Armata franceză bate ficţiunea.  Lucrează la „super-soldatul îmbunătăţit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
soldati francezi

Comitetul de etică al armatei franceze a dat undă verde cercetărilor pentru a încerca să creeze „soldatul îmbunătăţit“.  Mai precis, îmbunătăţirea performanţei de luptă prin tehnologie.

Soldatul francez al secolului 21 ar putea deveni un supererou de science fiction. Soldaţii francezi vor putea fi supuşi unor operaţii pentru a auzi frecvenţe foarte mari sau foarte joase, ar putea să li se implanteze cipuri prin inermediul cărora să preia controlul asupra unui sistem de arme. De asemenea, le-ar putea fi administrate substanţe care să le îmbunătăţescă rezistenţa la izolare sau tortură.

Operă ştiinţifico-fantastică? Nu chiar. Comitetul de etică al forţelor armate tocmai a dat undă verde cercetării acestor metode. "Fiinţele umane au căutat de mult să îşi mărească capacităţile fizice sau cognitive de a lupta sau de a duce război. Acum, ne putem imagina creşteri ale capacităţilor soldaţilor ."

 Pentru a evita orice risc ca armata noastră să îşi piardă forţa, cercetările în acest domeniu trebuie să fie deschise. Dar, „problema limitelor este esenţială”, a spus Florence Parly, ministrul francez al Apărării, care a subliniat nevoia de a gândi în avans. 

Într-un discurs ţinut săptămâna trecută, Parly a spus că Franţa nu are planuri imediate de a dezvolta tehnologii "invazive" pentru soldaţi. "Dar trebuie să fim conştienţi", a adăugat ea. "Nu toată lumea are scrupulele noastre şi trebuie să fim pregătiţi pentru orice ne poate aduce viitorul".Parly a mai spus că trebuie explorate "modalităţi de a ne menţine superioritatea operaţională, fără să întoarcem spatele valorilor noastre".

Informaţiile din raportul realizat de Comitetul de etică al forţelor armate franceze au fost făcute publice marţi.

"Oamenii caută de multă vreme modalităţi prin care să-şi crească abilităţile fizice sau cognitive pentru a purta războaie", a avertizat ministrul francez. "Cercetările ar putea duce în final la sisteme de îmbunătăţire introduse în corpurile soldaţilor".

soldatul viitorului

Raportul menţionează cercetări pentru implanturi care ar putea "îmbunătăţii capacitatea cerebrală" sau care i-ar putea ajuta pe soldaţi să distingă mai uşor un aliat de un duşman. Totodată, comandaţii ar putea să localizeze mai uşor soldaţii sau să le citească semnele vitale de la distanţă.

Trasarea unor limite din punct de vedere etic, menţionează raportul, era un proces "esenţial". Modificările genetice ar trebuie interzise, potrivit documentului, la fel orice practici "care ar pune în pericol integrarea soldatului în societatea sau întoarcerea la viaţa de civil".

În prezent, singurele metode „invazive” utilizate în armata franceză sunt câteva produse care facilitează recuperarea după efort sau care reduc stresul. Există, de asemenea, medicamente precum antimalaricele şi vaccinările. Una peste alta, lucruri destul de banale. Dar, până în 2030, „câmpul posibilităţilor” s-ar putea deschide larg. Pentru că războiul modern o cere.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite