Armenii, la vot pentru a pune capăt unei grave crize politice după înfrângerea în faţa azerilor în războiul din Nagorno-Karabah

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit ultimului sondaj privind intenţia de vot, partidul actualului prim-ministru în exerciţiu, Nikol Paşinian, s-ar clasa pe locul doi, cu o susţinere estimată la 23,8%.
Potrivit ultimului sondaj privind intenţia de vot, partidul actualului prim-ministru în exerciţiu, Nikol Paşinian, s-ar clasa pe locul doi, cu o susţinere estimată la 23,8%.

Aproximativ 2,5 milioane de armeni sunt aşteptaţi duminică la secţiile de votare pentru a-şi exercita dreptul la vot în cadrul alegerilor parlamentare anticipate care încearcă să pună capăt gravei crize politice izbucnite în această ţară după înfrângerea în recentul război din Nagorno-Karabah.

Este vorba despre al doilea scrutin legislativ anticipat în mai puţin de trei ani în Armenia, care a fost convocat de premierul Nikol Pashinyan după mai multe luni de proteste ale opoziţiei care au cerut demisia sa.

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 08:00 (04:00 GMT) şi se vor închide la ora 16:00 GMT, când va începe numărarea voturilor.

Comisia Electorală Centrală din Armenia ar trebui să publice primele rezultate până la ora 20:00 GMT.

Pentru a avea acces la distribuţia proporţională a celor 101 locuri din parlamentul unicameral al Armeniei, partidele trebuie să obţină cel puţin 5% din voturi, iar blocurile, 7%.

Potrivit ultimului sondaj privind intenţia de vot, blocul armean al fostului preşedinte Robert Kociarian va câştiga cu 24,1% din voturi. Pe locul al doilea se află partidul actualului prim-ministru în exerciţiu, Nikol Paşinian, cu o susţinere estimată la 23,8%.

Fost jurnalist, Nikol Pashinian, 46 de ani, devenit şef al guvernului în 2018 în urma unei revoluţii paşnice împotriva vechilor elite corupte, este acuzat de incompetenţă de rivalul său, fostul preşedinte Robert Kocharian, 66 de ani, care pozează în lider experimentat, scrie AFP.

Popularitatea record a premierului în exerciţiu s-a prăbuşit după ce Armenia a pierdut un război cu Azerbaidjanul vecin în toamna anului 2020 pentru controlul Nagorno-Karabah, o regiune separatistă azeră cu o populaţie majoritar armeană. Percepută ca o umilinţă naţională, această înfrângere a declanşat o criză politică în Armenia, obligându-l pe Nikol Paşinian să convoace alegeri parlamentare anticipate în speranţa de a reduce tensiunea şi de a-şi consolida legitimitatea.

Printre partidele cu şanse de a intra în Adunarea Naţională, potrivit sondajelor, se numără şi blocul "Am onoare", condus de un alt fost preşedinte armean, Serj Sargîsian.

În total, 25 de partide şi blocuri participă la alegerile de duminică.

Potrivit AFP, în cazul în care duminică nu se va forma o majoritate sau o coaliţie majoritară, va trebui să aibă loc un al doilea tur de scrutin pe 18 iulie între cele două partide cu cele mai mari scoruri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite