Europa

articolul anterior articolul urmator

Atacul cibernetic din Ucraina: Primele indicii duc către un grup de hackeri care operează pentru Aleksandr Lukaşenko

1
16 Jan 2022 12:30:45
Autor: Ion Gaidau
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Atacul cibernetic masiv care a vizat Guvernul ucrainean în noaptea de joi spre vineri ar fi fost comis de un grup de hackeri din Belarus care a utilizat un program maliţios similar celor utilizate de un grup de hackeri legat de serviciile secrete ruse, spune un oficial de rang înalt de la Kiev.

Ancheta privind atacul cibernetic din Ucraina, care a afectat 70 de site-uri guvernamentale, este în desfăşurare, dar primele indicii duc către un grup de hackeri cunoscut sub numele „UNC1151”.

Acest grup de hackeri ar duce operaţiuni pentru dictatorul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, care a promis la începutul anului că va face tot ce-i stă în putinţă pentru a deturna Ucraina de pe calea sa pro-occidentală.

Lukaşenko este unul dintre liderii de stat care sprijină acţiunile agresive ale lui Putin în privinţa Ucrainei.

Potrivit lui Serhii Demediuk, adjunct al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, experţi în securitate cibernetică lucrează la o „atribuire oficială” a originii atacului cibernetic, însă există deja indicii că acesta a fost comis de „UNC1151”. A fost o acoperire pentru acţiuni de culise mai distructive ale căror „consecinţe se vor face simţite într-un viitor apropiat”, spune Demediuk, citat de Reuters.

Lukaşenko încă nu a comentat aceste informaţii, în timp ce Kremlinul a respins deja orice implicare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

zero
16.01.2022, 13:48:39

Haholii se omoara ei intre ei!

Modifică Setările