Apărătorii Harkovului se tem că oraşul ar putea fi din nou ţinta Rusiei: „Inamicul plănuieşte ceva. Aici n-am văzut nicio armă occidentală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucrainenii coboară o bomba rusească neexplodată de pe un bloc din Harkov FOTO EPA-EFE
Ucrainenii coboară o bomba rusească neexplodată de pe un bloc din Harkov FOTO EPA-EFE

Bombardamentele armatei ruse asupra Harkovului au fost sistate în luna martie, însă luptătorii din Harkov afirmă că simt că se pregăteşte o altă bătălie, relatează The Guardian.

În pădurile de pini de la marginea Harkovului, Konstantin veghea asupra forţelor sale în timp ce le controla armele, multe dintre ele fabricate în perioada anilor 1970. De la debutul invaziei, Occidentul a cheltuit miliarde pentru a sprijini Ucraina să respingă atacurile ruse, cel mai recent ajutor a constat în transportarea sistemelor de rachete Himars la Kiev

Însă, în tranşeele din vecinătatea Harkovului astfel de echipamente militare nu au ajuns. 

„Aici, pur şi simplu nu am văzut nicio armă occidentală. Ne putem baza doar pe stocul nostru de arme din epoca sovietică”, a declarat Konstantin, conducătorul batalionului 228 al brigăzii 127 a forţelor teritoriale de apărare, potrivit The Guardian

De patru luni, Konstantin şi gruparea sa de apărare teritorială, o unitate care face parte din armată, dar în mare parte alcătuită din voluntari fără experienţă, luptă împotriva armatei ruse la câţiva kilometri distanţă de Harkov.

„Pe baza informaţiilor noastre, ruşii plănuiesc ceva în apropiere de Harkov”, a afirmat comandantul. „Vom câştiga în orice caz”, a mai adăugat el. „Cu armele occidentale, mai puţini dintre băieţii noştri ar trebui să moară pentru a obţine victorie”. 

Aflat la 40 de kilometri de graniţa cu Rusia, Harkovul este important din punct de vedere strategic. Este o „poartă” de intrare în estul Ucrainei. În prima săptămână de la debutul invaziei, Rusia a încercat să preia controlul, trimiţând coloane de tancuri şi unităţi militare spre oraş. 

Până la sfârşitul lui februarie, Harkovul a fost încercuit din trei părţi cu tancuri, avioane şi artilerie care trăgeau asupra oraşului. În prima fază, se credea că trupele ruse se vor îndrepta spre centrul oraşului, însă forţele ucrainene s-au mobilizat şi, în primele săptămâni ale lunii martie, au sistat înaintarea Rusiei. 

Au urmat, apoi, contraatacurile ucrainene, mai întâi la sfârşitul lui martie apoi în luna mai, care au împins trupele ruse departe de marginea oraşului. Totodată, Ucraina a reluat controlul asupra unor sate pe care le cucerise armata rusă. 

Conform autorităţilor regionale, în afară de o scurtă pauză care s-a petrecut în urmă cu circa trei săptămâni, atacurile, care au venit în mare parte din oraşul rusesc Belgorod, nu s-au oprit niciodată, nimicind peste 2.000 de clădiri şi omorând peste 900 de civili. 

În ultimele două săptămâni, oraşul a suferit unele dintre cele mai puternice atacuri de la debutul războiului şi există temeri în rândul oficialilor ucraineni că se pregăteşte o nouă ofensivă a Rusiei. 

„Credem că Rusia ar putea lansa un nou atac în viitorul apropiat”, a declarat Andrii Mogyla, un militar ucrainean care nu a vrut să spună unitatea din care face parte. „Ruşii încep de obicei cu atacuri cu rachete, apoi intră artileria grea şi apoi se deplasează cu tancuri şi infanterie. Vedem că prima parte se întâmplă deja”, a mai spus Mogyla. 

Conform afirmaţiilor lui Mogyla, la fel de alarmante au fost ultimele informaţii primite de la „partenerii occidentali”, inclusiv imagini din satelit care arătau că Rusia adună noi trupe şi echipament militar pe linia frontului lângă Harkov. 

Circa 100 de unităţi ale armatei, inclusiv 50 de tancuri şi opt batalioane au fost mutate acolo în urmă cu trei săptămâni, potrivit afirmaţiilor lui Andrii Mogyla. 

 „Nu putem fi siguri când, dar în viitorul apropiat, vor ataca”, a mai afirmat el, solicitând Occidentului să-şi intensifice livrarea de arme grele de artilerie şi drone pentru recunoaştere. 

„În această parte a Ucrainei, suntem chiar mai depăşiţi decât în Donbas. Ucraina are o piesă de artilerie la 15 piese de artilerie rusă”, a declarat el. 

În ultimele săptămâni, atacurile, care au lovit în mare parte zone rezidenţiale, au omorât peste 20 de civili în regiune, inclusiv o fetiţă de opt ani.  

„Inamicul plănuieşte ceva, adună trupe”, a declarat Konstantin. „În fiecare zi, ne testează liniile. Au trimis unităţi de recunoaştere pentru a vedea unde sunt slăbiciunile noastre, dar am avut mare succes în a le respinge.” 

De asemenea, atât Konstantin, cât şi Mogyla au afirmat că dovezile indică un nou bombardament al ruşilor în zonă, ei au evidenţiat că Rusia nu are capacitatea de a captura oraşul Harkov. 

În ciuda progreselor realizate în estul Ucrainei, printre care şi preluarea controlului asupra oraşului Severodoneţk, informaţiile occidentale prevestesc că armata rusă va trebui să se regrupeze înainte de a se angaja într-un nou atac major în Ucraina. 

Conform spuselor lui Mogyla, fără arme occidentale, bătălia din aproprierea Harkovului ar putea dura luni, dacă nu ani. „Ambele părţi au început să se apere bine şi nu se înregistrează prea multe progrese de ambele părţi”, a mai continuat el. 

Totodată, oficialii ucraineni informează că brigăzi precum cea condusă de Konstantin ar putea să rămână în curând fără muniţia din epoca sovietică, ca urmare a ceea ce mulţi consideră a fi o campanie clandestină care durează de opt ani a Rusiei pentru a ataca depozitele de muniţii cu arme destinate Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite