Europa

articolul anterior articolul urmator

Atac armat într-un liceu din Barcelona, soldat cu un mort şi patru răniţi

0
20 Apr 2015 12:57:18
Autor: Viorica Marin
Poliţia şi ambulanţa au sosit de urgenţa la liceu
Poliţia şi ambulanţa au sosit de urgenţa la liceu

Un profesor a fost ucis şi alte patru persoane au fost rănite uşor într-un atac comis, luni,  la un liceu din Barcelona, în nordul Spaniei, de un tânar înarmat cu o arbaletă, a anunţat poliţia, după arestarea unui suspect.

 
Poliţia catalană l-a reţinut deja pe presupusul făptaş, un minor. Printre răniţi se află o profesoară şi trei elevi. Potrivit martorilor oculari, citaţi de presa spaniolă, tânărul a ajuns la şcoală la 09:00, cu o oră mai târziu decât era prevăzut, şi s-a îndreptat direct spre clasa sa. Odată ajuns acolo, a atacat-o cu arbaleta pe profesoară şi pe fiica acesteia, care este şi ea elevă a liceului.
 
Auzind ţipete, un profesor care preda într-o sală de clasă alăturată a ieşit în încercarea de a opri atacul, moment în care agresorul a tras în el cu arbaleta, nimerindu-l în piept şi ucigându-l. Apoi, agresorul a intrat într-o altă clasă şi a atacat un elev cu un cuţit pe care îl avea asupra lui.
 
De teamă că tânărul ar putea să-şi continue seria de atacuri, profesorii şi-au ţinut elevii în clase. Deocamdată nu se cunosc motivele care l-au determinat pe tânăr să comită atacul.
 
Poliţia nu a confirmat informaţiile potrivit cărora atacatorul ar fi elev al liceului.
 
Potrivit AP, o purtătoare de cuvânt a poliţiei regionale a declarat sub acoperirea anonimatului că suspectul este minor şi are mai puţin de 14 ani. El se află în prezent în custodia poliţiei. Tânărul nu a fost identificat şi nu s-a precizat dacă este elev la şcoala respectivă.
 
Ofiţerul a declarat că patru elevi au fost uşor răniţi în atac, dar nu a precizat ce anume le-a provocat rănile. 
 
Atacul a avut loc la o şcoală publică din cartierul muncitoresc Sant Andreu. La o astfel de şcoală învaţă copii cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani. 
 
Potrivit cotidianului La Vanguardia, citat de portalul TheLocal.es, băiatul era obsedat de armată şi avea o colecţie de arme acasă. Un coleg a declarat pentru cotidianul catalan că acesta voia să ucidă toţi profesorii de la şcoală şi că se ştia că întocmeşte liste negre.
 
Potrivit informaţiilor apărute în presa spaniolă, băiatul a ajuns târziu la şcoală, în jurul orei 09.15. Presa spaniolă susţine că acesta ar fi atacat o profesoară care i-a deschis uşa, precum şi pe fiica acesteia, care era îi era colegă. Auzind strigăte, un profesor de la o clasă vecină a venit pentru a-i acorda ajutor şi a fost lovit mortal în piept.
 
Xavier Trias, primarul Barcelonei, a scris pe Twitter un mesaj în care şi-a exprimat regretul faţă de evenimentele tragice de la şcoala Joan Fuster.
 
Atacurile comise de elevi în şcoli sunt extrem de rare în Spania.
 
În 2012, un bărbat a fost arestat după ce ar fi plănuit să amplaseze bombe în jurul unei universităţi din Palma de Mallorca. Bărbatul scrisese pe un blog şi în jurnalul personal că admiră atacatorii de la Columbine, în Colorado.
 
Garda Civilă spaniolă clasifică arbaletele ca având un grad minim de periculozitate. Astfel, cumpărarea unei arbalete în Spania necesită permis de portarmă de tip E, care este valabil cinci ani şi are nevoie de aprobarea autorităţilor guvernamentale, potrivit cotidianului spaniol El Mundo.
 
Publicaţia afirmă, de asemenea, că site-urile specializate avertizează cumpărătorul online că este necesar permis de portarmă, dar nu cer o copie a acestuia, ci doar un card de identificare.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările