„Anunţ că de mâine mă apuc de furat mâncare!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disperat că nu şi-a primit şomajul de patru luni, Ştefan Stoican avertizează poliţia şi primarul. Mulţi muncitori români trec prin perioade dificile din cauza crizei economice. Unii dintre ei stau acasă de luni întregi fără să primească şomajul tehnic care li se cuvine.

Ştefan Stoican (40 de ani), din Brăila, este de meserie sudor şi se află în şomaj tehnic de peste patru luni. La începutul lunii iulie, firma la care era angajat a rămas fără lucrări pe şantiere. Cei şapte români care munceau la firmă au fost trimişi acasă, în şomaj tehnic, fără a mai fi chemaţi ulterior la serviciu.

Unii dintre români muncesc în firmă şi de şapte ani. Mulţi au lucrat iniţial cu contracte pe perioadă determinată şi abia mai târziu au fost angajaţi cu contract pe perioadă nedeterminată. În momentul în care au fost înştiinţaţi că nu mai au de muncă, patronii le-au oferit posibilitatea să aleagă dacă vor să primească şomaj tehnic sau dacă doresc să fie concediaţi şi să primească şomaj normal.

Soţia întreţine întreaga familie

„Unii colegi au ales să plece în şomaj fără posibilitatea de a fi reangajaţi. Aceştia au fost mai câştigaţi decât ceilalţi. Ei îşi primesc sistematic banii pentru şomaj, pe când noi, cei care am ales şomajul tehnic, nu am văzut niciun ban din luna iulie", explică Ştefan.

De când Ştefan nu mai munceşte, soţia sa şi-a suplimentat numărul de ore lucrate ca îngrijitoare pentru bătrâni. Acum se trezeşte la 5.00 şi se întoarce acasă noaptea. Cu salariul Afroditei, Ştefan şi fiul lor, Cătălin, au reuşit să fie la zi cu plata chiriei şi a întreţinerii.

Alţi români nu au fost la fel de „norocoşi" ca el. Familiile care se întreţineau dintr-un singur salariu se confruntă cu mai multe probleme, de la chiria neplătită şi până la lipsa banilor de mâncare.

Cine plăteşte, firma sau institutul de asigurare?

După cinci luni de stat acasă, românul este disperat şi vrea să ceară ajutorul autorităţilor printr-un gest extrem.

„Am decis ca în zilele următoare să scriu o declaraţie prin care anunţ că de a doua zi o să încep să fur mâncare din magazine. O să las o copie la primar şi una la carabinieri. Ca să înţeleagă şi ei în ce situaţie mă aflu", explică Ştefan. Pentru muncitori, Sărbătorile de iarnă nu vor fi unele liniştite.

„Încă mai sperăm ca firma să ne cheme la muncă. Acum ne-au promis că vom începe lucrul la sfârşitul lunii ianuarie. De Sărbători vom fi fericiţi dacă vom avea ce pune pe masă", spun cu tristeţe românii.

În Italia, când muncitorii intră în şomaj tehnic, firma trebuie să plătească suma care reprezintă 80% din salariile obişnuite, bani pe care îi va recupera de la Institutul Naţional de Asigurare Socială (INPS). Dacă firma nu poate plăti, INPS ar trebui să plătească direct muncitorii.

Şomajul tehnic a atins în regiunea italiană Piemonte cote alarmante, iar procedura birocratică de acordare a banilor este foarte greoaie în acest an. De aceea, românii de la această firmă nu sunt singurii aflaţi în această situaţie. Cu aceeaşi problemă se confruntă alte câteva mii de muncitori din industrie.

Dacă în România muncitorii care sunt în şomaj tehnic primesc banii lunar, în Italia, sumele care li se cuvin muncitorilor sunt plătite printr-un cec şi la şase luni după ce aceştia au rămas fără lucru.

Firmă serioasă

Muncitorii spun că firma lor a fost serioasă şi că au fost mulţumiţi de condiţiile de muncă şi de salarii. „Suntem specializaţi în montarea scheletului metalic pentru beton armat", povesteşte Ştefan Stoican.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite