Atacurile împotriva 5G se înmulţesc în Europa în contextul teoriilor conspirative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atacurile contra unor antene considerate obiective 5G se răspândesc în Europa pe măsura rostogolirii unei teorii conspirative cu privire la existenţa unei legături între această tehnologie şi pandemia de coronavirus.

Primele veşti despre devastarea unor antene de telefonie mobilă au venit la începutul lui aprilie din Marea Britanie, cu provocarea unor  incendii în cursul nopţii la Birmingham, Liverpool sau Melling. Ulterior, atacurile de acest tip s-au răspândit peste tot în Marea Britanie, inclusiv în Irlanda de Nord. Doar în 11-12 aprilie, weekendul Paştelui, aproape 20 de antene de telefonie mobilă au fost distruse sau incendiate în Regatul Unit.

„Am ajuns la peste 50 de tentative de incendiere”, notează sindicatul operatorilor britanici din domeniul telecomunicaţiilor Mobile UK.

„Am recenzat, de asemenea, peste 40 de agresiuni sau tentative de intimidare la adresa unor angajaţi din sectorul telecomunicaţiilor”, precizează organizaţia sindicală.

Acest acces de violenţă este strâns legat de rostogolirea unor teorii conspirative absurde despre existenţa unei legături între 5G şi noul coronavirus. Promovate iniţial pe grupurile anti-vaccin şi preluate de unele vedete TV, printre care Lucy Watson şi Amanda Holden, aceste teorii au prins la publicul britanic. Astfel, dacă unii cred că 5G slăbeşte organismul şi îl face vulnerabil în faţa noului coronavirus, alţii sunt convinşti că de fapt 5G transmite noul coronavirus. O teorie şi mai halucinantă este că noul coronavirus este o invenţie creată pentru a acoperi morţii de 5G, relatează cotidianul francez „Le Monde”.

În afară de Marea Britanie, atacuri unor presupuse instalaţii 5G au fost constatate în Olanda, 14 la număr, Irlanda (2), Belgia (1) şi unul în Cipru, cu toate că insula din Mediterana nu are antene 5G.

Rapiditatea cu care se răspândesc aceste teorii şi atacurile provocate de ele îi îngrijorează pe operatori, mai ales în această perioadă de pandemie în care conectivitatea online este mai necesară ca oricând. Mai mult, operatorii se tem că ameninţările la adresa angajaţilor din telecomunicaţii ar putea duce la tragedii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite