Europa

articolul anterior articolul urmator

Apropierea strategică de Rusia, programul politic al extremei-drepte franceze. Implicaţiile de securitate

40
17 Apr 2022 09:27:34
Cristian Unteanu

Proiectul „Eurasia de la Lisabona la Vladivostok“ nu mai este, destul de demult, doar o viziune utopică, a fost preluat în platformele politice ale multora dintre puternicele (din ce în ce mai influentele partide ale extremei-drepte europene), a fost transcris în programe de campanie, este acum susţinut cu patos de doamna Marine Le Pen în această ultimă fază a competiţiei împotriva lui Emmanuel Macron.

Chiar dacă puţină lume - sau chiar neaşteptat de puţină -  din zona centrul şi estul european mai este interesată de politicile franceze şi cu atât mai puţin de radiografierea complicaţiilor baroce rezultate din interacţiunea diverselor partide care se auto-devorează, totuşi,măcar datorită faptului că a rămas singura putere nucleară europeană din NATO şi ocupă un loc în Consiliul de Securitate, există unele declaraţii care vin dinspre Paris, şocante şi deranjante tocmai deoarece arată că există realmente un scenariu foarte bine pus la punct care să răstoarne cu roţile în sus ce-a mai rămas din căruţa europeană.

Şi spunea doamna Le Pen la Reims, pe 2 februarie 2022: "În momentul marilor ameninţări şi marilor schimbări strategice, Franţa nu ar fi ea însăşi dacă nu ar opta pentru o politică de deplină independenţă. Trebuie să ne apărăm totalmente interesele noastre, să ieşim din logica belicoasă a blocurilor militare şi să revenim la strategia de echilibru care a făcut măreţia ţării noastre. Din această cauză vom ieşi din comandamentul militar integrat al NATO, pentru nu mai fi antrenaţi în conflicte care nu sunt ale noastre".

După ce aliaţii din NATO şi-au revenit cu greu şi nu în totalitate după ce l-au auzit pe Emmanuel Macron anunţând că onorabila organizaţie se află "în moarte cerebrală", liderii occidentali sunt puşi acum în faţa declaraţiilor de politică externă ale doamnei Marine Le Pen, contracandidata aflată la cea de-a treia încercare şi ca niciodată aproape, aşa cum spun sondajele, de câştigarea fotoliului prezidenţial. Extrem de interesant este faptul că şi ea mărturiseşte aceeaşi neîncredere fundamentală în agenda de azi a NATO şi pledează în consecinţă, propunând la modul cel mai serios cu putinţă "o apropiere strategică" de Rusia "din momentul în care războiul ruso-ucrainean se va fi încheiat şi totul va fi rezolvat printr-un tratat de pace", anunţând totodată "diferenţe strategice ireconciliabile" cu Germania", urmarea fiind că îşi doreşte să "oprească întreaga listă a cooperărilor cu Berlinul".

NATO nu mai este acea alianţă care protejează Europa de Armata Roşie, ci o organizaţie belicoasă ale cărei extinderi succesive au în vedere mai puţin apărarea ţărilor europene, cât înconjurarea primejdioasă a Rusiei.

Marine Le Pen

În plus, readucând în atenţie gestul uriaş de frondă al generalului de Gaulle din 1966, susţine că Franţa va părăsi din nou comandamentul strategic al NATO, confirmând astfel doctrina sa strategică fundamentală care se bazează pe aspiraţia către clădirea cât mai rapidă a unei noi ordini internaţionale în care Franţa ar fi un aliat privilegiat al Rusiei, revenind adică la ideea sa şocantă din 2017 când anunţa aspiraţia la "o lume nouă", simbolizată atunci de Donald Trump şi Vladimir Putin.

Ce spune despre Putin în capitolul "Apărare" din programul partidului Rassemblement National al doamnei candidat la preşedenţia Franţei: nu este un impuls de moment, ci expresia unei foarte bine stabilite linii politice fundamentate de strategi politici: "Fără frică faţă de sancţiunile americane, va fi căutată o alianţă cu Rusia pe anumite subiecte de fond: solidaritatea europeană nu poate exista fără ea (Rusia, n.n.), lupta împotriva terorismului pe care a asigurat-o cu mai multă constanţă decât oricare altă ţară, convergenţa în marile dosare regionale importante pentru Franţa".

În această logică, încă din decembrie 2014, doamna Le Pen transmitea electoratului său francez admiraţia sa faţă de Vladimir Vladimirovici Putin: "Da, îi admir sângele-rece. Că împotriva lui Uniunea Europeană duce un război Rece la imboldul SUA care îşi apără interesele lor proprii. Ceea ce este destul de penibil. Admir şi faptul că a reuşit să redea mândria şi bucuria de a trăi unei mari naţiuni care, totuşi, a fost umilită şi persecutată timp de 17 ani. Asta e. Cred că sunt lucruri pe  care trebuie să le privim la modul pozitiv sau, cel puţin, în spirit imparţial".

Reacţia analiştilor a fost, în principal, limitată la piaţa franceză şi la efectele unor asemenea declaraţii în ce priveşte perspectivele celor doi candidaţi, fără ca marii actori de putere, măcar pe plan european, să fi avut reacţii semnificative. Evident, cred eu, din dorinţa logică de a maximiza şansele lui Macron şi de a continua să ţină sub un con de umbră ridicarea cu totul neaşteptată a extrem drepte, cât se poate şi dacă se mai poate. Dar, pe fond, realitatea este că afirmaţiile doamnei Le Pen trebuie legate de linia care se consolidează acum, venind de la Moscova, adresată către toate partidele sale prietene din UE, multe şi acoperind un spaţiu ideologic foarte divers: se spune că a venit timpul ca europenilor să li se arate nu numai varianta proiectelor mainstream, UE şi NATO, ci şi viziunea "Europei de la Lisabona la Vladivostok", cu centrul de comandă la Kremlin şi cu Putin la butoane.

Repet, nu mai este vorba doar despre o confruntare ideologică sau discuţii în diversele saloane politice de la Bruxelles sau din alte câteva, puţine capitale din spaţiul occidental unde funcţionează think-tankuri cu ambiţii globale sau cu cele din Rusia, din ce în ce mai subordonate cercurilor naţionaliste cu ambiţii neo-imperiale. 

Asta a fost odinioară, imediat după prăbuşirea Cortinei de Fier şi colapsul URSS. Acum, nu mai există îndoială posibilă, cele două sisteme intră în coliziune directă, mai întâi , în mic, pe câmpurile de luptă din Ucraina, cu extensia previzibilă în momentul apropiat când Suedia şi în primul rând Finlanda îşi vor anunţa intenţiile de a adera la NATO. Moment în care - şi ruşii ştiu foarte bine acest lucru - se va reconfigura întreaga graniţă de est de securitate a UE şi NATO. Asta este miza, căci în acest caz problema Ucrainei poate deja să fie asimilată drept cea a unei ţări cu război eventual "îngheţabil" şi relativ mai puţin preocupant decât consecinţele apariţiei unui masiv teatru de conflict militar în zona Baltică, cu toate scenariile evolutive imaginabile. Ruşii simt presiunea şi o pot cuantifica foarte precis deoarece, din momentul primirii cererii din partea celor două ţări nordice, NATO va răspunde cu maximă celeritate, reducând considerabil "fereastra de vulnerabilitate" în care ar putea fi posibilă o "acţiune militară specială" punitivă rusească împotriva Finlandei şi Suediei, înainte să fie acoperite de scutul NATO.

Iată de ce ar trebui să privim cu mare atenţie, aş spune chiar cu mare îngrijorare, discursul care se aude din Franţa şi care, după cum ştiţi, strânge aprobări din partea unui număr considerabil de votanţi. Este oare un semnal doar pentru Franţa sau, cum mizează ruşii, se poate extinde înspre restul continentului?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

40 Comentarii

robert trevor
17.04.2022, 09:36:38

politica idioata de decenii a liberalilor proimigratie globalista si climatista ne va duce iar sub plapumioara rusa. macar scapam de eoliene si masini electrice tot raul spre bine.

-20 (26 voturi)
Radu Udrea
17.04.2022, 09:41:49

Asa e normal. Nu poti sa intorci spatele Rusiei, Chinei, ca si cum ar fi Romania sau ca si cum esti intr-o barca si tu tai jumate din ea, ca nu iti mai place cum e vopsita si te descurci navigand doar cu ce ramane. Deja sunt miscari care se rup in figuri de la fortarile practicate. Aia cu titanul din aviatie si alte metale strategice le stiu doar cei in tema si presupun ca stiu bine cum sta treaba, daca iti dai singur la gioale intorcand spatele Rusiei: ajungi sa fabrici avioane din carton, ca metale nexa. Este elementar ca nu poti rade un sfert din uscatul mondial util si sa spui, ca te descurci fara, dupa ce ai globalizat economia. Asta mergea in anii '80, acum ti-o tragi singur la buci. Sigur ca francezii vor face si prostii prin manevra, dar macar vor incerca ceva, spre deosebire de cei care raman pe margine si nu fac nimic, in afara de a o lua in mana.

-26 (30 voturi)
constantin constantin
17.04.2022, 09:56:54

Ne îndreptăm spre o direcție necunoscută și nu cred că este cineva care o poate intui. Direcția se reglează din mers, în funcție de evenimentele care se vor petrece, de rezultate... Am impresia că razboiul ăsta folosește multora, aduce profituri uriașe. Nu mai vorbește nimeni de scumpiri, toată lumea plătește. Suntem mulțumiți că cel puțin nu cad bombe... S-a dublat prețul la benzină! Asta e... Plătim cavalerește! Am văzut ulei la 15 lei/litrul. Cumpără lumea. Dar nu înțeleg o treabă cu privire la creșterea de prețuri. De ce nu se scumpesc țigările și alcoolul? Uleiul se face din floarea soarelui iar votca din grâu și secară. S/a scumpit doar floarea soarelui? Că procesul de fabricare a produsului finit e cam același... Și unii și alții prelucrează cereale. De ce doar unii au scumpit? Nu înțeleg...Prețul la ulei s-a dublat iar la votcă a rămas neschimbat. Repet: ambele produse sunt din cereale.

+2 (6 voturi)
Lucifer
17.04.2022, 10:03:42

În chestiunea Rusia, "căruța europeană" a intrat cu oiștea în gard. Și asta o va costa.

-5 (15 voturi)
DOLOFANESCU CEFALESCU
17.04.2022, 10:31:33

Ar trebui stârpiți ăștia cu apucături pro-ruse din momentul în care au scos capul de sub piatra sub care există....

+16 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (40)

Modifică Setările