Europa

articolul anterior articolul urmator

Armenia susţine că Turcia i-a doborât unul din avioanele de luptă în spaţiul său aerian

10
29 Sep 2020 19:28:07
Autor: Cristina Ene
Foto arhivă
Foto arhivă

Armenia susţine că unul din avioanele sale de luptă a fost doborât de un avion de tip F-16 deasupra teritoriului armean în contextul conflictului dintre Armenia şi Azerbaijan în Nagorno-Karabah, a anunţat marţi pe Facebook o purtătoare de cuvânt a Ministerului armean al Apărării, relatează Reuters.

Avionul, un SU-25 de fabricaţie rusă, se afla într-o misiune militară, a precizat Şuşana Stepanian. Pilotul nu a supravieţuit.
 
Potrivit BBC, care citează postarea pe Facebook a purtătoarei de cuvânt a Ministerului armean al Apărării, avionul turc ar fi înaintat 60 de kilometri în spaţiul aerian armean.
 
Turcia, care susţine Azerbaijanul în conflict, a negat imediat incidentul ca „absolut neadevărat”.

„Armenia ar trebui să se retragă din teritoriile aflate sub ocupaţia sa în loc să recurgă la trucuri propagandistice ieftine”, a declarat directorul de comunicare al preşedintelui turc Fahrettin Altun, citat de AlJazeera. Atât Turcia, cât şi Azerbaijan neagă doborârea avionului.

Un consilier al preşedintelui azer a declarat pentru Reuters: „Acel Su-25 nici măcar nu a fost detectat de radarele noastre. Armenia să prezinte dovezi”.

 Azerbaijanul a subliniat în mai multe rânduri că nu dispune de avioane de luptă F-16.
 
Aproape 100 de oameni, inclusiv civili, au murit în conflictul început acum trei zile în regiunea separatistă Nagarno-Karabah, recunoscută internaţional ca aparţinând Azerbaijanului, dar care se află sub control armean în urma războiului început în 1988, un armistiţiu temporar fiind încheiat în 1994 cu mijlocirea Rusiei.
 
Cele două părţi se acuză reciproc pentru izbucnirea ostilităţilor. Turcia şi-a declarat susţinerea faţă de Azerbaijan, în timp de Rusia a îndemnat la încetarea focului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Gabriel din Bugeac
29.09.2020, 19:43:48

L-au doborât sau nu?? Au intrat avioanele turcești pe teritoriul Armeniei?? Daca știrea se confirma a fi reală, atunci trebuie luate măsuri dure.. Ori Rusia intră cu toată armata in Armenia să-și apere vecinii și aliații, ori Putin pleacă în șuturi.

+1 (5 voturi)
Tomescu Tom
29.09.2020, 20:06:26

Gabriel din Bugeac Recomanzi luarea acelorași măsuri și dacă avioanele turcești intră pe teritoriul Greciei ? Sau al Ciprului ? :)

+1 (1 vot)
Nici nu stiu
29.09.2020, 20:46:34

Gabriel din Bugeac putinovici "Daca știrea se confirma a fi reală" Tu ai plecat să paști iapa pe teritoriul Armeniei, zicând că au iarba mai bună decât la voi în Siberia. Nimeni nu ți-a reproșat nimic. De ce ești atât de rău când intră alții pe teritoriul Armeniei? :))))))))))))))))))

-3 (5 voturi)
Tomescu Tom
29.09.2020, 19:58:41

Turcia deja a devenit oficial ... stat agresor ! Momentan și-a găsit o victimă cu mult sub nivelul său .... Posibil să fie doar un exercițiu de luptă pregătitor ..pentru celelalte scene de conflict aflate în pregătire ...

+2 (4 voturi)
Pontus Euxinus
29.09.2020, 20:02:41

a fost intotdeauna stat agresor. lupul niciodata nu-si schimba naravul insa nimeni din e.u nu are sange sa ia o decizie care se impune, inafara de vorbe , asa zise sanctiuni si amenintari, adica frectie la picior de lemn pt otomani. Si turcul stie asta ca nimeni din e.u nu indrazneste sa ii atace MILITAR

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările