Europa

articolul anterior articolul urmator

Armin Laschet preia conducerea partidului conservator german CDU

23
16 Jan 2021 21:28:57
Deutsche Welle
Armin Laschet, noul lider al CDU
Armin Laschet, noul lider al CDU

Cursa pentru şefia partidului Angelei Merkel, CDU, a devenit un maraton. În final, s-a impus Armin Laschet, premierul celui mai populat land federal, Renania de Nord-Vestfalia. Va candida şi pentru funcţia de cancelar?


La congresul Uniunii Creştin-Democrate, desfăşurat în format digital din cauza pandemiei de coronavirus, Armin Laschet s-a impus în al doilea tur de scrutin din dimineaţa de sâmbătă cu 521 de voturi. Politicianul în vârstă de 59 de ani şi-a învins contracandidaţii, pe Friedrich Merz şi Norbert Röttgen, după o cursă lungă pentru şefia partidului conservator. Din 2017, Armin Laschet este premierul celui mai populat land federal al Germaniei, Renania de Nord-Vestfalia. 

Înainte de votul de astăzi, Armin Laschet a subliniat că CDU trebuie să fie un "partid de centru" şi că trebuie împiedicată o polarizare şi mai pronunţată a societăţii. 

Din 2012 încoace, Laschet a făcut parte din grupul celor cinci lideri adjuncţi ai partidului său, CDU. Bărbatul de religie catolică, originar din regiunea Renană, a fost un partener de încredere al preşedintelui partidului. Cancelara Angela Merkel a condus partidul până în 2018, iar apoi Annegret Kramp-Karrenbauer. În 2015, când Merkel a primit sute de mii de refugiaţi în Germania, o parte din conservatori au criticat-o dur pentru această decizie, dar Armin Laschet i-a fost loial şi în perioada aceea şi a sprijinit-o.

CDU ca partid popular de centru 

Armin Laschet a declarat că are o abordare politică care păstrează măsura, "care se apropie de oameni şi nu le întoarce spatele". Politicianul conservator subliniază importanţa coeziunii, a păcii sociale şi a unei economii de piaţa care ţine cont de aspectele sociale. 

Din 2019, Laschet formează un tandem cu Ministrul federal al Sănătăţii, Jens Spahn. La doar câteva zile înainte de congresul CDU, cei doi au înaintat un program cu titlul "#Impulse2021", în care au subliniat, printre altele, delimitarea clară de partidele din spectrul populismului şi extremismului de dreapta şi o poziţionare a CDU ca partid popular cu o aripă orientată spre stânga, care reprezintă drepturile angajaţilor, şi o aripă conservatoare, pro-business. Cei doi politicieni au formulat obiectivul ca anii 20 ai secolului nostru să fie "un deceniu al modernizării pentru Germania: cu o nouă dinamică economică, securitate, şi şanse echitabile în domeniul educaţiei". 

Laschet şi Spahn vor, printre altele, un minister pentru digitalizare, la nivel federal, şi pledează pentru "toleranţă zero faţă de criminalitate şi extremism". Propunerile lor sună ca un program de guvernare. 

O orientare pro-europeană şi transatlantică 

În ceea ce priveşte politica externă, Laschet şi Spahn au subliniat orientarea pro-europeană şi transatlantică a partidului. Cei doi pledează pentru mai multă cooperare cu SUA în politica economică şi în ceea ce priveşte protecţia climei, cât şi pentru o Uniune Europeană mai activă şi mai mult angajament germano-francez. Schimbarea la cârma SUA îl va bucura pe Laschet, iar contactele sale cu conducerea politică de la Paris sunt de mult foarte bune. Din 2019, politicianul conservator a preluat şi responsabilitatea pentru relaţiile culturale germano-franceze la nivel federal. 

Politicianul născut la Aachen, în Renania de Nord-Vestfalia, are o experienţă vastă în diferite domenii ale vieţii publice. În urmă cu mai mult de trei decenii, Laschet făcea parte din echipa preşedintelui federal. A studiat dreptul şi s-a calificat şi ca jurnalist. Din 1994 până în 1998 a fost membru al Bundestagului, din 1999 până în 2005 europarlamentar, iar din 2010 încoace e în parlamentul regional al Renaniei de Nord-Vestfalia, aflat în capitala landului, Düsseldorf. 

Cu el în calitate de candidat de vârf, CDU a reuşit să câştige alegerile de land din 2017 şi să formeze la Düsseldorf un guvern regional de coaliţie alături de liberalii de la FDP. A fost o victorie remarcabilă în cel mai mare land federal, condus în ultimii 50 de ani preponderent de social-democraţi, care le-a oferit conservatorilor un nou avânt înainte de scrutinul la nivel federal.

În timp ce contracandidaţii săi din cursa pentru conducerea partidului CDU, Norbert Röttgen şi Friedrich Merz, s-au distanţat de Angela Merkel în urma unor certuri aprinse, Armin Laschet a fost mereu de partea cancelarei. 

Înfrângeri şi perseverenţă 

Din CV-ul politic al lui Laschet nu lipsesc, desigur, nici înfrângerile: în 1998 a pierdut mandatul din Bundestag, în 2010 cursa pentru conducerea regională a CDU din landul Renania de Nord-Vestfalia, în care s-a impus Norbert Röttgen. De abia cu doi ani mai târziu a preluat Laschet conducerea. Acum, după 11 ani, s-a impus şi la nivel federal. Se vede că Laschet ştie să aştepte, că e perseverent şi răbdător.

După Annegret Kramp-Karrenbauer, Armin Laschet este al doilea succesor al Angelei Merkel în funcţia de lider al CDU. Cine ocupă această funcţie, are în mod tradiţional acces la candidatura pentru cancelaria federală, în cazul în care conservatorii obţin la alegeri majoritatea necesară. Nu-i clar dacă Laschet va candida şi la acest nivel, pentru a deveni succesorul Angelei Merkel după alegerile parlamentare din septembrie. Unii observatori consideră că şi Ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, ar avea ambiţii de acest fel. În plus, întrebarea cine va fi candidatul conservatorilor pentru funcţia de cancelar va fi dezbătută de abia peste două luni, ţinând cont şi de poziţia liderului Uniunii Creştin-Sociale (CSU), premierul Bavariei Markus Söder, despre care se spune că se consideră, la rândul său, un candidat foarte bun pentru funcţia de cancelar.  

"Un premier regional care conduce cu succes un land cu 18 milioane de locuitori e capabil să fie şi cancelar", a subliniat Laschet cu doar câteva zile în urmă. Cursul său politic ar fi clar: "Să ne rupem de Angela Merkel ar fi exact semnalul greşit." Pe acest principiu se va baza şi în noua funcţie de lider al CDU. 

Christoph Strack - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Marius Dumitru
16.01.2021, 22:19:20

Ce bine că nu trebuie să credem orbește in presa lui Merkel. M-am uitat azi la dezbateri și la discursul lui Laschet. Omul este șters, Merkel 0.2., un fel de Medvedev pentru Merkel ! Nu îi mai spuneți conservator, CDU nu mai este de mult conservator. Laschet a zis azi „suntem un partid liberal, social, creștin” și să menținem centrul. Și evident, fiind german e și un partid verde. Adică partidul este ca și pe vremea lui Merkel : orice, un pic din toate, să fie bine să nu fie rău , amalgam cu unicul scop de a menține puterea. Laschet a câștigat in partid pe mâna lui Merkel, insă asta nu=i garantează pozitia de Cancelar, chiar din contra, șters fiind, e posibil să nu tragă partidul. Mai mult, grupurile autentice rămase in CDU vor migra spre AfD pentru că e clar că identitatea conservatoare a CDU a dispărut, fiind distrusă de utecista redegistă Angela Merkel.

-8 (12 voturi)
Lucifer
16.01.2021, 22:30:10

CDU nu mai este un partid conservator creştin-democrat, a devenit un partid progresist de centru-stânga. Foarte periculoasă alunecarea spre stânga a creştin-democraţiei germane.

-5 (9 voturi)
andrei ispas
17.01.2021, 00:22:13

Ai scris un com care nu inseamna nimic,fara logica,gol si idiot. De fapt,punctajul reflecta ceea ce ti-am scris.

+11 (15 voturi)
Camelia Sorescu
17.01.2021, 03:56:09

andrei ispas stimate domn, înainte de a înjura și jigni ca ultimul vagabond de la periferie nu doriți totuși să aduceți argumente cu privire la poziția dumneavoastră? Calificativele pe care le invocați că le-ar fi primit domnul Lucifer nu țin loc de contraargumente, dimpotrivă, păreți iritat că domnul de mai sus nu gândește ca dumneavoastră, ceea ce mă face să mă întreb de când a ajuns o crimă în România, stat postcomunist, unde prin Revoluție ne-am câștigat dreptul la liberă exprimare, să fie o crimă părerea noastre despre un fapt ? Aștept să îmi răspundeți, fie de pe acest cont, fie de pe UnuldinVancouverCanada, Ce ar spune Isus, Scriptamanent și cele alte câteva zeci sau sute pe care le aveți și de pe care atacați utilizatorii acestui website. Și de pe care desigur mai și votați în mod fraudulos comentariile, ca ulterior să revendicați de pe alte conturi de utilizator un fel de dreptate parșiv asumată, în cuantumul acestor calificative pe care le manipulați ca un infractor de drept comun. Calificativele nu țin loc de de contraargumente. Rămâneți până la proba contrarie o persoană cu atitudine de birjar care crede că instituția decredibilizării se asimilează în mod inerent argumentării.

-11 (19 voturi)
Navrapascu Vasile
17.01.2021, 07:41:33

C.S. De ce insultati birjarii.Birjarii au fost cantati in clasicele romante romanesti al celebrului Moscopol....pe cei care dv.ii numiti "birjari" eu ii stiu ca pe niste needucati si prosti .Prostia lor fiind ingreunata si de niste studii superioare intamplatoare...

-11 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările