Assange a depus o cerere pentru a contesta decizia din dosarul de extrădare de la Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE / Julian Assange
Foto: EPA-EFE / Julian Assange

Logodnica jurnalistului a spus că instanţa trebuie „să decidă dacă cel puţin un motiv de recurs poate fi încadrat în cazul de motiv de interes public”.

Avocaţii fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, au cerut permisiunea de a face apel la o hotărâre care a deschis uşa extrădării sale din Marea Britanie în Statele Unite, sub acuzaţia de spionaj, conform Associated Press.

Avocaţii au cerut joi permisiunea de a face apel la hotărârea Înaltei Curţi, susţinând că angajamentul guvernului american ca Assange să nu fie supus condiţiilor extreme în închisoare este lipsit de sens, deoarece este condiţionat şi poate fi modificat oricând fiind la discreţia autorităţilor americane.
Avocaţii nu ştiu când se va pronunţa Înalta Curte asupra cererii, dar nu se aşteaptă la o decizie până în a treia săptămână din ianuarie, a declarat Stella Moris, logodnica lui Assange, într-un comunicat.

Procesul lui Assange
Pe 10 decembrie, Curtea de Apel pentru Anglia şi Ţara Galilor a admis apelul Departamentului de Justiţie împotriva extrădării lui Assange în Statele Unite. În plus, instanţa a decis să trimită cazul înapoi Curţii de Magistraţi din Westminster, astfel încât judecătorul să-l trimită ministrului britanic de interne Prity Patel, care ar trebui să decidă personal extrădarea lui Assange în Statele Unite.
Morris, imediat după pronunţarea verdictului, a promis că va contesta decizia instanţei, numind-o „periculoasă şi nefondată”, precum şi „o eroare judiciară gravă”. În cazul în care Înalta Curte din Londra nu le va permite avocaţilor lui Assange să facă recurs la Curtea Supremă, cazul va fi returnat instanţei de fond - Curtea de Magistraţi din Westminster.
În ianuarie, instanţa a decis că ar fi ilegală extrădarea fondatorului WikiLeaks către autorităţile americane, deoarece Assange, care suferă de autism şi depresie, este gata să se sinucidă şi îşi va îndeplini planul dacă va ajunge într-o închisoare americană. Pe această bază, instanţa a refuzat extrădarea lui Assange în Statele Unite, unde i-au fost aduse 18 acuzaţii penale, dar, în acelaşi timp, nu l-a eliberat pe cauţiune, în aşteptarea apelului parchetului american.
Assange este deţinut în închisoarea Belmarsh din Londra din aprilie 2019, după ce ambasada Ecuadorului din capitala Marii Britanii a refuzat să prelungească procedura de oferire de azil, care i-a fost acordată timp de şapte ani. În Statele Unite, fondatorul WikiLeaks este acuzat de infracţiuni legate de cel mai mare caz de dezvăluire de informaţii clasificate din istoria Americii.
Pe totalul capetelor de acuzare aduse, fondatorul WikiLeaks riscă până la 175 de ani de închisoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite