireille Knoll (Reuters/C. Achi)
Intrarea în locuinţa lui Mireille Knoll, unde aceasta a fost omorâtă pe 23 martie

Ajunge!

Şi da - şi în Germania. Aici, deja de decenii, trebuie păzite de către poliţie şcolile, grădiniţele şi centrele culturale evreieşti de teama naziştilor vechi şi noi. Un politician din AfD descrie un memorial al Holocaustului drept „monument al ruşinii“. Iar acest AfD, un partid de extrema dreaptă, cu retorică rasistă şi antisemită care nu poate fi ignorată, a fost ales în premieră în Bundestag.

La fiecare sfârşit de săptămână, echipe de fotbal adverse sunt apostrofate cu apelativul jidani - şi pe nimeni nu deranjează, se pare, acest fapt. Se spun bancuri cu evrei şi se râde la ele, chiar dacă nu sunt niciodată amuzante. Şi tot aşa, nimeni nu pare deranjat. Cimitirele evreieşti sunt vandalizate în mod regulat. Iar pe Internet domnesc ura, dispreţul şi incitarea la ură.

Ajunge!

Polizei bewacht in Berlin die Synagoge in der Oranienburger Straße (picture-alliance/dpa/Maurizio Gambarini)Sinagogile din Germania trebuie deja de decenii să fie păzite de poliţie
 

Nu doar în lumea digitală, ci şi în lumea reală dai peste oameni care îşi urăsc cu nesimţire şi fără reţinere semenii, deja de multe decenii. De genul celor care susţin că un lucru sau altul trebuie odată şi odată spus cu voce tare - şi care apoi debitează doar ură pură, violenţă verbală, antisemitism şi rasism. Tocmai pentru astfel de derapaje nu există justificare şi nu trebuie să existe nici înţelegere - nici măcar în rândul celor incluşi în noţiunea de „alegători care protestează prin votul lor“.

Antisemitismul structural, de fiecare zi, a devenit obişnuinţă. Şi tocmai acest fapt este cel mai grav, cel mai neliniştitor. Am devenit apatici, indiferenţi. Relatările mediatice moderne, zilnice, formează un fel de spirală a incitării şi ne-am obişnuit cu prea multe lucruri. Şi devenim complici în acest proces tocmai pentru că nimic nu mai pare să ne indigneze.

Ajunge!

Este adevărat că la antisemitismul extremelor dreapta şi stânga din Europa s-a adăugat de câţiva ani şi antisemitismul unor părţi radicale ale lumii musulmane. Este un antisemitism orientat mai degrabă împotriva statului Israel, dar amploarea sa şi consecinţele sale groaznice îi afectează pe toţi evreii, indiferent unde trăiesc aceştia. De ani buni se lansează avertismente cu privire la aceste evoluţii, de ani buni deja cei afectaţi îşi prezintă experienţele nefericite din şcolile germană şi reacţia slabă a celor care ar trebui să ia măsuri.

Deutschland Demonstranten verbrennen Fahne mit Davidstern in Berlin (picture alliance/dpa/Jüdisches Forum für Demokratie und gegen Antisemitismus e.V.)Berlin-Neukölln: în decembrie 2017, un grup de migranţi a ars un steag israelian pictat chiar de protestatari
 

De ani buni se simt pe propria piele aici în Germania agresiunile unor părţi mici, dar în creştere din comunităţile musulmane. De decenii, statul german le permite tinerilor de aici să îi vadă şi să îi audă pe diverşi imami agresivi şi antidemocraţi din Arabia Saudită sau Turcia; iar apoi autorităţile par cu totul mirate că exact aceşti tineri care au auzit predicile imamilor s-au radicalizat.

Şi o parte din refugiaţi suferă de ură faţă de evrei. Ei vin din ţări arabe conduse de dictatori, care îi îndoctrinează că trebuie să-i urască pe israelieni şi pe evrei. Este o explicaţie pentru acest fenomen, dar nu şi o scuză.

Ajunge!

De la elitele germane vin mereu mesaje de solidaritate, care nu schimbă însă nimic. Sau platitudini de genul „Fără toleranţă pentru intoleranţă“.

În grădiniţe şi şcoli nu se angajează personalul necesar. Politicienii locali minimalizează mereu pericolul neonazist, pentru a apăra renumele regiunii lor; ca şi cum nu am avea cazuri foarte serioase - precum în Freital, în landul Saxonia - unde teroarea extremei drepte domină. Iar poliţia, procuraturile şi serviciile secrete eşuează nu doar în cazul NSU, ci şi în Saxonia, în timpul demonstraţiilor Pegida şi în multe alte momente.

Ura faţă de evrei este ură faţă de oameni

Nu este vorba în primul rând de solidaritate cu evreii, ci de implicare pentru toate persoanele şi pentru toate lucrurile care alcătuiesc această ţară liberă. Ce trebuie să se mai întâmple ca să acţionăm în sfârşit? Câte discursuri „de duminică“, în care vom auzi că aşa ceva nu mai are voie să se întâmple, vor mai fi rostite până când vorbitorii vor tăcea de ruşine, pentru că de luni până sâmbătă asistă fără să facă nimic la toate relele care se întâmplă?

Făptaşii calcă în picioare democraţia, pluralismul, libertatea, emanciparea şi iluminismul.

Credem noi cu adevărat în aceste valori? Le apărăm cu raţiune şi pasiune? Sau instigatorii la ură sunt atât de vocali tocmai pentru că ceilalţi sunt prea tăcuţi?

Nu scriu toate acestea în calitate de evreu, ci în calitate de om. Un om la fel ca dumneavoastră, cei care citiţi acest text. Îmi fac griji. Şi pentru dumneavoastră.

Ajunge!

Michel Friedman este jurist, publicist şi moderator TV. La Frankfurt University of Applied Sciences el este profesor de drept imobiliar şi mediatic. La Deutsche Welle, el moderează emisiunile „Conflict Zone“ şi „Auf ein Wort ... mit Michel Friedman“.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

30 Comentarii

Utilizator Adevărul
29.03.2018, 22:35:43

Comentariu considerat abuziv.

Manole Scarlat
29.03.2018, 22:52:03

Nu înţeleg ce vorbeşte omul ăsta, nu există antisemitism în lume, oamenii îi iubesc pe evrei.

+7 (11 voturi)
Mircea B.
29.03.2018, 23:50:19

Foarte mult si dintotdeauna.

+9 (9 voturi)
iosif kiszely
29.03.2018, 23:15:37

Din cele citite se reese clar ca D-ul Michel Friedman este in slujba celor care incurajjeaza invazia, fara un suport real, a musulmanilor in Europa, doctrina inventata si sustinuta material de oameni foarte bogati si cu interes precise de crestere a averilor lor. Nici in Germania, Franta, Polonia sau chir Ungaria nu au fost manifestari antisemite pana la aparitia invadatorilor straini. Ma cuprinde spaima de ce manipulare este instare acest domn in interesul celos enumerati mai sus. Acuma recent o sinagoga deosebit de valoroasa a fost renovata si data in folosinta in Serbia, renovare care s-a realizat cu fonduri substantiale din paqrtea Ungariei. La inagurare au fost prezenti Presedintele Serbiei si primulministru al Ungariei, Victor Orban, persoana care este criticata in articol pentru ca se opune aberatiilor afaceristului Soros. In acest caz trebuia sa aminteasca si statul Israle ca antisemit, datorita faptului ca repudiaza pe Soros. Cinste D-lui Michel Friedman pentru faptul cum a reusit sa ne arata fata reala a presei din Germania.

+7 (13 voturi)
un motan intransigent
29.03.2018, 23:20:57

Orice manifestare de xenofobie , indiferent carei etnii minoritare ii e adresata , e direct proportionala cu numarul membrilor respectivei minoritati . Nu ai evrei in tara , nu ai de ce sa fii antisemit . Cu cat o minoritate e mai redusa numeric , cu atat minoritatea respectiva e mai usor de ingaduit de catre majoritari . Cu cat o minoritate e mai numeroasa , cu atat intra in reactie sistemul imunitar al neamului majoritar , si se poate ajunge la situatii de nedorit . Nu cred ca azi , in Romania , se mai poate vorbi de antisemitism decat ca o reminiscenta a veacului trecut . N-ar fi exclus ca in Romania ideea existentei unui antisemitism cat de cat serios sa fie sustinuta chiar de reprezentantii evreilor , recte Institutul Elie Wiesel , in perspectiva obtinerii de avantaje printr-un repros permanent la adresa romanilor . Oricum , care a fost evreu veritabil a plecat in Israel si bine a facut . Nicaieri nu e mai bine decat intre ai tai . Respect lor !

+11 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (30)

Modifică Setările