Rusia susţine că a preluat controlul asupra uzinei Azovstal. Ce s-ar fi întâmplat cu comandantul regimentului Azov, care nu voia să se predea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus Apărării, generalul-maior Igor Konaşenkov, a anunţat că armata rusă a preluat controlul asupra teritoriului uzinei Azovstal, din Mariupol.

„Teritoriul uzinei metalurgice Azovstal din Mariupol, unde un grup de militanţi ucraineni ai formaţiunii naziste Azov a fost blocat din 21 aprilie a acestui an, a fost complet eliberat”, a declarat Konaşenkov.

Informaţia încă nu a fost confirmată, dar dacă Rusia a obţinut controlul asupra Azovstal-ului, atunci se va încheia un asediu care durează de mai bine de două luni. 

"Din 16 mai, 2.439 de nazişti din (regimentul) Azov şi soldaţi ucraineni prinşi în uzină s-au predat. Astăzi, 20 mai, ultimul grup de 531 de luptători s-a predat", a mai spus Konaşenkov într-un comunicat pe Telegram. 

Zelenski spune că luptătorilor de la Azovstal li s-a dat semnalul să iasă şi să îşi salveze vieţile.

„Astăzi, băieţii au primit un semnal clar de la comandamentul militar că pot să iasă şi să-şi salveze vieţile”, a declarat Zelenski, pentru Reuters. 

Purtătorul de cuvânt rus a oferit asigurări că şeful luptătorilor regimentului Azov s-a predat şi a fost evacuat într-un vehicul blindat pentru a nu fi atacat de locuitorii ostili, relatează Hotnews.

Portul Mariupol, cu importanţă strategică, a fost printre primele atacate, după ce invazia de la Moscova a început, în 24 februarie. La începutul lui martie, a fost înconjurat de forţele ruse, iar locuitorii au avut de suferit din cauza crizei disperate de hrană şi apă, dar şi a bombardamentelor constante care au lovit o maternitate şi un teatru unde se adăposteau civili.

La mijlocul lui aprilie, cei mai mulţi dintre ultimii apărători ucraineni luptau pentru a respinge forţele ruse la oţelăria Azovstal, care a devenit adăpost pentru circa o mie de civili, inclusiv unii grav răniţi, care nu beneficiau de asistenţă medicală.

La sfârşitul lui aprilie, Rusia a susţinut că a obţinut "eliberarea" Mariupolului, dar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat, spunând că soldaţii încă opuneau rezistenţă în oraş.

Evacuarea civilor din Azovstal a început în 1 mai. În 16 mai, Armata ucraineană a anunţat că forţele sale şi-au încheiat "misiunea de luptă" la oţelărie, sute de soldaţi fiind evacuaţi de la combinat.

Sute de soldaţi ucraineni evacuaţi de la combinat au fost duşi într-un centru de detenţie pre-proces, în timp ce aceia grav răniţi primeau tratament medical, potrivit Ministerului Apărării din Rusia.

Ucraina a afirmat că aşteaptă un schimb de prizonieri pentru soldaţii răniţi grav.

Dacă sunt adevărate, afirmaţiile de vineri ale Rusiei ar sugera că întreg oraşul Mariupol a ajuns sub controlul ruşilor, după aproape trei luni de lupte dure.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a susţinut că "ultimul grup de 531 de combatanţi s-a predat" la combinat. Anterior, comandantul ucrainean al Regimentului Azov a dat un ordin soldaţilor să îşi salveze "viaţa şi sănătatea... şi să înceteze să mai apere oraşul".

Videoclipurile postate online par să îi arate pe luptătorii Azov rămaşi în timp ce ies din oţelărie. CNN nu poate verifica în mod independent numărul luptătorilor rămaşi în combinat.

Dacă se confirmă, căderea oţelăriei Azvostal înseamnă că forţele rusei deţin complet controlul la Mariupol, deschizând drumul pentru a stabili un coridor terestru între Rusia şi teritoriul anexat din Crimeea.

Victoria simbolică ar asigura, de asemenea, un port cheie la Marea Azov pentru Rusia şi ar trimite trupele ruse să lupte în regiunea Donbas.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite