Europa

articolul anterior articolul urmator

Armele chimice siriene vor fi distruse în Albania

0
4 Nov 2013 16:54:09
Autor: Viorica Marin
Inspectori ONU, pe urmele armelor chimice , în Siria
Inspectori ONU, pe urmele armelor chimice , în Siria

Uzinele care fabrică produsele toxice din componenţa armelor chimice siriene au fost distruse. Acum trebuie să înceapă eliminarea totală a arsenalului chimic. Cel mai probabil, aceste arme  vor fi transportate în Albania pentru a fi distruse, mai ales că Tirana s-a arătat disponibilă să facă acest lucru.

Rusia ar trebui să participe, de asemenea, la operaţiune, cu o contribuţie de două milioane de dolari. Moscova va ajuta şi la transportarea şi distrugerea în securitate a armelor chimice siriene. „În zilele următoare ar trebui să se stabilească locaţia unde se va desfăşura această operaţiunea. Aceasta va fi cel mai probabil Albania“, a declarat o sursă diplomatică rusă, rusă, citată de cotidianul „Kommersant“. Conform acesteia, SUA mai poartă în prezent negocieri cu alte două sau trei ţări.

Americanii au început să caute state care să accepte să distrugă pe teritoriul lor armele chimice siriene, pentru că nimeni nu s-a oferit voluntar. Rusia, a cărei iniţiativă diplomatică a făcut posibilă plasarea armelor chimice siriene sub control internaţional, a refuzat să accepte aceste încărcături periculoase pe teritoriul său. Atunci, SUA s-au  îndreptat spre Turcia şi Iordania, care au refuzat, de asemenea. Norvegia a fost de acord să studieze cererea Statelor Unite, dar a dat un răspuns negativ săptămâna trecută.

Ceasul ticăie. Până la 15 noiembrie, Consiliul Executiv al OIAC trebuie să aprobe planul pentru a doua etapă : distrugerea a 1,3 tone  de produse toxice siriene. OIAC a anunţat  că inspectorii au sigilat toate depozitele cu arme chimice şi produse destinate fabricării acestora. Experţii OIAC sunt convinşi că este imposibilă distrugerea tuturor stocurilor de pe teritoriul sirian, din cauza războiului.

Autorităţile siriene  nu s-au opus trimiterii armelor chimice în străinătate, cu condiţia ca acestea să nu fie transferate în Statele Unite ale Americii . Albania ar putea fi aproape singura opţiune rămasă, mai ales că are o experienţă în cooperarea internaţională în acest domeniu: în urmă cu şase  ani, autorităţile albaneze au finalizat primul proces de dezarmarea chimică din istorie, cu sprijinul Germaniei, Elveţiei şi SUA. În 2007, Tirana a distrus aproape 16 de tone iperită şi alte produse toxice acumulate în timpul dictaturii lui Enver Hodja.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările