Europa

articolul anterior articolul urmator

Atac fără precedent la adresa jurnalistului The Guardian, implicat în dezvăluirile lui Edward Snowden

3
19 Aug 2013 10:58:03
Autor: Diana Rusu
David Miranda şi jurnalistul The Guardian, Glenn Greenwald FOTO The Guardian
David Miranda şi jurnalistul The Guardian, Glenn Greenwald FOTO The Guardian

Partenerul de viaţă al jurnalistului publicaţiei The Guardian care a scris materialele despre programele de supraveghere ale NSA a fost reţinut timp de nouă ore pe aeroportul Heathrow din Londra, de către autorităţile britanice, în timp ce se îmbarca pentru zborul spre Rio de Janeiro, unde locuieşte.

David Miranda, care locuieşte împreună cu ziaristul britanic Glenn Greenwald, se întorcea dintr-o vizită la Berlin, când a fost oprit de ofiţerii de securitate la ora locală 8.05 a.m. (11.05 ora României), duminică, fiind informat că va fi interogat conform articolului 7 din Terrorism Act 2000. Controversata lege, aplicată numai în aeroporturi, porturi şi zonele de graniţe, le permite ofiţerilor să oprească, să percheziţioneze, să interogheze şi să reţină orice persoană.

Miranda, un brazilian în vârstă de 28 de ani, a fost reţinut timp de nouă ore, timpul maxim permis de această lege, după care individul trebuie eliberat sau arestat. Conform cifrelor oficiale, majoritatea examinărilor care au loc sub articolul 7 – peste 97%- durează mai puţin de o oră, şi numai unul din 2000 de oameni sunt reţinuţi peste şase ore.

Tânărul a fost eliberat, dar I s-au confiscat echipamentul electronic, inclusiv telefonul mobil, laptopul, aparatul de fotografie, stickurile de memorie, DVD-urile şi consola de jocuri. Miranda se aflase în Berlin pentru a se întâlni cu Laura Poitras, o regizoare americană care lucrase cu Greenwald pe documentele oferite de Snowden.

Începând cu 5 iunie, partenerul său, Glenn Greenwald, începuse să scrie o serie de articole în care dezvăluia programele electronice de monitorizare ale NSA, oferind detalii precise din miile de documente care îi fuseseră oferite de Edward Snowden. The Guardian a publicat de asemenea un număr mare de materiale şi despre supravegherea realizată de agenţia britanică GCHQ, tot pe baza unor documente de la Snowden.

„Este un atac inacceptabil la adresa libertăţii presei şi a procesului de găsire a materialelor pentru ştiri“, a declarat Greenwald. „Să îmi reţii partenerul timp de nouă ore fără a-I permit accesul la un avocat, iar apoi să îi confişti bunurile, are scopul evident de a transmite un mesaj de intimidare pentru cei care au îndrăznit să scrie despre NSA şi GCHQ. Acţiunile Marii Britanii sunt o gravă ameninţare la adresa jurnaliştilor de pretutindeni“, a declarat jurnalistul.

„Oricum, ultimul lucru pe care  îl vor face va fi să ne intimideze sau să ne impiedice să ne facem treaba ca jurnalişti. Dar, din contră: nu fac decât să ne ambiţioneze să continuăm să raportăm totul“, a încheiat Greenwald.

Un purtător de cuvânt al The Guardian a afirmat: „Suntem îngroziţi că partenerul unui jurnalist The Guardian, care scria despre serviciile de securitate, a fost reţinut pentru nouă ore în timp ce trecea prin aeroportul Heathrow. Cerem urgent clarificaţii de la autorităţile britanice“.

Autorităţile britanice de la Scotland Yard au refuzat să dea alte explicaţii, în afara faptului că procedurile au fost respectate.

Guvernul Braziliei a lansat o declaraţie în care îşi exprimă „îngrijorarea“ referitoare la reţinerea unuia dintre cetăţenii săi şi folosirea legislaţiei anti-terorism. „Această măsură nu are nicio justificare din moment ce implică un individ căruia nu i s-au adus nicio acuzaţie care să legitimeze folosirea acelea legislaţii. Guvernul brazilian aşteaptă ca asemenea incidente să nu se mai repete“.

Directorul pentru legea şi politica internaţională al Amnesty International a declarat: „Este pur şi simplu imposibil ca David Miranda, un cetăţean brazilian care tranzita Londra, să fie reţinut la întâmplare, având în vedere rolul pe care partenerul lui l-a jucat în dezvăluirea adevărului despre natura ilegală a supravegherii NSA.“ 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Contra Gica
19.08.2013, 13:04:07

Pai ce sa faci, si-a intins SUA lunga mana a "democratiei".

+1 (1 vot)
tampa_killer
19.08.2013, 14:26:48

spui ca actioneaza FSB-ul ( ex KGB-ul ).

+1 (1 vot)
Marian Gaby
19.08.2013, 22:06:29

Comentariu considerat abuziv.