Europa

articolul anterior articolul urmator

Atacul de la Burgas, primul reușit din 20 de atentate teroriste eșuate ale miliției șiite Hezbollah

0
20 Jul 2012 11:53:56
Autor: Noémi Varga

		    Rămășițele autobuzului cu turiști israelieni care a explodat pe aeroportul din Burgas FOTO: The Boston Globe
Rămășițele autobuzului cu turiști israelieni care a explodat pe aeroportul din Burgas FOTO: The Boston Globe

Israelul acuză gruparea paramilitară Hezbollah, susținută de Iran, că ar fi în spatele atacului terorist de pe aeroportul din stațiunea bulgară Burgas, în urma căruia opt turiști israelieni au fost uciși și peste 30, răniți. O sursă din Ministerul Apărării de la Tel Aviv susține că, doar în ultimul an, au fost puse la cale 20 de atacuri nereușite împotriva Israelului.

Gruparea libaneză Hezbollah, susținută de regimul de la Teheran (Iran), este cea care a orchestrat atacul de la Burgas, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

În cadrul unei conferințe de presă susținută joi, prim-ministrul Netanyahu a descris Iranul ca fiind „cel mai mare exportator de terorism din lume” și că „mijlocul său principal de luptă este gruparea paramilitară Hezbollaz”.

Acuzațiile șefului Executivului de la Tel Aviv au fost susținute și de alți reprezentanți ai guvernului. Ministrul Apărării, Ehud Barak, a declarat că miliția libaneză șiită Hezbollah este cea care a orchestrat atacul și a atras atenția că „Israelul își va lua revanșa”.

Nu avem nicio îndoială asupra faptului că Iranul și emisarii săi sunt în spatele atentatului, cu atât mai mult cu cât, în ultimul timp, aceștia au luat în vizor mai multe ținte israeliene”, a adăugat și vicepremierul Moshe Ya’alon.

Un înalt ofițer al Apărării israeliene a declarat că, doar în ultimul an, 20 de atacuri teroriste asupra Israelului au fost descoperite și dejucate în mai multe zone de pe Glob, informează publicația „Times of Israel”.

„Chiar dacă nu au existat indicii privind o posibilă alertă la Burgas, probabilitatea unui atac asupra unor cetățeni israelieni era, oricum, foarte mare”, a adăugat oficialul din interiorul Ministerului Apărării de la Tel Aviv, sub protecția anonimatului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului,  Ramin Mehmanparast, a negat acuzațiile, clasificându-le drept „nefondate”.


FOTO: BBC News

Tensiunile dintre Hezbollah și Israel datează încă din ani '80, când a fost înființată gruparea ca răspuns la invazia israeliană în Liban, în timpul războiul civil din țara arabă. Hezbollah s-a autointitulat susținătoare a tradițiilor musulmane și apărătoare a teritoriilor arabe, motiv pentru care a fost primită cu căldură atât de oficialii iranieni de la Teheran, cât și de cei sirieni de la Damasc. Miliția șiită libaneză se bucură în continuare de susținerea Iranului și a Siriei.

Ahmadinejad: Israelul, distrus dacă atacă Hezbollah

Strânsa legătură dintre Liban, Hezbollah și Iran, dar și politica de dezvoltare a armelor nucleare a celei din urmă, au transformat regimul de la Teheran într-una dintre principalele amenințări ale Israelului.

Liderul statului arab, Mahmoud Ahmadinejad, a alimentat tensiunile în februarie 2010, când a declarat că va distruge Israelul dacă acesta întoarce armele împotriva miliției șiite, relata agenția de presă iraniană IRNA.

Aniversare cu bombă pentru miliția șiită și Iran

Atacul terorist de miercuri, de pe aeroportul de la Burgas, nu a făcut altceva decât să marcheze a 18-a aniversare a atentatului asupra centrului cultural evreiesc din Buenos Aires, scrie „Der Spigel”. Pe 18 iulie 1994, 85 de persoane au murit în capitala argentiniană în urma atacului pus tot pe seama Iranului și a Hezbollah.

Așadar, atacul de miercul din stațiunea bulgară, unde au murit opt turiști israelieni și peste 30 au fost răniți, continuă istoria lungă a atacurilor și a tensiunilor dintre miliția șiită, Israel și Iran.

Atentatul de la Burgas este, de altfel, singurul reușit din aproximativ 20 dejucate de agențiile de securitate din lume.

Iată doar câteva dintre tentativele de atac eșuate sau reușite doar parțial, în 2012, asupra țintelor israeliene:

  • În ianuarie, autoritățile din Azerbaijan au arestat doi localnici care, împreună cu un agent iranian, plănuiau asasinarea ambasadorului israelian din Baku și a unui rabin de rang înalt din comunitatea evreiască a orașului.
  • În februarie, soția unui angajat al Ambasadei Israelului din orașul indian New Delhi a fost rănită în urma exploziei unei bombe care fusese pusă chiar în mașina ei. În aceeași zi, un atentat similar a fost dejucat în capitala Georgiei, Tbilisi. Dublul atac marca patru ani de la moartea unui înalt comandant Hezbollah, care a fost ucis într-o deflagrație, în capitala siriană Damasc. Miliția șiită a pus incidentul pe seama Israelului.
  • Pe 2 iulie 2012, serviciile secrete din Kenya au arestat doi iranieni care, în urma interogatoriului, au condus agenții la un depozit cu explozibili a căror cantitate era suficientă pentru a dărâmâ un hotel. Cei doi arestați voiau să atace o stațiune turistică frecventată de mulți israelieni.
  • În urma unui pont oferit de serviciul secret israelian Mossad, poliția din Cipru a reținut, pe 14 iulie, un libanez în vârstă de 24 de ani. Potrivit anchetatorilor, bărbatul intenționa să atace un avion aparținând companiei aeriene Arkia.

Nici Israelul nu a ezitat să crească indignare Iranului

Mai multe atacuri au avut loc asupra clădirilor de cercetare și a oamenilor de știință iranieni. Teheranul acuză Mossad de orchestrarea atentatelor, cu atât mai mult cu cât Israelul și-a manifestat deschis teama față de un posibil atac nuclear încuviințat de statul arab.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările