Europa

articolul anterior articolul urmator

Aproximativ 800 de activişti de extremă dreapta au efectuat salutul roman în stradă, la Milano VIDEO

5
5 May 2021 14:48:34
Autor: News.ro
Salutul roman a fost preluat şi popularizat de fascişti în prima parte a secolului XX Captură YouTube
Salutul roman a fost preluat şi popularizat de fascişti în prima parte a secolului XX Captură YouTube

Sute de activişti din cadrul extremei drepte italiene au efectuat salutul roman, pe o stradă din Milano, potrivit unor înregistrări video postate la începutul săptămânii pe un canal neonazist francez pe Telegram, dar şi pe Twitter, relatează BFMTV.

Aliniaţi într-o poziţie aproape militară, îmbrăcaţi în negru, 800 de activişti neofascişti s-au reunit la Milano joia trecută, la 29 aprilie, pentru a-i aduce un omagiu lui Sergio Ramelli, un student din cadrul extremei drepte ucis la această dată în 1975 într-o încăierare cu activişti din cadrul Avanguardia Operaia, o grupare italiană de extremă stânga.

În centru, un bărbat a strigat în mai multe rânduri „camarad Sergio Ramelli”, iar restul adunării i-a răspuns „prezent” şi a efectuat salutul roman.

Această comemorare anuală este departe de a fi o noutate în cadrul mişcării extremei drepte italiene, care onorează anual memoria lui Ramelli.

Giuliano Pisapia, un fost primar de centru-stânga al Milano a participat la această reuniune în 2014.

 

În afară de omagiu, salutul fascist în stradă ilustrează o eliberare tot mai puternică a exprimării extremei drepte în Italia.

„Salutul roman, pentru mine, este obligatoriu la manifestaţie”, declară un bărbat care participă la manifestaţe, intervievat de televiziunea italiană.

Alt bărbat nu-şi asunde interesul faţă de această epocă tulbure a istoriei italiene. „Eu sunt un fascist asumat al secolului al XXI-lea”, subliniază el.

Altă manifestaţie de acest fel este comemorarea morţii dictatorului Benito Mussolini, la 28 aprilie, când numeroşi activişti s-au adunat pe malul Lacului Como, unde a fost executat în 1945.

În general, imaginea lui Il Duce îi dezbină pe italieni şi încă dezlănţuie pasiuni. În 2010, o aplicaţie pe mobil, pe care utilizatorul putea asculta, citi şi vedea discursuri ale dictatorului fascist s-a bucurat de un mare succes - 1.000 de descărcări zilnice -, după care a fost retrasă din cauza unor probleme legate de drepturi de autor.

Din punct de vedere politic, această eliberare a exprimării se traduce în apariţia unor grupuscule care devin tot mai populare, precum  CasaPound Italia, un partid de aspiraţie neofascistă înfiinţat de către Gianluca Iannone, al cărui steag preia culorile şi imaginea celui de-al Treilea Reich german şi reprezintă o ţestoasă, un omagiu adus formaţiunii militare a Imperiului roman.

„Ei pot provoca revolte violente şi antisistem. Este o versiune de extremă dreapta a «vestelor galbene», într-un context de dificultate socială”, declară BFMTV un jurmalist ţi scriitor italian, Alberto Toscano.

Partidul apără, între altele, ideea rezervării împrumuturilor bancare imobiliare italienilor şi o reducere a timpului muncii femeilor, pentru ca acestea să se poată opcupa de copii.

Această apropiere a fost favorizată de legături între unele dintre aceste grupuscule cu Matteo Salvini, un fost ministru de Interne, în prezent senator, care organizează dineuri cu reprezentanţii acestora.

„Asta se traduce în politică, de exemplu, printr-o ascensiune a unor partide ca cel de extremă dreaptă Fratelli d’Italia (o trimitere la imnul naţional), care este foarte radical. Aproape că Salvini, care s-a prăbuşit în sondaje, este regretat. Acum există alţii mai răi”, subliniază jurnalistul Peolo Levi.

La ultimele alegeri europene, în 2019, partidul condus de Giorgia Meloni a obţinut cinci mandate în Parlamentul European (PE).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Lucifer
5.05.2021, 15:10:05

Progresismul stângist al SUA, Franţei şi Germania produce prin ricoşeu mişcări naţionaliste, fasciste, naziste, legionare. Europa "progresistă" scârţîie din toate încheieturile.

-3 (17 voturi)
defu gabi
5.05.2021, 15:22:41

Atentionarile ca asa se va intampla dateaza de mai bine de 15 ani... Extremismul marxisto-progresist produce, invariabil, reactii fascistoide... Asa a fost in toate regimurile recente... Lipsa studiului istoriei si a intelegerii ei forteaza omenirea sa repete la nesfarsit tragedii pana invata...

-7 (15 voturi)
Dr. No
5.05.2021, 15:16:50

Cum sa n-o iei razna cand vezi cum vasele de africani ancoreaza in fiecare saptamana in porturile italiene iar oamenilor li se spune ca asa e bine.

-7 (21 voturi)
Mircea Nistor
5.05.2021, 15:34:25

Italia a fost dintotdeauna un mare "laborator " de experimente sociale .Milano este,desigur, locul de naștere al "fasciilor de luptă " fondate de foștii combatanți ai primului război mondial,frustrați de incapacitatea clasei politice ante- și postbelice .Dar și locul unde cadavrele lui Musollini, ale amantei sale Petacci și altor lideri fasciști au fost profanate de o manieră rușinoasă,nedemnă de un popor civilizat ,la sfârșitul lui aprilie 1945 .Aceeași mulțime care în 1929 a rupt în bucăți atentatorul adolescent la viața lui " il Duce " .De aceea, gloata merită ascultată, dar nu și urmată întotdeauna : este infidelă,volatilă și răzbunătoare .Aduceți-vă aminte de cuvintele lui Cromwell .La sfârșitul primului război civil,în 1645, după biruința asupra regaliștilor de la Naseby,un fidel i-a arătat mulțimea cre-l ovaționa, cerând marelui lider militar să-i răspundă mai bucuros la aclamații .La care ,marele om,atunci în etate de 46 de ani a remarcat acru : " La fel de mulți s-ar fi adunat să mă vadă și dacă aș fi fost dus la eșafod..."

+4 (4 voturi)
Goicea Niculae
5.05.2021, 18:14:37

Italienii încep să se trezească și după ei restul Europei.

-1 (7 voturi)
Modifică Setările